-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Somuncu baba filmi ile tescilleniyor

18 Aralık 2014 - 15:15

      Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde Aksaray’da 7 bin evliyadan bahsedilir. Ama biz Aksaray olarak bunun önüne bir sıfır ekleyerek 70 bin yapmışız. Aksaray bölge olarak evliyalar ve Salihler şehri olmakla beraber Bizans, Roma ve daha sonra Rumeli Hisarı olarak da bilinmektedir. Somuncu Baba Şeyh Hamid-i Veli’yi Aksaray’a çeken nedende zaten velisinin çok olması ve kendisinin tanınmamasını sağlamaktır.

       Somuncu baba zaten Kayseri doğumlu olması nedeniyle bir Anadolu erenidir. Aksaray’a gelişi ona tesadüfü değildir, icazet için her ne kadar ilim tahsiline çıksa da yolu yine Aksaray’da kesişmiştir. Oğlu, torunları ve akrabalarının burada olması zaten bunu göstermektedir. 

      Dolayısı ile Hacı Bayram veli gibi bir zatın hocası olması ve onu Aksaray’da yetiştirmesi kendisini manevi alanda efsaneleştirmiştir. Böyle bir zatın hayatını filim yaparak canlandırmak mükemmel bir gelişmedir.

        Bu konuda Somuncu babayı roman olarak ele alan Mahmut Ulu hocam bu işin ana kaynağıdır. Daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan'ın işin üzerine eğilmesi ve en önemlisi de Sayın Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgı'nın sahiplenmesi işin tuzu biberi olmuştur. Bu filim Aksaray’ın tanıtımında en büyük öncü olacağı gibi Aksaray’ın bir Salihler şehri olmasını dünyaya tanıtacaktır.

      Pazartesi günü çekimlerine başlanan filmin setini Zinciriye Medresesinde izleyerek yapımcı ve oyuncularla sohbet etme imkânı buldum. Birazda size filmin çekimleriyle ilgili bilgi vereyim.

        Furkan Palalı, Altan Gördüm, Altan Akışık, Tuvana Türkay, Sinan Albayrak, Saruhan Hünel ve diğer sürpriz isimlerden oluşan oyuncu kadrosuna sahip olan “Aşkın Sırrı Somuncu Baba’nın'' yönetmen koltuğunda ise Kürşat Kızbaz oturuyor. Türk tasavvuf ve ilmî hayatında müstesna bir yere sahip olan Somuncu Babanın hayatı anlatılıyor. Anadolu’nun manevî mimarları, mana köklerimizin sahibi olan veli zatlar arasında yer alan Somuncu Baba olarak maruf Şeyh Hamid-i Velinin hayatı anlatılıyor. Tamamı Aksaray sınırları içerisinde çekilecek dizi için ilk mekân olarak tarihi Zinciriye Medresesi seçildi.

        Çekimleri büyük bir titizlik içinde yaptıklarını ifade eden yönetmen Kürşat Kızbaz, “büyük bir şahsiyetin hayatını tam anlamıyla beyaz perdeye aktarmak için tüm ekip olarak var gücümüzle ve titizlikle çalışıyoruz” dedi. Kızbaz, herkesin içine sinecek ve beğeniyle izleyeceği bir film olması için ellerinden gelen bütün gayreti sarf ettiklerini bazen bir sahnenin çekimi için saatlerini harcadıklarını ifade etti. Kürşat Kızbaz, “filmin çekimine karar verilmesinden bu güne kadar yanımızda olan ve her zaman desteğini esirgemeyen Sayın Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgı ’ya ve güzel bir yapım olması için emeğini esirgemeyen oyuncularımıza ve ekibimize teşekkür ederim” dedi.

       Filmin başrol oyuncusu Furkan Palalı, “Somuncu Babanın felsefesine her zamandan daha fazla ihtiyacımızın olduğu şu günlerde böyle güzel bir projede bu ulvi şahsiyetin hayatını canlandırmak için verilen bu rolden dolayı çok mutlu olduğunu” ifade etti. Palalı, 'Somuncu Baba Aşkın Sırrı' isimli filminin çekimleri için Pazar günü Aksaray’a geldi. Filmde; Furkan Palalı, dönem kostümleriyle kamera karşısına geçti. 'Somuncu Baba' karakterinin kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

      Aralık ayı boyunca Aksaray'da kalacak olan Palalı, dört mevsimin yaşanacağı film için Mart ve Nisan ayında da kamera karşısına geçecek. Filimde rol alan yılların deneyimli oyuncusu Altan Gördüm ise, “Anadolu’nun manevi mimarlarından Somuncu Babanın hayatının anlatıldığı bu güzel projede bulunmaktan çok mutlu olduğunu” söyledi. Usta oyuncu Gördüm, “tüm ekip olarak büyük bir titizlik ve keyifle çekimleri sürdürdüklerini ve aynı duygularla yola devam edeceklerini” ifade etti.

       Tarihi Zinciriye Menderesinde devam eden çekimleri daha sonra Aksaray’ın çeşitli mekânlarında devam edecek. Ben kendileri ile görüşmemden sonra filmin Kızılkaya bölgesinde devam edeceğini söylediler. Benim bu yazımı yazdığım sıralarda büyük bir ihtimalle filme bu bölgede devam etmiş olmalılar. Filimde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.