AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER!: 3
Çarşamba’dan devam.
Bu günde önce Hakkın rızası, ardından da bu çerçevede Mevla’mızın bizlere öğrettiği kul hakkıyla huzuruna gelmememiz yönündeki emrinin gereği ve ilimizin mutlu istikbalinin teşvikinin yanında tarihe de 31 yıl 5 ay önce gerçekleşen gelişmenin başlangıcından sonuca ulaşılıncaya kadarki gelişmeleri not düşerek bu gelişmeleri önce günümüze.
Günümüzden de geleceğe aktarabilmek maksadının gereğini yaparak Aksaray’ın 1933-89 arasında 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulması için güçleri oranında maddi ve manevi olarak katkıda bulunanlardan 2 Kasım Pazartesi günü başlayıp, 4 Kasım Çarşamba günü devam eden seri yazımda bilgisini çalışmanın başından sonuna kadar içinde olan olarak verdim.
Bu iki günlük yazımda özetle 2. İlçelik esaretinden kurtulmamıza karınca kararınca emekleri olanların bir kısmını ve hangi katkıda bulunduklarını yazdım.
Bugün ise aynı maksatla şimdiye kadar isimlerini yazamadıklarımı yazmaya aşağıda Çarşamba günü kaldığım yerden devam ediyorum.
GAZETECİ-ŞAİR SARRAF YAŞAR AKBAŞ
Gazeteci-Şair ve Sarraf Yaşar Akbaş Aksaray’ın vilayet olması için çıkarttığımız Cemiyet in2. Bayram Gazetemize kendisinin Sarraflar odası başkanı olarak kurumu ve şahsı adına gazetemize verdiği kutlama tebrikiyle sağladığı maddi imkanların yanı sıra bu maksatla o zamanki Aksaray ilçesi taşrasında yaptığımız çalışmalara da arabasıyla bizi belde, belde gezdirdi.
Bu çalışmada bu maksatla çıkartacağımız gazetemizin taşradaki mahalli idarelerin haberlerinde kullanacağımız bilgileri almamızı, fotoğraflarını çekmemizi ve bu gazeteyi yayınlayabilmek için gerekli olan bedelin karışlanması için bizi aracıyla gezdirdi.
Bu maksatla ben ve Yaşar bey başta şu anki Eskil ilçesinin ve o zamanki Eskil Belde Belediye Başkanı Necati Belgemen ile O zamanki Ağaçlı beldesinin günümüz Gülağaç ilçesinin o zamanki Belediye Başkanı Cahit Koca olmak üzere belde Belediye başkanlarından aldığımız haberler ve kutlama bedellerini almamızda da bize yardımcı oldu.
Yaşar beyin bu desteği dışındaki diğer katkısı ise 2 yıl boyunca kamuoyu oluşturmak için çıkarttığımız gazetelerimize maddi destek için verdiği kutlamalardır.
GAZETECİ İZZET DÜZGÜN, GAZETECİ MEHMET YIKMIŞ VE GAZETECİ LOKMAN SANLAV
Dönemin Hürriyet Haber Ajansı muhabirlerinden Aksaray Gazeteciler Cemiyetimizin yönetim kurulu üyesi Gazeteci İzzet Düzgün, dönemin Türkiye Gazetesi Aksaray bürosu çalışanlarından yönetim kurulu üyemiz Mehmet Yıkmış, yine aynı gazetenin çalışanlarından yönetim kurulu üyemiz Türkiye gazetesinin o dönem çalışanlarından Lokman Sanlav yönetim kurulu üyeleri olarak Cemiyet olarak il olabilmemiz için kamuoyu oluşturmak maksadıyla çıkarttığımız gazeteleri basmaya giderken bizimle birlikte gelerek.
Gereğinde basım ücretlerini tahsilinde bize yardımcı olmaları da dahil üstlerine düşeni yaparak il olma çabamıza karınca kararınca kendi cürümlerince yardımcı olanlardır.
GAZETECİ-YAZAR MAHMUT SABAH
Kamuoyu oluşturmak için çıkarttığımız Bayram gazeteleri ve özel gazetelerin yanı sıra Hürriyet gazetesi aracılığıyla il olmamız için yaptığımız haberlerin gazetesinin ve gazetesini yayınlayan gurubun yayınlarının merkez baskıları ile taşra baskılarında yayınlanmasında yardımcı olan dönemi.
Tarafımdan Türkiyenin1980 Genel Nüfus sayımına göre bastırılan kitaptan aldığım rakamlarla o zamanki bağlı olduğumuz Niğde ili de dahil Türkiye’nin 67 ilinin merkez ilçesinin hem yüz ölçümümüzden küçük olduğunu, hem de nüfuslarının da az olduğunu ortaya koyan ve 1985 Genel Nüfus sayılından sonra güncellediğim belgenin verdiği ilhamla attığımız manşette kullandığımız Fotoğrafı da çeken ve Çapan Tekeli’ye veren Hürriyet Haber Ajansı Kayseri Bölge Müdürü Gazeteci-Yazar merhum Mahmut Sabah ağabeyde vilayet olmamıza basın yoluyla katkı sağlayandır.
GAZETECİ-YAZAR CENGİZ KALLUÇ
Vilayetlik kıvılcımını yaktığımız Cemiyetimiz ve Aksaray’ında ilk Bayram gazetesi olan 1987 yılının Aksaray Ramazan Bayramı gazetemiz de Mahmut Sabah ağabeyin katkısını yazarken de belirttiğim gibi her yerde Aksaray’ın ülkemizin o zamanki illerinin yarısına yakınından büyük olduğunu ortaya koymuştum.
Bunu da 1980 Türkiye Genel Nüfus sayımı sonuçlarına göre Aksaray’ın o zamanki 67 ilin 31inden hem yüz ölçümünün büyük olduğunu, hem de nüfusunun fazla olduğunu ortaya koyan belge ile kanıtlamıştım.
1985 Genel Nüfus sayımından sonra ise güncelleyip daima yanımda taşıdığım belgemle il olma kıvılcımını yakacağından habersiz olarak gazeteyi basmak için Cemiyetimizin kurucu başkanı Ahmet Erbaş ağabeyin anlaştığı Son Havadis gazetesinin İstanbul’daki merkezine gittik.
Bizim gazetemizle ilgilenen Gazetenin sayfa sekreterlerinden merhum Cengiz Kalluç’a elimizdeki gazeteye konması için hazırlanan bilgi ve belgelerle fotoğrafları teslim ettiğimizde bunun cemiyetin ilik gazetesi olacağını öğrenen Kalluç bize ”Çocuklar mademki ilik gazeteniz olacak gelin gündemi belirleyecek bir manşet atalım.” Dedi.
Bunun üzerine Genel nüfus sayımlarına göre hazırladığım belge ile Günaydın gazetesinde 1983’de Aksaray’ı 5 gün tanıtırken ilik günkü yazımın başlığı olan”31 İlden Büyük İlçe” başlığını kullanalım teklifinde bulununca böyle bir başlığın atılmasının doğru olmayacağını çünkü 31 ilden büyük ilçenin olmayacağını belirtince cebimdeki belgeyi kendisine verince afallayıp bunun nasıl böyle olabileceğini belirtince o zamanki bilgimle ilçe haline getirilmemizi belirttiğimde bu belgenin verdiği ilhamla”54 Yıldır Söyleye, Söyleye Dilimizde Tüy Bitti” üst başlığı ve ”Vilayetlik hakkımız Verilsin Artık” manşetini ve altındaki haberi yazan bu haberle 15 Haziran 1989 günü il olmamızı sağlayan kanunun kabul edilmesine kadar aralıksız olarak süren samimi ve istikrarlı çalışmanın kıvılcımının çakılmasına vesile olan dönemin Son Havadis Gazetesi İstanbul merkez sayfa sekreterlerinden Gazeteci-Yazar merhum Cengiz Kalluç.
GAZETECİ ABBAS SATIR VE GAZETECİ RAMAZAN DURMUŞ
Aksaray’ın 1933-89 yılları arasında 56 yıllık ilçelik esaretinden kurtularak il olabilmesi için Günaydın Gazetesi ne gönderdiğim haberlerle kamuoyu oluşması için hem gazetenin taşra baskılarında hem de merkez baskılarında yayınlanması için bana sonuna kadar yardımcı olan dönemin Ankara Günaydın Temsilciliğindeki 2 kıymetli sayfa sekreteri gazeteci ağabeylerimde bize sonuna kadar destek oldular.
Bu sayfa sekreteri olan ve daha öncede Aksaray’ın tespit ettiğim sıkıntılarının giderilmesi, siyasetçiler ile mülki ve mahalli yöneticiler tarafından gerçekleştirilen hizmetlerinde kamuoyuna duyurulması için bana destek olan Abbas Satır ve Ramazan Durmuş ağabeylerde Aksaray’ın il olması için yayın yoluyla oluşturacağımız çabamızı Vilayet olma kanunumuzun 15 Haziran 1989’da TBMM’sinde kabul edilmesine kadar hem taşra, hem de merkezde yayınlanan gazetenin nüshalarında yayınlanması için samimi ve aralıksız olarak destekleyen meslektaşlarımız oldular.
GAZETECİ ESİN ÜNAL VE GAZETECİ –YAZAR LATİF YILDIZ
Aksaray’ın il olması için Türk ve Dünya kamuoyunun desteğini alabilmek için yaptığım haberleri Günaydın ve bağlı gazetelerin Türkiye geneli ile Avrupa baskılarında yayınlatmama yardımcı olan Günaydın Gazetesinin merkezi olan İstanbul’daki Yurt Haberleri Müdürü Gazeteci ve Psikolog Esin Ünal Hanımefendi.
Konya’nın en eski ve en ünlü gazetecilerinden o dönemde Veb ofset grubu ile Sabah grubunun Konya temsilcisi olan Eğitimci- Gazeteci-Yazar Latif Yıldız da Aksaray’ın il olabilmesi için yaptığımız özel ve genel yayınların başarısı için bir taraftan gazetelerde istediğimiz haberlerin yayınlatılması için nüfuzunu kullanırken diğer taraftan ise Cemiyetin Bayram gazeteleriyle diğer özel sayılarının finansmanı için bize topladığı kutlama mesajlarıyla destek sağladı.
Bu günde önce Hakkın rızası için, sonrada tarihe not düşülmesi ardından ise ilimizin mutlu istikbalini oluşturacak yeni hizmetlerin teşviki için Aksaray’ımızın hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 1933-89 arasında 56 yıl süren2. İlçelik esaretinden kurtarılmasına karınca karanınca katkıda bulunanların tamamını yazmaya yine yerimiz yetmediğinden Mevla’mız izin verirse devamın 9 Kasım Pazartesi günü yazacağım.
Tarihe not düşülmesi ve emeği geçenlerin bilinerek ölenlerin ruhlarının dualarla yad edilmesi, yaşayanlara da aynı şekilde hayırlı sağlıklı imanlı ömürler için dua edilmesi ve ilimizin 1845-1920 ve 1933-89 arasındaki sıkıntılarının bir daha yaşanmaması.
Aksine istikbalini ak edecek yeni hizmetlerinde teşviki maksadıyla başta ilimiz Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel ve Ramazan Kaşlı ile İGM başkanı Mehmet Tüzün olmak üzere ilimizin tüm atanmış ve seçilmişleriyle, Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından takip edilmesi dileğiyle.
Cuma’mız mübarek olsun.
Rabbim yar ve yardımcımız Olsun.
Devamı 9 Kasım 2020 Pazartesi’ye.