Boyun Tutulmasından Korunmalıyız
Başımızla gövdemiz arasındaki bağlantıyı kuran bölgeye boyun diyoruz. Boyun eklemlerinin hareket kabiliyeti baş hareketlerimizin oluşmasını sağlar. Kafamızda duyu organlarımız bulunur ve açının oluşmasında boyun hareketleri önemli bir rol üstlenir. Kafanın her düzlemde hareketi mevcuttur. Bu hareketler duyularımız için önemli olduğu kadar denge içinde önemlidir. Gerekli pozisyonlaşmalar yapılarak dış dünya ile iletişim kurulur. Yemek yerken bile ağzımız kafamızın pozisyonuna göre konumlanır. Konuşmak için sağa ya da sola dönmekte yine kafanın boyun tarafından konumlanması ile olur. Böyle bir yapının hareketlerinin kısıtlanması hayatımızı büyük oranda zora sokar.
Boyun tutulması hayatımızın içerisinde sıkça geçen bir kavramdır. Boynum tutuldu diye robot gibi gezen çevrenizde eş dost akrabanız mutlaka olmuştur. Boyun tutulmasının çözümü için insanların kendi aralarında kulaktan dolma bilgilerle yaptığı tavsiyeleri de duymuşsunuzdur. Ani bir hareketle kuluncu kır, iyice zorla kulunç kırılsın, kireçleme olmuştur şöyle yap gibi sizinde daha da çoğaltabileceğiniz tavsiyeler. Ancak bunların büyük bir kısmı yanlış tavsiyelerdir. Vücudunuz için zararlıdır. Boyun tutulmasında çözüm bazen bireysel gayretlerin üstünde bir uzman yardımı gerektirir. Hastaneye bireysel yöntemler denendikten sonra başvurular olur. Boyun bölgesi hassas bir özelliğe sahiptir. Omurga yapısının sinirleri koruma görevi önemini daha artırmaktadır. Bunun yanında kafa ile direkt komşuluğu sinir sistemi ile olan yakın ilişkisi de buna katkı sağlar.
Tutulmaların büyük bir bölümü bizim dikkatsizliğimiz sonucu oluşur. Nedir bu dikkatimizden kaçan şeyler? Bunlar özellikle cereyanda kalınması, terledikten sonra bölgenin kurulanmaması, ani ve istemsiz hareketler yapılması, çocuklarda ve gençlerde oyun ve eğlence sırasında boyna yüklenilmesi, sıcak-soğuk dengesizliği, araç kullanırken camı açık bırakmak, klimaların etkisi ve hastalıktan kaynaklı sebepler boyun tutulmasının en bilinen sebepleridir. Bunlara mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda azami derece de dikkat edilmelidir. Bunun yanında kas kuvvetlendirilmesi, kısalıkların açılması, stabilizasyon egzersizlerinin yapılması bölgenin belirli aralıkla mobilize edilmesi de koruyucu sağlık açısından önemlidir.
Boyun bölgesinin tutulması yemek yememizi, görmemizi, duymamızı ve dahi psikolojimizi bile etkiler. Çekilen ağrılar, yapılamayan işler ve dinlenirken bile rahatsız eden kaslarımız hayatımızı zorlaştırır. Sağlık ihmale gelmez. Tutulmalardan kendimizi korumamız mümkün. Ne iyi tedavi rahatsızlık bizi bulmadan önce ondan korunacak önemleri almaktır.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…