BİZDEN 1 YIL 1 AY SONRA İL OLAN ORDU'DA MUHTEŞEM KUTLAMASI AKSARAY'IN 30 SANİYELİK KLİBİ!
Pazartesi’den devam.
Şimdiye kadar onlarca defa ”Aksaray’ın atanmış ve seçilmişleriyle Meslek Odaları ve STK’ları yedikleri ekmeği, içtikleri suyu ve soludukları ekmeği hak ediyorlar mı?!!!” sorumu belirttiğim yazılarıma bir çok dostum konuyu abarttığımı belirtirler.!!!
EKMEĞİMİZİ YİYİP SUYUMUZU İÇİP HAVAMIZI SOLUYANLARIN BUNU HAK EDİP ETMEDİKLERİNİ AKSARAYLI HEMŞERİLERİMİZİN VİCDANLARINA HAVALE EDİYORUM!!!
Hemşerilerimizin bu konuda karar verebilmeleri için konunun özetini vermekte fayda var.
Geçen sene Aksaray’ın 1989’da il olmasını sağlayan ruhu oluşturan yani 15 Haziran 1989 günü TBMM’sinde kabul edilen kanunu mayalayan çalışmanın unutulmamasını.
Bunun için 13 Ekim 1920 günü BMM’ si tarafından 75 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtularak il olmamızı sağlayan 40 Numaralı kanunun kabul edilmesinin ve bu kanunun 1921 yılının 21 Mart’ında resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesinin 100. Yılı olduğunu yaptığım haberler ve köşe yazılarımda üstünü basa ,basa belirterek bunun yapılacak etkinliklerle hatırlanmasını istedim.
Bu haber ve köşe yazılarımda 1 Asır önceki bu çalışmanın unutulmaması için kutlanmasının sebebini ısrarla belirttim.
Bu 100. yıl dönümü için etkinlik yapılmasını aylar öncesinden teklif ettiğim Meslek Odası başkanı bunu kabul etti.
Yıldönümü yaklaşırken görüştüğüm Meslek Odası başkanı genişçe bir proğramın mümkün olmadığını fakat o gün en azından ilimiz medyasının toplanarak yapılacak açıklamayla kamuoyuna duyurulması konusunda verilen sözde maalesef tutulmadı.
Bu senenin ise1920’de il olmamızı sağlayan 40 Numaralı kanunun resmi gazetede yayınlanmasının yıl dönümü olması nedeniyle geçmişte çekilen sıkıntının ve il olma avantajıyla el edilenlerin bilinerek çekilen sıkıntıların ve kazanımların zinde tutulması için yine aylar öncesinden bu defada konuyu kamunun sahiplenmesini teklif ettim.
Bu konuda birde toplantı yapıldı fakat toplantıdan bir sonuç çıkmayınca 21 Mart günü İnternet ve TV’de 30 saniyelik bir kılip yayınlandı.
Bizim ilimizin Meslek Odasının ve Kamunun bu vurdumduymazlığının aksine Ordu ilinin sahiplenmesini isi gelin birlikte görelim;
ORDU TV’SİNİ SEYREDERKEN GÖRDÜĞÜM İL OLMA FİLMİNDEN SONRAKİ ARAŞTIRMAMDA ONLARIN 100. YIL DÖNÜMLERİNİ KUTLAMASIYLA, BİZİM UMURSAMAZLIĞIMIZ SUKUTU HAYALE UĞRATTI!!!
TV kanallarını tararken bizden 1 yıl 1 ay sonra il olan Ordu vilayeti tarafından yapılan etkinliklere şahit oldum.
Bu çalışmalar çerçevesinde Ordu’nun il oluşunun 100. yıl dönümü için Ordulular Vakfı tarafından ilin tanınmış Sinema ve Tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez’in sunuculuğunda 1. Mecliste hazırlanan özel bir belgesel filminin yapıldığını gördüm.
Bu belgeselin yanında Valilik, Belediye ve ilin birçok Meslek Odası tarafından ise ayrı,ayrı fakat tüm kurumların katılımıyla kutlamalar ve etkinlikler yaptığını gördüm.
Bu kutlamaların tamamını ayrı, ayrı yazmama yerimiz yetmeyeceğinden bu yazımda dileyenlerin yapılanları okuyup seyredebilmesi ve anların bu konudaki hassasiyetlerinin aksine üstümüze ekilen ölü toprağıyla Aksaray atanmış ve seçilmişleri, siyasileri, Meslek Odaları ve STK’larının ortaya koydukları akla izana sığmayan umursamazlığının kıyaslanabilmesini.!!!
ORDU VALİSİ,BELEDİYE BAŞKANI,TİCARET ODASI VE VAKFI TAKTİRLERİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR!!!
Aksaray’ın üstüne ölü toprağı ekilircesine bu konudaki umursamazlığının aksine bizden bir yıl bir ay sonra vilayet olan Ordu 100. Yıl dönümünü bir çok etkinlikle gerçekleştirdi.
Bunun için Ordu Valisi Tuncay Sonel, Büyük Şehir Belediye başkanı Hilmi Güler, Ticaret Odası Başkanı Servet Şahin, ve İstanbul Ordulular Vakfı başkanı Zekeriya Erdim ve Usta Tiyatro ve film oyuncusu Ahmet Yenilmez’in çabalarıyla kurumları adına ve ayrı ayrı fakat ildeki tüm kurumlarla birlikte 100. Yılı kutlayarak illerinin 2.yüz yılının başlangıcını yaptılar.
Hem geçmişlerinin zinde tutularak bilinen maziyle en güzel atinin belirlenmesini sağlamaları, hem de gösterdikleri ahde vefa ile yeni nesillerin geçmişi ve geçmişteki emek veren Orduluları bilebilmelerinin yanında yen hizmetlerin teşviki için sebep oldukları motivasyondan sağlamalarını o süreçleri bilen olarak gıpta ile takip ettim.
Aksaray’ın 1. İlçelik esaretindeki çektiği sıkıntıları ve il olmanın avantajıyla elde edilen maddi ve manevi kazançları okuyarak öğrenen, 2. esaretin ise tüm olumsuzluklarını bir Aksaraylı ve Gazeteci olarak bizzat yaşayarak bilen ve can dostum kardeşim Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ile il olma kıvılcımını 1987 yılında yakan ve hedefe ulaşılmasına kadar bu çalışmayı sürdüren olarak güzel Ordumuzun il olmasının 100. yıl dönümünün kutlanmasını ve bunu sağlayanlara şahsım ve hemşerilerim adına canı gönülden tebrik eder bu güzel ilimizin layık olduğu tüm güzelliklere kavuşmasını Cenab-ı Allah(c.c.)’dan niyaz ederim.
ORDU’NUN İL OLMASININ 100. YILI KUTLAMALARININ HABERLERİNİ YAYINLAYAN BAZI LİNKLER!!!
Aşağıda Ordulular tarafından şehirlerinin il olmasının 100. yıl kutlama etkinliklerinin ve demeçlerinin bazılarının haberlerinin linklerini aşağıda bilgilerinize sunuyorum.
1-http://www.ordu.gov.tr/valimiz-sayin-tuncay-sonelin-ordunun-il-olusunun-100-yildonumu-kutlama-mesaji
2-http://www.otso.org.tr/index.php/tr/2013-10-22-11-49-32/haberler/2028-baskan-sahin-den-100-yil-mesaji
3-https://www.ordu.bel.tr/Haber/44218/buyuksehirden-100-yila-ozel-program
4-https://www.facebook.com/watch/?v=5944412172251082.
Bizden 1 yıl sonra şehirleri il olan Ordu’lu kardeşlerimizin aksine bizim bu konudaki hiç hak edilmeyen tarihin kaydettiği hiç kimseye faydası olmayan bu umursamazlığın terk edilerek meselelerimize sahip çıkılması.
Aksinden ise fersah, fersah kaçınılması dileğiyle Aksaray’ın 1845-1920 arasında 75 yıl süren 1. İlçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan 13 Ekim 1920 günü Büyük Millet Meclisinde(BMM) 13 Ekim 1920 günü 40 Numaralı kanunun kabul edilmesinin 101. yıl dönümü tekrar kutlu olsun.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.