13 EKİM 1920'DE 1. İLÇELİKTEN KURTULUP İL OLMASAYDIK, ASIRLARCA NİĞDE'YE BAĞLI İLÇE KALIRDIK
Şu anda bölgemizin ve ülkemizin her yönüyle parlayan ili olmamızı 1. derecede bundan 101 yıl önce 13 Ekim 1920 günü BMM’ sinde kabul edilen, kabulden 5 ay 8 gün sonra yani 100 sene önce bu gün ise kabulden kanun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 40 Numaralı kanunu teklif eden ve görüşmelerin ardından kabul eden atalarımıza borçluyuz.!!!
2. derecede ise akla ziyan şekilde bu kanunun kabulünden 13 yıl sonra 1933 yılında kabul edilen 2197 sayılı kanunun 3. Maddesiyle yeniden çarptırıldığımız ilçelik prangasından 56 yıl sonra kurtaranlara borçluyuz.!
SELÇUKLU’NUN BAŞKENTLİĞİ BİLİNCİNİ TAŞIYAN ATALARIMIZIN DUYGULARIYLA 75 YIL BOYUNCA İL OLMA MÜCADELEMİZİN ZİNDE TUTULARAK ELE GEÇEN İLK FIRSATTA BU ZİNDELİK VİLAYETE ÇEVİRİLDİ
Başta babam merhum Hacı Şammas olmak üzere büyüklerimizden edindiğim intiba 1845’de ilçe yapılmamızın tarih için orta vade sayılacak zamanda başta Selçuklunun başkenti olma bilinci ve Osmanlı devletinin kurulmasından yükselme dönemine ve bu dönemdeki Aksaraylıların etkinliğini bilen bu bilinçle yetişen hemşerilerimizin kesinlikle Niğde’ye bağlı olmayı içlerine sindiremedikleri.
Bu nedenle çeşitli defalar İstanbul’a bu hak etmedikleri uygulamanın kaldırılması için dilekçeler yazıldığı.
Fakat devletin en sıkıntılı dönemlerini yaşaması nedeniyle 1845 yılında alınan kararın düzeltilmesi için dönemin Konya Valisinin ilimizi ziyaret etmesi ve isteğimizin gereğinin yapılması konusundaki raporuna rağmen maalesef ilçelik esaretimiz 1001 yıl önce kabul edilen ,kabulden 5 ay sonra ise 100 sene önce bu güne denk gelen 21 Mart 1921 günü resmi gazetedeki yayınına kadar bir çözüm bulunamamış.
Yaptıkları çabaların sonuçsuz kalması karşısında yılmayan atalarımız tarafından aralıksız olarak sürdürülen mücadele nihayetinde sürekli olarak evinde ve şehrimiz genelinde bu konudaki söylenenlerle büyüyün Çorakçı Zade Vehbi Beye nasip oldu.
23 Nisan 1920 günü açılan Büyük Millet Meclisine Niğde ili adına giden Çorakçı zade Kara Vehbi Bey’in cömertliğiyle Meclisin vekilleri üstündeki intibaının da etkisiyle samimi oldukları Halide Edip Adıvar ve eşi Dr. Adnan Adıvar aracılığıyla Meclis başkanı Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek kendisini ikna etti.
Vehbi Bey ele geçirdiği fırsatı kendi ticari istikbali yerine Aksaray’ın istikbali için sonuna kadar değerlendirerek ülkemizi düşman işgalinden kurtarmayı organize etmesi için kurulan B.M. Meclisinin açılışından 5 ay 10 gün sonra ikna ettiği Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından 13 Ekim 1920 günü teklif edilen 40 Numaralı kanunun görüşmelerin ardından kabul edilmesi ve bu kanunun kabulünden 5 ay 8 gün sonra 100 sene önce bugüne denk gelen 21 Mart 1921 günü resmi gazetede yayınlanmasıyla 75 yıl süren ilk ilçelik esaretinden fiilen kurtularak il olduk.
ATASINA RAHMET VEHBİ BEYİN SAMİMİ ÇABASIYLA 1920’DE İL OLMASAYDIK 89’DA İL OLAMAZDIK!!!
Yazının girişinden itibaren belirttiğim gibi atalarımızdan edindiğimiz bilgilerden Osmanlı dönemindeki Aksaraylıların Selçuklu dönemindeki Başkentlik ve Osmanlı devletinde İstanbul’un fethinin mimarlarının ve yükselme dönemini oluşturanlarında Aksaraylı devlet ve din adamları olmasıyla oluşan Aksaray ‘ lılık bilincinin zindeliğiyle 100 yıl önce bu gün fiilen il olmamız sağlanmamış olunsaydı Cumhuriyetin kurulmasından sonra git gide bu zindelik unutulacaktı.
Bu zindeliğin unutulmasının yanında 1983’ün Ekim ayının son haftasında il olma kıvılcımının ANAP Aksaray mitinginde Özal’ın merak edip memleketimizin hayırlı evlatlarından 2. Vilayetliğimizin baş mimarı Mehmet Altınsoy’a ne binaları olduğunu sorduğu 1921-33 arasındaki vilayet ligin eseri olan ve Vilayet olma kıvılcımının yakılmasına sebep olan meydandaki tarihi binalarda olmayacağından konu gündeme gelmemiş olacaktı.!!!
1.VE 2. VİLAYETLİĞİMİZİ SAĞLAYANLARIN VE ATALARININ RUHLARI ŞAD MEKANLARI CENNET OLSUN!
Aksaray’ımızın 13 Ekim 1920 ve 15 Haziran 1989 da il olmalarını sağlayan hemşerimiz Vehbi Çorakçı ikna ettiği Meclis başkanı Atatürk ve kendisine yardımcı olan o dönemin Vekillerinin , 1989’da il olmamızı sağlayan Mehmet Altınsoy, Turgut Özal ve Raşit Daldal başta olmak üzere emeği olanların Hakka yürüyenlerin kendileriyle atalarının ruhlarının şad mekanlarının cennet olması.
Kıyamete kadar bizim için tarihin tekerrür etmemesi için başta Ak Partinin 17 yıllı vadesi çoktan dolan sözü olan iki ilçelik esaretimizin ana sebebi Aksaray-Ulukışla demir yolumuzun zaman geçirilmeden gerçekleştirilmesi, bizim ve bizimle birlikte güzergahtaki 7 ilçenin de can damarı olan E.90 kara yolunun Ankara-Niğde otobanından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirlerin zamanında alınması.
Bunun için Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere 2004’den başlayarak en son 26 Aralık 2019’e kadar defalarca bu konuda söz verenlerle, ilimiz milletvekilleri İnceözi ,Aydoğdu ve Kaşlı ile Belediye başkanı Evren Dinçer, İGM başkanı Mehmet Tüzün,Ak Parti il başkanı Hüseyin Altınsoy, MHP il başkanı Mustafa Çölkesen tarafından gerekenlerin dünkü yazımda da belirttiğim gibi DP ve ANAP gibi desteğimizin karşılığının zamanında verilmesi için sonuç alınıncaya kadar ilimizin istikbalini kendi şahsi istikballerinden önde tutarak genel merkezlerinin ve genel başkanlarının kapısını istikrarlı şekilde aşındırmalarıyla en kısa zamanda sonuç almaları
Aksi durumunda bizimle beraber verilen sözleri tutmayan Ak Parti ile birlikte Cumhur ittifakındaki ortağı MHP’nin de telafisi mümkün olmayan zararlara uğrayacağının da bilinmesi dileğiyle 1. fiilen il oluşumuzun 100. yılı kutlu olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.