Gençlik Hareketleri ve Okuyamama Alışkanlığı

ABDULLAH GÜDENDEDE
ABONE OL

Okumak insan için hayatı keşfetmenin farklı yollarından biridir. Yazılan kitapları okuyarak tecrübelerden istifade edildiği gibi doğrulara ulaşma ve farklı görüşler üzerine de sadece yanı başımızdakilerin değil dünyanın her köşesinden işin uzmanının düşünceleri öğrenebiliriz. İşin temel kısmı kitaplar, dergiler ve gazeteler vasıtasıyla oluşturulmaya çalışılır. Fikri gelişim açışından da emek harcanarak okunan kitap ve türevleri sayesinde belirli bir seviyeye gelinebilir. Alt yapısı iyi oluşturulmamış olan fikirler yıkılmaya mahkûmdur. Bu yüzden okunacak kitapların, dergilerin, gazetelerin ve risalelerin fazlasıyla çok olduğu şu zamanda gençlik hareketlerinde de okumama yönünde bir gidişin olduğu görülüyor.

Kişisel gelişim kavramı günümüzde fazlaca zikrediliyor. Burada ki asıl kaygı zenginliğe en hızlı yoldan nasıl ulaşabilirim? Sorunun cevabıdır. Gençlerin tüketim toplumunda en çok arzulayacağı da bu olduğu için harcanacak enerjide bu yöne kanalize ediliyor. Hâlbuki çokta ciddiye alınmayacak hayatın getiri ve götürülerini sadece insan iradesine bağlayan bu yaklaşım son derece tehlikelidir. İnsan iradesinin bir yere kadar etkili olduğu sonrasında ise daha büyük bir irade olduğu ve bununda teslimiyet-tevekkülle ancak sağlık bir şekilde aşılabileceği kanıksanmalıdır. Okumanın bu şekilde sadece bir mecrada kalması büyük hatadır. Kişisel gelişim zaten çalışmalar sonucunda elde edilebilecek bir durumdur. Bunu sadece maddi hedeflerle ve başka şekilde elde etmek mümkün değildir. Bizim beklediğimiz gelişim ise okumayla ve tecrübeleri örnek alınarak zenginlik, para kazanma hırsını sonsuzlaştırmadan hayatın her alanında bir olgunluk kazanmadır. Genç kendi fikirleri üzerinde ayakta durabilecek şekilde okumalarına başlamalıdır. Bu okumalar öyle sıradan aynalı ve boyaları arada satılan kitap ve dergilerle olamaz. Bir büyüğün yönlendirmesi ve tavsiyeleri ile seçilmiş eserler bu iş için biçilmiş kaftandır. Kalitesi ve seviyesi itibariyle gencin yapısını bilen büyüğü bu sayede onun isteklerine cevap verebilecek eserleri onun için sıralayabilir.

Günümüz de ekran başlarında hazır bilgi almak daha kolay olduğu için okumak tercihimiz olmuyor. İzlemek ve dinlemek sanki her şey için yeterli olacakmış gibi geliyor. Gençlik hareketlerinde de önceki yıllara bakarak bu duruma gidişin arttığını görüyoruz. Sadece sohbetler, eğitim seminerleri, konferanslar vb. bunlar genç için gerekli şeylerdir ancak yeterli değildir. Gelişim aşamasındaki bir genç için asli ihtiyaç okumaktır. Okuyarak dolabilir.  Zihin bu şekilde dolarken sohbet ve konferanslar amacına ulaşabilir. Diğer türlü büyümemiş bir meyvenin olgunlaşması gibi absürt bir hal alır. Gençlik hareketlerinin üzerine düşen okumak üzerine yetkin kişilerin tavsiyeleriyle bireyin seviyesine uygun programlar hazırlamaktır. Okuma seviyesinde aşamalar kaydederek gencin ilerlemesi sağlanmalıdır. Burada dikkat edilecek bir husus belirli bir seviyeye gelmiş okuyucuya seviyesiyle alakası olmayan kitap ve dergi tavsiyesinde de bulunmaktır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…