Aksaray'ın 2. İlçelik Esaretinden Kurtulmasında Emeği Geçenler: 9
Çarşamba’dan devam.
25 Kasım Pazartesi günü başlayıp,27 ,29 Kasım ile bu ayın 2’si,4’dü ve 6’sı,9’u ve 11’inde önce kul hakkı, ardından ise tarihe not düşülmesiyle ilimizin mutlu istikbalini sağlayacak hizmetlerin teşviki için yayınladığım” AKSARAY IN 56 YIL SÜREN 2.İLÇELİK ESARETİNDEN KURTULARAK İL OLMASINA EMEĞİ GEÇENLER” seri yazımla ilgili son notlarımla bu çalışma esnasındaki yaşadıklarımı tarihe not düşmek için aşağıda 4 ayrı ara başlıkta sunuyorum.
“AKSARAY İL OLMAZ” DİYENLER KAYBETTİ ”OLACAK “DİYENLER KAZANDI!!!
1980 Genel Nüfus sayımı sonucuna göre hazırladığım ve 1985 Genel Nüfusundan sonrada güncellediğim Aksaray’ın yüz ölçümünün o zamanki Türkiye’nin 67 ilinin 31 inin merkez ilçesinden büyük olduğunu ve nüfusumuz unda aynı şekilde 31 ilin merkez ilçesinden fazla olduğunu kanıtlıyordu.
Mevla’mızın izni ile can dostum, kardeşim ve meslektaşım Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ile birlikte bize bu belge 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde ilk kıvılcımı çakmamıza ilham verdi.
Bu ilhamla il olmamız için çaktığımız ilk kıvılcımla çıkarttığımız”54 Yıldır Söyleye,
Söyleye Dilimizde Tüy Bitti” üst başlığı ve “ Hakkımız verilsin” Sür manşetinin Aksaray’ın 7 sinden 70’ine kadar bu konuda yekvücut olacağını sandık.
Fakat merhum Çapan Tekelİ ile birlikte ikimizde maalesef çok yanılmıştık.
Hazırladığım belgenin verdiği ilhamla bize yardımcı olarak”54 Yıldır Söyleye, Söyleye Dilimizde Tüy Bitti” üst başlığını, altında ise Hakkımız Verilsin Artık” manşetini atan Son Havadis gazetesi Sayfa sekreterlerinden merhum Gazeteci Cengiz Kalluç ağabeyin bu manşetiyle il olma kıvılcımını çaktığımız gazetemizin piyasaya verilmesiyle buna sevinenler olduğu gibi dönemin Milletvekillerinden siyasetçilerine kadar karşı çıkan, hatta bize küfre varan hakaretlerde bulunanlar bile oldu.
Fakat merhum Çapan Tekeli ile ben evvel Allah(C.C.)ın izni ve ilk gazetemizin ardından Ankara Büyük Şehir Belediyesi İmar Dairesi,Fen İşleri Dairesi ve Kızılay’daki çalışma ofisinde sık, sık görüştüğümüz Vilayetimizin baş mimarı dönemin Ankara Büyük Şehir belediye başkanı hemşerimiz ve büyüğümüz Mehmet Altınsoy ile bu seri yazımda isimleri ve katkılarından bahsettiğim kadim siyaset arkadaşlarından, benim ve merhum Çapan Tekeli’nin siyasetçilerle yaptığımız görüşmelerimizden aldığımız pozitif sinyallerinde motivasyonuyla manşeti atmamızdan il olmamıza kadar hiçbir zaman şevkimizi kırmadık.
Kesin il olacağımız bilinciyle var gücümüzle kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği güne kadar gecemizi gündüzümüze katarak var gücümüzle çalışırken siyasetçisinden esnafına, memurundan sivil vatandaşına kadar bir çok kişi buna inanmazken “Aksaray İl olmaz!” diyerek bizi azarlayan, aşağılayan hatta küfredenlere inat biz Aksaray’ın il olacağına inanıp dileyenle iddia yada giriyorduk.
KÜTÜPHANECİ AYŞE ALTINOK ABLA İDDİAYI KAYBETTİĞİNDEN BANA BİR TAKIM ELBİSE BORÇLU!
Orta başlık üstünde de belirttiğim gibi il olma isteğimizin ilk manşetini attığımız 1987 yılının Ramazan bayramı gazetemizi piyasaya verdiğimiz andan itibaren dönemin milletvekillerinden tutunda Aksaray’ın siyasi parti teşkilatları ve gazetecilerle birlikte yüzlerce kişi çabamızın boşa olduğunu kimisi medenice belirtirken kimisi kaba sözlerle belirtiyorlardı.
Bir çoğu ise aşağılayıcı sözlerle bunun mümkün olmadığını belirtirlerken ilk Valimizin göreve başladığı gün Karadeniz gazisine çıkarak bu törene katılmayan bir merhum işadamı ise Aksaray’ı CHP’ nin ilçe halene getirdiğini ve ancak ve ancak tekrar CHP’nin il yapabileceğini belirterek bizi olmayacak duaya amin demekle suçladı.
15 Haziran 1989 günü il olmamızı sağlayan kanun TBMM’sinde kabul edilmesine kadar yapılan bu çabamızın boşa olduğunu belirtenlerden biriside Aksaray’ın bilinen ailelerinden Alovların Mehmet Altınok’un kızı Aksaray Halk Kütüphanesi Şefi Ayşe Altınok ablaydı.
O dönemde Ankara’da kütüphanede memurluğunu sürdüren Ayşe ablanın Aksaray’ın il olamayacağını belirtmesi üzerine konuyu samimiyetle istikrarlı şekilde takip eden olarak benimle iddiaya girmesini söyledim.
Kendisine “ Aksaray 1989 yılının sonuna kadar il olacak.
Aksaray il olmaz ise ben sana bir takım elbise alacağım, olur ise sen bana bir takım elbise alırmısın?.” dedim.
Bunu kabul eden Ayşe abla 1989’dan bu yana bana bir takım elbise borçlu.
BU SERİ YAZIMDA AKSARAY’IN İL OLMASINA KATKISI OLDUKLARINI BELİRTTİKLERİMDEN BAŞKA KATKISI OLDUĞUNU SÖYLEYENLER İŞKEMBEDEN ATMAKTAN BAŞKA ŞEY YAPMIYORLAR!!!
Vilayet olma kıvılcımını 1980 Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre hazırladığım Aksaray’ın o zamanki Türkiye’nin 67 ilinin 31 inin merkez ilçesinden hem nüfusunun fazla olduğu, hem de yüz ölçümünün büyük olduğunu kanıtlayan,1985 Genel Nüfus sayımından sonra güncellediğim belgemin verdiği ilhamla attığımız ilk manşet yayınlandığında Gazeteci-Yazar Ahmet Erbaş ağabey Cemiyetimizin kurucu başkanıydı.
Kurucu başkanımız olması nedeniyle bu gazetenin sahibi olarak önce buna karşı çıksa da ısrarımız üzerine attığımız manşeti desteklemek için dönemin DYP ilçe Başkanı Avukat merhum Sinan Kalyon, SHP ilçe başkanı Avukat merhum İbrahim Kasman ve o zamanki Niğde Valisi merhum Ünal Öçgödekten dan aldığı demeçleri ve kendisinin bu konuda yazdığı yazısıyla katkıda bulunmasının yanında 6. Sını Cuma günü yayınladığım seri yazımda isimlerini ve katkılarını belirttiklerimin dışında katkısı olanlar olmadı.
Yani o zaman yayınlanan mahalli gazetelerin ve o zamanki ulusal gazetelerin Aksaray temsilcilerinin ve başkaca kişiler ile siyasetçilerin 1987-89 arasındaki ikinci ilçelik esaretinden kurtulmamız için hiç bir katkıları olmadı!!!
YÜCE MEVLAMIZDAN ŞAHSIM VE HEMŞERİLERİM ADINA VİLAYET OLMAMIZA KATKI SAĞLAYANLARIN VEFAT EDENLERİNE RAHMET, YAŞAYANLARA SAĞLIKLI, İMANLI MUTLU UZUN ÖMÜRLER DİLİYORUM!
Mevla’mızdan dileğimiz Vilayet olmamız için cürümlerince yer yakma pahasına katkıda bulunanlardan vefat edenlere rahmet etmesini, kendilerini korktuklarından emin, umduklarına nail eylemesini, kabir azabı çekiyorlar ise bundan rahmetiyle kurtarmasını yaşayanlara ise sağlıklı mutlu imanlı uzun ömürler vermesini niyaz ediyorum.
Bu günde yerimiz doldu.
Mevla’mız izin verirse Pazartesi günü ,şayet bu günde mümkün olmaz ise devam eden günlerde kul hakkı ve tarihe not düşmenin sorumluluğuyla önce 1933-89 yılları arasında 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmamız için maddi ve manevi katkısı bulunanların yanında son 2 yılında bizlerinde yayınlarıyla oluşturduğu kamuoyu desteğiyle katkıda bulunduğumuz.
Milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderesten sonraki milletimizin 2. Adamı 8. Cumhurbaşkanımız Özal ve Aksaray’ın hayırlı evladı Vilayet ligimizin baş mimarı Mehmet Altınsoy tarafından ise 1983 Yılı Ekiminin son haftası ile 15 Haziran 1989 arasında 6 yıl süren çalışmalar devam ederken siyasetçilerin ve ilimizdeki kişilerin bakışını.
Vilayet ligimizin baş mimarı Mehmet Altınsoy’un Haydar Özalp’ın oyunun bozmasıyla il olmamız esnasında 1920’deki il oluşumuz kanunuyla bizden kopartılan Selçuklu ve Osmanlı tarihi boyunca Aksaray toprağı olan Altunhisar’ın kopartılması gibi bir ilçemizin kopartılmasının nasıl önlendiğini.
Aksaray ilçesinin o zamanki topraklarının tamamının korunmasının yanında ayrıca önce Şerefli Koçhisarın hazırlanan kanunla ilimiz sınırlarına katılmak istenmesini.
Koçhisar’lıların yol kesme ve diğer eylemlerle kabul etmemesi üzerine 2 beldesinin kanunla ilçe yapılarak civarlarındaki köylerle birlikte ilimiz sınırları topraklarına katılmasını.
İl Olma çalışmalarımız sürerken buna karşı çıkan olmaz diyen siyasetçilerden önce olmaz derken kanunun partisi tarafından tasarı olarak Meclise getirilmesiyle çıkartılabilmesi için canını dişine nasıl taktığını.
siyasi taassuplarıyla buna inanmayan fanatik bir Halk Partilinin söylediklerini yazacağım.
Başta ilimizin mülki Amiri Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Milletvekilleri İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ayhan Erel, Ramazan Kaşlı İGM başkanı Mehmet Tüzün, iktidar ve muhalefet partilerinin il ve ilçe teşkilatlarıyla ilimizin ve ilçelerimizin Meslek Odaları ile STK yetkilileri tarafından gereği için takibi dileğiyle. Cuma’mız Mübarek olsun. Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
Devamı Pazartesi’ye.