Tenisçi Dirseği Gücümüzü Almasın
Tenisçi dirseği ya da diğer adıyla lateral epikondilit, dirsek tendonlarında aşırı yüklenmeye bağlı sorun oluşmasıyla ortaya çıkar. İsmi tenisçi dirseği olmakla birlikte bu rahatsızlık kasap, marangoz, tesisatçı, ressam gibi farklı meslek kollarına mensup kişilerde daha sık görülebilir.
Tenisçi dirseği ya da bilinen diğer adıyla lateral epikondilit; ön kol hareketlerini yapan kaslara ait tendonlar ile ilgili bir sorundur. Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan yapılardır ve eklem hareketleri için oldukça kritik önem taşır. Ön kol kaslarından elin kavrama ve döndürme hareketini yapmasını sağlayanların tendonları dirseğin dış kısmına, lateral epikondile yapışır. Tekrarlayan hareketler sonucu bu kaslarının çok kullanılması ise tendonda yıpranmaya, iltihaplanmaya ve hatta kopmaya neden olabilir. Bu durum sonucu dirseğin dış tarafında ağrı hissedilebilir, ilgili kolda güçsüzlük ortaya çıkabilir. Lateral epikondilite tenisçi dirseği denmesi, bu rahatsızlığın tenisçilerde sık görülmesi ile ilgilidir. Raketi çok sıkı tutmak, sürekli ‘backhand’ tarzda vuruş yapmak; tenisçi dirseği gelişimine zemin hazırlar.
Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında ağrı ve hassasiyet hissedilmesine neden olur. Dirsekteki bu ağrı ön kola ve elin dış kısmına doğru yayılabilir. Ağrının şiddeti dirseğin hareketi ile artan hafif şiddette olabileceği gibi ağır vakalarda hareketsizken bile dirsekte şiddetli ağrı ortaya çıkabilir. Döndürme ve kavrama gibi hareketlerin tekrarlayan şekilde yapılması tenisçi dirseği belirtilerini alevlendirebilir. Tenisçi dirseği sorunu yaşayan kişilerde şu hareketler dirsekteki ağrıyı ve hassasiyeti artırabilir: Yük taşımak, ön kolu bükmek. Kalem gibi küçük cisimleri kavramak. Kapı kolu, kavanoz kapağı açmak. Tenisçi dirseği, kolun tamamen açıldığı durumlarda kolda katılık ve ağrıya yol açabilir. Tenisçi dirseği her iki kolu etkileyebilmekle birlikte genelde baskın olarak kullanılan kolu etkiler. Bu nedenle çoğunlukla tek taraflı olarak ortaya çıkar. Elin ve el bileğinin kaldırılması ve güçlendirilmesi yönünde çalışan ön kol kasları, dirseğin dış tarafta yer alan kemiksi çıkıntısına yani lateral epikondile yapışır. Bu kasların tekrar tekrar kullanılması tendonlarda yıpranmaya yol açar. Bu durum sonucunda da tendonların lateral epikondile yapıştığı bölgede iltihaplanma meydana gelir. İltihaplanma da ağrı ve hassasiyet oluşumuna zemin hazırlar.
Tenisçi dirseği, kol gücü gerektiren pek çok meslekte çalışan veya kol gücünü kullanmayı gerektiren hobileri olan kişilerde sık görülen bir durumdur. Tenisçi dirseği belirtileri gösteren kişilerde bu durumun erken tespiti tendon ve kastaki hasarın çabuk fark edilmesini sağlar. Bu sayede hastalığın fizik tedavi gibi daha basit yöntemlerle tedavi edilmesi mümkün olur, ameliyata gerek kalmaz. Tenisçi dirseği de dâhil olmak üzere ortopedik hastalıklar açısından şüpheli belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları faydalı olacaktır.
Sağlıklı, mutlu ve Ağrısız Günler Dileğimle…