AKSARAY BAROSUNDAN ANLAMLI KADINLAR GÜNÜ MESAJI
Aksaray Barosu Heyeti 8 Mart Dünya Kadınlar gününde Kadın Cinayetlerine Dikkat çekmek için Ervah Kabristanlığı Girişinde açıklama yaptılar...
Yayınlanma :
07.03.2016 13:01


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Basın Açıklaması
Yıl 1857..ABD’nin New York eyaleti..Kadın dokuma işçileri sırf “insanca çalışma koşulları” istedikleri için çalıştıkları fabrikaya kilitlendiler ve 129 kadın işçi fabrikada çıkan yangından kaçamadiklari için yanarak can verdi.
10 Mayıs 2012 ...Aksaray .. Elif G. Kocası tarafından önce boğularak öldürüldü, daha sonra cesedi yakıldı.
3 Mayıs 2015...Afyonkarahisar..Kocasından boşanmak isteyen kadın üzerine benzin dökülerek yakıldı.
12 Temmuz 2015.. Aksaray’ in Ortaköy ilçesi. .Gonca Ö. Eşini terkettigi için,annesinin evinde, 6 aylık bebeğini emzirirken,3 çocuğunun gözü önünde kocası tarafından öldürüldü.
1857 yılında Amerika’da başlayan kadınların “insanca yaşam mücadelesi “ 2016 yılında ülkemizde “yaşam mücadelesi “ olarak devam etmektedir.
Her yıl yüzlerce kadın hayatındaki erkekler tarafından öldürülmekte,namus ve şeref yoksunu yaratıklar tarafından tecavüze uğramaktadır. Yapılan evliliklerin %31.7sini kız çocuklarının evlendirilmesi oluşturmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti kadınları olarak diğer ülkelerden daha önce sosyal ve siyasal haklarla taçlandırılmamıza rağmen bugün geldiğimiz noktada en doğal hak olan yaşam hakkımız için mücadele etmek zorunda bırakılmaktayız.
Yoksulluk, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik dünyada kadınları erkeklerden daha çok etkilemektedir. Halen tüm toplumlarda kadınlar daha az eğitim almakta, okuma yazma öğrenmeleri engellenmekte, yoksulluğa mahkum kılınmakta, aynı işi yaptıkları halde daha az para kazanmaya devam etmektedir. Kadınlar, dünya nüfusunun %50sini, yer yüzündeki toplam iş gücünün üçte ikisini oluşturur. Ancak kadınlar dünya gelirinin %10 unu almakta ve dünyanın tüm mal varlığının %1 ine sahip bulunmaktadır. Yer yüzündeki mutlak yoksulluk sınırındaki 1.5 milyar kişinin %70ini kadınlar oluşturmaktadır.
Bugün yer yüzünde her 3 kadından 1i şiddetin değişik biçimlerine ve tacizlere maruz kalmaktadır. Kadına yönelik ayrımcılık ve bunun uzantısı şiddet bir insan hakları ihlalidir , münferit değildir, sistematiktir . Bu nedenle engellenmesi de sistemli ve etkin bir mücadele ile mümkündür. Dünyada ve Türkiye’de kadınlar sadece kadın oldukları için öldürülmekte, bedenlerine ve ruhlarına hükmedilmeye çalışılmaktadır.
“Çocuk gelin “ “küçük anne “ YOKTUR!! Bu tabirlerin açılımında tecavüze uğramış, diri diri ölüme itilmiş çocuklar ve “katil” aileler vardır.
Biz kızlı erkekli okumayı tahrik sayan, kadınların sokağa çıkmasını edepsizlik gören, dini yanlış yorumlayıp bir de bunu siyasete alet eden, kadını eve kapatan, eğitim ve gelişimini engelleyen zihniyetlerin değişmediği sürece cinsiyet ayrımcılığının önüne geçileceğine inanmıyoruz.
Aklı ve vicdanı olan herkesin kabul edeceği gibi şiddetin 2 tarafı yoktur . Şiddete seyirci kalan her birey şiddetin bizzat tarafı olur. Bizler , Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi avukatlar olarak bu şiddet ve ayrımcılığa taraf olmamak adına, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘ün ve O’nun getirdiği Cumhuriyet ‘ in bize tanımış olduğu insanca yaşama hakkını erkeklerle eşit kullanacağımız güne kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.
Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, eşitliğin mutlak olduğu, barış ve huzur içinde olan bir Türkiye umuduyla tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ‘ nü kutlar, kadın haklarımızın temeli olan Laik Cumhuriyetimize, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘ e ve onun ilkelerine olan bağlılığımızı yineleriz.
Aksaray Baro Başkanlığı
Kadın Hakları Komisyonu
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: