Aksaray'ın 2.İlçelik Esaretinden Kurtulmasında Emeği Geçenler: 8
Pazartesi’den devam.
VİLAYET KANUNUNUN TBMM’SİNDE KABULÜNÜ YERİNDE DÜNYA GÖZÜYLE BİZZAT GÖRENLER!!!
Can kardeşim, meslektaşım Vilayet kıvılcımını Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin ve Aksaray’ında ilk Veb ofset gazetesi olan 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde birlikte ilk vilayet kıvılcımını çaktığımız ve Aksaray’ımızın il olmasını sağlayan kanunun kabul edilmesine kadarda gecemizi gündüzümüze katarak birlikte aralıksız olarak kamu oyu oluşturmak için bu seri yazıda isimlerini ve katkılarını belirttiğim bize karınca kararınca destek olanlarla birlikte çalıştığımız Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli 14 Haziran günü dönemin Aksaray Belediye Başkanı Memiş Akın’a kanunun ertesi gün yani 15 Haziran günü TBMM’sinde kabul edilmesini yerinde görmek isteyen hemşerilerimizin taşınması için otobüs istemeye gitti.
Geldiğinde Belediye başkanı Akın’ının Aksaray’ın il olacağına inanmadığını, hatta olsa bile Belediyeden otobüs vermeyeceğini söylediğini belirtirken kızgınlıktan haklı şekilde köpürüyordu.
Kendisini biraz sakinleştirdikten sonra aramızda Aksaray’da organizasyon ve kanunun kabulünün TBMM’sinde takibi konusunda görev taksimi yaptık.
Yaptığımız görev taksimine göre merhum Aksaray’da kalacak ve kanunun kabul edilmesi müjdesinin ardından yapılacak ilk kutlamayı organize edecekti.
Ben ise Kanunun kabul edilmesini TBMM’sinde takip için Ankara’ya gidecektim.
TBMM’sine kanunun kabul edilmesini yerinde takip edebilmek için Belediyeden yapacağım izin talebimin kabul edilmeyeceğini bildiğimden Ankara SSK hastanesine sevk yaparak Ankara’ya gitmeyi kararlaştırdık.
Hemen apar topar Belediyeden SSK Dispanserine muayene kağıdı alarak buradan ise Ankara SSK hastanesine aldığım sevkle kızım Remziye ile birlikte sabahın ilk otobüsüyle Ankara’ya gidip SSK hastanesinde öğleden önce muayenemi tamamlatıp oradan Ulus 100. Yıl çarşısında bulunan bize cemiyetimizin 2. Bayram gazetesinden il olmamızı sağlayan kanunun kabul edilmesine kadarki tüm gazetelerimiz için sürekli destek veren hemşerimiz Süleyman Balçık’ıda iş yerinden alarak TBMM’sine kanunun görüşülerek kabul edilmesini yerinde görebilmek için gittik.
1920’DE İL YAPILDIĞIMIZDA SELÇUKLULAR VE OSMANLI DEVLETİNDE AKSARAY TOPRAĞI OLAN ALTUNHİSAR GİBİ 1989’DAKİ KANUNLADA GÜZELYURT’UN KOPARTILMASINI ALTINSOY ENGELLEDİ
Meclise varıp genel kurula girmek için ana girişin kapısına vardığımızda burada Yaprakhisar köyünün muhtarı Mahmut Bakar ağabey ile Güzelyurt Belediye Başkanı İhsan Özmen’i gördüm.
İhsan Bey’e “Aksaray’ın il olma kanununun kabul edilmesini yerinde görmek için mi geldin?” diye sorduğumda Aksaray’ın il yapılacağı kanununun o gün görüşülüp kabul edileceğinden habersiz olduğunu söylediğinden İnşallah ileride müstakil bir yazı veya yazının en az yarısını ayıracağım Altınsoy’un 2. Bir Altunhisar kaybını önlemesinden habersiz olduğunu anladım.
Yani Yaşar Bey Mehmet Altınsoy’un Haydar Özalp’ın oyununu bozduğunu, Haydar Özalp’ın kanun metninde gizlice yaptırdığı düzenlemeyle Aksaray il yapılırken tıpkı 13 Ekim 1920’de il yapıldığımızda Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin idaresinin dönemini yazan tüm tarihi kaynaklar ile haritalarda 1845’e kadar Aksaray toprağı olarak gösterilen.
Fakat 13 Ekim 1920’de bir katakulliyle 40 Numaralı kanunla il yapıldığımızda bizden burasının koparıldığı gibi Güzelyurt’unda ilçe yapılarak Niğde’ye bağlanmasını Mehmet Altınsoy’un farkına vararak bu düzenlemeyi metinden çıkartarak ilk metindeki gibi yeniden Aksaray’a bağlı ilçe haline getirdiğini bilmediğini gördüm.
Bunu bilmeyen Yaşar Özmen şimdilerde bunu inkar etse de o zaman soruma verdiği cevapta” Aksaray’ın il olması kesin değil!
Fakat Güzelyurt ilçe yapılarak Niğde iline bağlanacak” dediğinde Altınsoy’un yaptığı düzeltmeyi bildiğimden kendisine kızarak “Aksaray’ın binlerce yıllık toprağı olan Güzelyurt’u nasıl Niğde ye verirsiniz?!!!
Aksaray bu gün il olacak Güzelyurt ise Aksaray iline bağlı ilçe olarak kalacak ”dedim.
Yaprakhisar muhtarı Mahmut Bakar’ada ” Muhtar Aksaray’ın il olma kanununun kabul edilmesini yerinde görmek için mi geldin?” sordum.
YAPRAKHİSAR KÖYÜ MUHTARI MAHMUT BAKAR’A” BUGÜN AKSARAY’IN İL OLMASINDAN ÖNEMLİ İŞMİ OLUR?” DEMEM ÜZERİNE KANUN KABUL EDİLMESİNİ GÖREBİLMEK İÇİN MECLİSE GİRDİ!
Bu soruma verdiği cevapta başka bir işi için Mahmut Öztürk’e geldiğini işini bitirdiğinden önemli işleri olduğundan Aksaray’a döneceğini belirtince ona da kızarak” Bu gün Aksaray’ın il olmasından daha önemli iş mi olur?” deyince geri meclise girdi.
O gün il olmamızı sağlayan kanunun kabul edilmesini Mecliste merhum Mehmet Altınsoy, benimle birlikte kızım Remziye, Süleyman Balçık, Güzelyurt’un o zamanki Belediye Başkanı İhsan Özmen, Yaprakhisar Muhtarı Mahmut Bakar, Mahmut Öztürk’ün merhum annesi Üriz teyze ile babası Mustafa amcanın yanında ismini hatırlayamadığım kızımın yaşındaki bir kız yeğeni ve Raşit beyin Odasından Aksaray’a il olduğumuz müjdesinin telefonla verildiğinde çektiğim fotoğrafta bulunan merhumun eşi Hacer abla ile emekli öğretmen Leman Hanım ile birlikte birkaç Aksaraylı bayan vardı.
Bu günde yerimiz doldu.
Fakat Vilayet olmamız çalışmalarımıza kimlerin nasıl inanmadığını ve ilk Valimiz merhum Rıdvan Yenişen’in göreve başladığı gün törenlere katılma yerine Karadeniz gezisine çıkılması ile il olma konusunda benimle girilen bir iddiayı ve bunun kaybedenini nasip olur ise Cuma günü yazacağım.
Konunu öneminden dolayı başta ilimizin mülki Amiri Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Evden Dinçer, Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel Ramazan Kaşlı İGM başkanı Mehmet Tüzün, iktidar ve muhalefet partilerinin il ve ilçe teşkilatlarıyla ilimizin ve ilçelerimizin Meslek Odaları ile STK yetkilileri tarafından gereği için takibi dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
Devamı Cuma’ya.