Bel Fıtığından Korunmanın Püf Noktaları
Bel fıtığı denilince iç Anadolu insanının tüyleri diken diken olur. Bölgenin tarım ve hayvancılık üzerine kurulu iş imkânları olduğu için bir şekilde yük altına girmek gerekir. Bel fıtığı sorunu yaşanırsa ağır kaldırmak sorun olacağı için adını duymak bile insanımızı ürpertir. Bel fıtığı çok yoğun görülen bir rahatsızlık değildir. Ancak bel ağrıları oldukça yoğun olarak görülüyor. Bunlarında hepsinin bel fıtığından kaynaklandığı düşünülüyor. Bu düşünce doğru değildir. Bel rahatsızlıklarının az bir kısmı fıtıktan kaynaklanır.
Bel fıtığından korunmanın yollarının olduğunu biliyor muydunuz? Evet, fiziksel rahatsızlıkların çoğunda olduğu gibi bel fıtığından da korunmanın yolları vardır. Okul sıralarda başlayan eğitim hayatının içinde bu korunma yolları bazı ülkelerde öğretilmektedir. Ülkemizde ise şimdilik böyle bir uygulama söz konusu değildir. Peki, nasıl ne yolla bu koruyucu yaklaşımları öğrenebilirsiniz. Bu kritik sorunun cevabı şuan için yeni oluşturulan sağlıklı yaşam merkezlerinde cevap bulmaktadır. Büyük bir eksiklik olan bu tür konularda ki sorunun çözümü için bu merkezler açılıyor. Devlet eliyle ve özel teşebbüs vasıtasıyla açılan merkezler sağlığımızı korumak için rahatsızlık hakkında öncesinde bilgi almak için iyi bir adım olacaktır. Tabi, amaçlarına ulaşabilirlerse… Bel fıtığından korunmanın püf noktalarına gelecek olursak: şunu çok iyi bilmeliyiz ki fiziksel sağlık sorunlarında öncelikle egzersiz alışkanlığı edinmeliyiz.
Bel fıtığından korunmanın püf noktalarını madde madde sıralamak niyetinde değilim. Genel hataları çizerek kafamızdaki muğlâklığı gidermek amacındayım. Öncelikle evet korunmak mümkündür. Burada önemli olan vücut mekaniğimizi bozacak hareketlerden sakınmaktır. Israrla yapılan tekrarlı hareketlerde bu mekaniğin bozulmasına yol açacaktır. Vücut mekaniğinin doğruluğunu bilmek için ayna karşısında kendimizi izlememiz etkili olacaktır. Ayakta dururken ayna karşısında kendimizi izlediğimizde simetrik bir duruşa sahip olup olmadığımızı anlayabiliriz. Bundan başka otururken sırt destekli koltuklar tercih etmeliyiz ve dik oturduğumuzdan emin olmalıyız. Sırt bölgesine oturmak ya da kaykıl şekilde oturmaya meyletmek doğru değildir. Yatarken sağ yan tarafa ve dizler arasına küçük ince bir yastık, yahut sırt üstü yatıyorsak diz altına bir yastık koymak en doğru olanıdır. Boyun boşluğunu dolduracak şekilde rahat bir yastık gerektiğini de unutmayalım. Bu tavsiyeleri daha da artırabiliriz ancak en önemlisi düzenli sizin vücut yapınıza, mesleğinize ve hobilerinize göre iyi bir değerlendirmeden sonra verilecek olan egzersiz reçetesine uymaktır.
Bel fıtığı farklı seviyelere sahip bir rahatsızlıktır. Başlangıç seviyesinden en son seviyesine kadar ilerleme ihtimali vardır. Bu rahatsızlıktan korunmak için yapılabilecek egzersizler mevcuttur. Bunun yanında vücut biyomekaniğini bozmadan hayatımızı sürdürmemiz gerekir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…