Bel Fıtığı Tedavisi-4
Bel hastalıklarının tedavisinde SGK ödemeleri ve iş yerinin bundan dolayı tedavide fizyoterapiste yeterli rol aldırılmaması cerrahiye giden vaka sayısını hayli artırmıştır. Beklenen son diye tabir edilebilecek durum gerçekleşmiş ve hasta fıtığın patlaması ya da artan bası yüzünden ameliyata mecbur bırakılmıştır. Cerrahi operasyonların masrafları ise hiçte az değildir. Hastanın dünya standartlarına uygun şekilde fizyoterapist eliyle alacağı tedavi için ödenecek ücret cerrahi için yapılacak olanın yanında çokta önemli bir yer tutmaz.
Bel fıtığı patlaması ya da geriye dönmemek üzere yapısının bozulması ve böylece sinire basının devam hale gelmesi cerrahi operasyonu zorunlu hale getirir. Cerrahi operasyonlarında avantaj ve dezavantajları her zaman olasıdır. Narkozun olumsuz etkileri de herkesin malumudur. Cerrahi ile ilgili söylenecek çok şey olsa asıl sorun fıtığın tedavisinin iyi yapıldığı ve belli bir süre sonra toparlanılmasıyla her şeyin bittiğinin zannedilmesidir. Bel fıtığı ameliyatları beldeki diğer bölgelerde tekrar böyle bir problem olmayacağının garantisi değildir. Cerrahi operasyondan önce ve sonra hastanelerimizde hala yaygın değilse de fizik tedavi açısından değerlendirme ve gerekli öneriler ve cerrahi sonrası yapılacakların eğitimi yapılır. Cerrahiden sonra yine hastanın ayağa kaldırılmasından tekrar günlük yaşam aktiviteleri bağımsız olarak yapabilecek duruma kadar ve sonraki hayatı için her türlü eğitimin ve tedavinin yapılması fizyoterapist tarafından yapılmalıdır. Bu şekilde cerrahiden istenilen verim alınabilir. Dokuz eylül üniversitesi hastanesinde bu şekilde uygulamalarla Türkiye standartlarının üstünde bir başarı yakalanmıştır. Orada fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünün bulunması bunun başarılmasının en önemli sebebidir.
İyi bir cerrahi operasyondan sonra hastanın diğer bölgelerde de aynı fıtık sorununu yaşamaması için bahsettiğimiz şekilde bir tedavi almalıdır. Hayat boyu devam edecek olan koruma süreci belirli dönemlerde kontrollerle daha sağlam bir zemine oturtulmalıdır. Bel çektirme diye halk arasında meşhur olmuş uygulamada da fıtığın dağılmak üzere olması ya da dağılmış halde bulunması durumun da büyük tehlikelere yol açacaktır. Normalde dağılmamış fıtıklarda başka sebeplerden bölgede bazen fazla bir sorun çıkmadan hastalar kurtulsa da bu şekilde artık cerrahiden başka çarenin kalmadığı dağılmış durumda olan parçaları bölgede yayılmışken çektirme vb. yapılması telafisi imkânsız sorunlara yol açacaktır. Hastaların bu tür kişilere bir umut olarak görüp gitmeleri çok büyük yanlıştır. Mağdur olan hastaların pek anılmaması ve farklı sebeplerden dolayı bir şekilde fayda gördüğünü iddia edenlerin halk arasında konuşulması hastaları umutlandırmaktadır. Her hastalığın kendine göre tedavi prosedürü vardır. Bunun dışında işin uzmanlarından ziyade yaptığı hatalardan dolayı kimseye hesap vermek durumunda olmayan kırıkçı-çıkıkçılara gidilmesi geri dönüğü olmayan sorunlara yol açacaktır.
Hasta ve hasta yakınlarının bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerekir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon da yani fizyoterapistler bel fıtığı sorununu çözecek şekilde eğitim almışlardır. Hastane ve dal merkezlerinde ödeme problemlerinden dolayı tekniker ve hemşire uygulamalarıyla hastanın kısa vadede ağrı sorununu çözmeye çalışıp fiziksel olarak herhangi bir tedavi yapılmaması sorunun çözülmemesine sebep oluyor. Burada fizik tedavilik hastalıklarının ödemelerinin tekrar düzenlenmesi böylece hastane ve dal merkezlerinin yeterli düzeyle fizyoterapist istihdam etmesi ile uygun tedavi verilecektir. Cerrahi operasyonların mali külfeti hiçte az değildir. Bunun yanında cerrahi geçiren hasta açısında da operasyon ne kadar iyi geçse de sonuçta narkozun etkisi ve bölgenin durumu açısından her zaman en son çare olarak görülmedir. Bu da ancak bahsettiğimiz şekilde tedavinin verilmesiyle aşılabilir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları
www.fztabdullahgudendede.com
abdullah güdendede