-

YUNUS EMRE MEZARI BAŞINDA ANILDI

Büyük Türk Mutasavvıfı Yunus Emre Mezarı Başında Anıldı....

YUNUS EMRE MEZARI BAŞINDA ANILDI
01 Ekim 2014 - 17:34
 Aksaray ve Kırşehir Valiliklerince her yıl geleneksel olarak düzenlenen, bu yıl Aksaray Valiliğinin ev sahipliğinde düzenlenen "Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri"  Ortaköy İlçesine bağlı Sarıkaraman Köyü Ziyarettepe mevkiinde bulunan Yunus Emre Türbesi’nde gerçekleştirildi.

Anma programına, Sayın Valimiz Şeref Ataklı, Kırşehir Vali Vekili Serdar Polat, Kırşehir İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bulut, Aksaray İl Jandarma Komutanı Vekili Yarbay Hakan Eşitgen, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, daire müdürleri, sivil toplum örgütü başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma etkinlikleri Yunus Emre Türbesi’nde dua edilmesi ile başladı.  Tören alanında devam eden program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Törende bir konuşma yapan Sayın Valimiz Şeref Ataklı, Anadolu’nun gönüller sultanı Yunus Emre’yi anmak, evrensel manevi değerleri paylaşmak için hep beraber toplandıklarını söyledi.

Yunus’un nerede doğduğu, nerede yaşadığı ve nerede olduğunun kati olarak belli olmadığını ifade eden Sayın Valimiz Ataklı, ‘’Anadolu’nun muhtelif yerlerinde 10’a yakın mezarı var. Hangisinin Yunus Emre’ye ait olduğu bilinmiyor. Asıl türbenin Aksaray’daki türbe olduğu düşünülüyor. Ölümsüz bir insana mezar aramak da gerekmez. Yunus Emre savaş ve isyanlar içinde yaşamış, halka sevgi ve hoşgörü, dindarlık yolu göstermeye çalışmıştır. Yunus Emre kültürel tarihimizin en büyük mimarlarındandır. İçli ve özlü şiirleri hayranlıkla okunan muhteşem bir insandır. Türk milletinin ruhunda derin sevgi ve aşk bırakmıştır. Yunus Emre’nin evrensel mesajları tüm dünyaya ulaşmış, sevginin adı olmuştur. Yunus Emre’ye göre insanlar hiçbir şey gözetilmeksizin sevilmeyi hak etmektedir. Yunus Emre’nin dünyasında kavgaya, kin ve öfkeye asla yer yoktur. Bizler bu şahsiyetlerin torunları olarak nasıl bu günlere geldiğimizi unutmadan tüm çekişmelerden uzak durup, Yunus gibi düşünmeyi unutmamalıyız” diye konuştu. 

Kırşehir Vali Vekili Serdar Polat ise yaptığı konuşmasında Yunus Emre’nin Anadolu’da birlik ve beraberliğin bozulduğu insanların korku ve umutsuzluğa kapıldığı bir dönemde şiirleri ile bir sevgi seli oluşturarak sevgi ve hoşgörü gibi evrensel değerleri aşılamaya çalıştığını söyledi.

Yunus Emre’nin sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insan olduğunu belirten Polat, ‘’O insan olan herkese karşı dil, din ve ırk ayrımı yapmadan engin bir sevgi ile bağlıdır. Gönül kırmamak, hiç bir canlıyı incitmemek, büyüklük taslamamak, hoşgörülü olmak, bilgili olmak Yunus Emre’nin üzerinde durduğu başlıca konulardır. Ona göre herkes ayıbını ve kötülüğünü görebilmeli ve bunları düzeltmek için çaba sarf etmelidir. ’dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise Yunus Emre’nin yazdığı şiirlerinde muhakkak Kuran-ı Kerim ayetlerinin veya bir hadisi şerifin açılımının olduğunu belirterek ‘’Yunus Emre şiir yoluyla hakikate ulaşmanın kolay bir kısmını gösteriyor.’ dedi.

Yunus Emre’nin "Çıktım Erik Dalına" isimli şiirini okuyan Yazgı, “Yunus Emre’yi anlatmaya kelimeler yetmez. Yunus Emre’nin yazmış olduğu şiirler bizim için hakikate ulaşmanın yolunu gösteriyor. Okuduğu şiirleri anlamayı ve hayatımıza aktarmayı ümit ediyoruz” dedi.

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinin Yunus Emre’nin şiirlerini okuduğu tören, temsili Yunus Emre’nin şiir okuyarak anma etkinliklerine katılanlara heybesinden alıç dağıtmasıyla devam etti.

Tören Tasavvuf Musikisi ve Sema gösterisi ile sona ererken Sayın Valimiz Şeref Ataklı, Kırşehir Vali Vekili Serdar Polat ve törene katılanlarla birlikte çilehaneyi ziyaret etti.

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök tarafından Sayın Valimiz Şeref Ataklı, Kırşehir Vali Vekili Serdar Polat, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Ortaköy Kaymakamı Harun Başıbüyük’e Yunus Emre biblosu hediye edildi. 

Sayın Valimiz Şeref Ataklı daha sonra beraberinde İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Hakan Eşitgen, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Altundağ, Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ile Yunus Emre’nin hocası Taptuk Emre’nin türbesinin bulunduğu Taptuk Köyünü ziyaret etti

YORUMLAR

  • 0 Yorum