Kulunçlarım Azdı Ağrıdan Duramıyorum

ABDULLAH GÜDENDEDE
ABONE OL

Myofacial ağrı sendromu kas kaynaklı bir ağrı olup halk arasında genellikle kulunç ağrıları olarak da bilinmektedir. Hemen her yaş grubun hastalığı olmakla beraber günümüzde gençlerde daha sık rastlanmaktadır. Masa başında uzun süre sabit oturarak çalışan ya da stresli ortamda çalışanlarda daha sık rastlanmaktadır.

Myoafacial ağrı sendromlu hastalar birçok hekimi dolaşır ve çoğu zaman yapılan tetkiklerde herhangi bir patolojik sonuç elde edilemez. Ağırlıklı olarak boyun-sırt-bel ve çene eklemi ağrıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağrıları tetikleyen faktörler: *Stres *Soğuk *Duruş bozukluğu  *Uzun süre sabit aynı pozisyonda çalışmak *Ağır iş koşulları  *Bir takım dâhili ya da harici hastalıklarda yandaş olarak hastalıklı bölgenin kasları da etkilenmektedir *Hiperlaksite dediğimiz gevşek bağ dokusuna sahip elastik yapıdaki insanlarda daha sık rastlanmaktadır *Uykusuzluk, bu hastalar sabahları yorgun ve ağrılı olarak kalkarlar *Diş, diş eti problemi olan hastalarda da özellikle çene eklemi, yüz çene ve boyun kaslarında ağrılar olmaktadır.

Myofacial ( kulunç ağrılı) ağrılı hastaların kliniğinde ağrı ve kas spazmı sonucu kısalmış kaslarda hassasiyet görülür. Hastaların sürekli ağrısı vardır. Genellikle ağrılar ısrarlı, halsiz bırakıcı ve günlük yaşamı etkileyici niteliktedir. Kaslarda gerginlik, eklemlerde kısıtlılık ve yorgunluk ağrıya eşlik edebilir. Hareket kısıtlılığı ve ve tutukluk hissedilebilir. Hastalar günlük yaşam hareketleri sırasında yorgunluk ve güçsüzlükten yakınırlar. Bazen uykusuzluk, depresyon, dengesizlik, kollarda ve bacaklarda (tetkiklerin normal çıkmasına rağmen) soğukluk hissi gibi belirtiler görülebilir. Hastaların muayenesinde kulunç ağrılarının temel noktası olarak bilinen ve tıpta tetik nokta ya da Fibrozit dediğimiz kulunç noktaları ve gergin kas bantları vardır. Hastalar genellikle fibrozitleri kasının içinde çıtır çıtır sesler geliyor diyerek ifade ederler. Sıklıkla göz ardı edilen Çene Ağrılarında dikkatle yapılacak bir yüz boyun çene eklemi muayenesinde ve sorgulamada kulunç ağrıları tanısı konulabilir. Bu hastalarda sıkça baş ağrısı da eşlik etmektedir. Hastaların büyük kısmı özellikle gece daha sık rastladığımız diş sıkması ve gıcırdatması yaparlar. Sabahları çene ve baş ağrısı ile kalkan bu hastaların zaman zaman ağız açıklığı kısıtlanmakta ya da çeneden klik şeklinde seslerde gelmektedir.

Kulunç Ağrılarının Tedavisinde Neler Yapılmaktadır. Doğru tanısı konulmuş bu hastalara ağrılarını giderecek ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç tedavisinin yanı sıra kulunçların yumuşamasına yönelik Fizik Tedavi programının yapılması önemlidir. Ağrıları kesilen her hastaya mutlaka tekrarları engellemek üzere kasları koruma programı öğretilmesi ve düzenli germe - gevşeme egzersizlerinin verilmesi de çok önemlidir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…