Neden ve Ne Zaman Hacamat
Hacamat sanılanın aksine İslamiyet’le başlamış bir uygulama şekli değildir. Farklı toplumlarda da çok daha öncesinden beri uygulana gelmiş bir korunma ve tedavi yöntemidir. İslamiyet’te Efendimize(s.a.v) miraç hadisesinde tavsiye edilmesiyle bizim hayatımıza tam olarak girişi olmuştur. Hacamat vücudun belirli bölgelerinin kombine edilerek uygun şekilde kan alma olayıdır. Küçük çapta bir cerrahi operasyon olarak da düşünülebilir. Sünnet olarak yapılacak hacamatın ayın belirli günlerinde yapılması gerekir. Bu da kameri ayların 17,19,21’ne denk gelmektedir. Diğer tarihlerde de hacamat yapılabilir. Ancak bu tedavi amaçlı olanlar için verilmiş ruhsattır.
Hacamat konusunda modern tıbbın bakış açısıyla yeterince çalışma yapılmadığı için kesin olarak şu hastalıklara iyi geliyor demek doğru olmaz. Şimdiye kadar etkisi kanıtlanmış olan belirli hastalıklar vardır. Spazm üzerine etkisi, migren tedavisinde ve baş ağrıları üzerine etkisi, tansiyon üzerine etkisi, selülit ve fertilite bunlardan bazılarıdır. Koruyucu yönü ise daha çok üzerinde çalışma yapılmaya ihtiyaç duymaktadır. Yapılan çalışmalarda ise olumlu sonuçlar dikkat çekmektedir. Hacamatın kan parametreleri üzerindeki etkisini saptamak için yapılan bir çalışmada damar yoluyla alınan kana göre hacamat kanında kolesterol, ürik asit, hemoglobin, hematokrit, trigliserid, lenfosit, ve alyuvar seviyelerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bunların ise vücuda birçok açıdan faydası vardır. Kanda biriken atık maddeler ve kan akışındaki yavaşlamaya bağlı olarak hipertansiyon, ülser, migren, diyabet, eklem hastalıkları, kalp hastalıkları ve kanser vakaları tetiklenebilmektedir. Alınan kanla bu atık maddelerden vücudun arındırıldığı düşünülmektedir ve böyle bu hastalıklarında önüne geçilmiş olur. Diğer bir nokta ise farklı etki mekanizması ile bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkisi olduğudur.
Hacamat uzmanı tarafından yapılması gereken bir yöntemdir. Sağlık camiasıyla ilgisi olmayan sıradan vatandaşların yine aynı şekilde sağlık camiasıyla alakası olmayan kişilerden aldıkları sözde eğitimlerle hacamat yaptığını sıkça duyuyoruz. Hacamat uygun koşullarda ve uzman sağlıkçılar tarafından yapılması gereken bir yöntemdir. Koruyucu ve tedavi edici rolünü ancak bu şekilde etkin bir şekilde görebilirsiniz. Uygun koşullarda yapılmayan hacamat da çeşitli hastalıkların bulaşma ihtimali çok fazladır. Bu yüzden hacamat yaptırdığınız kişinin mesleğinin ne olduğu ve hangi koşullarda bunu yaptığının önemli olduğu unutulmamalıdır. Bir tedavide hastalığı bilen uzman bir sağlıkçı olmak şarttır. Tabi hacamat alternatif bir tedavi yöntemi olarak görülmemeli ve tamamlayıcı bir rolünün olduğu düşünülmelidir. Umarım yakın zamanda akademik camia da hacamatın tedavi edici ve koruyucu yönü üzerine ülkemizde ve dünya da daha çok çalışma yapılır ve insanlar bu yöntemden daha çok faydalanır.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…