BU AKŞAM ALLAH (C.C)'IN AY'I MUHARREMİN BAŞLANGICI OLAN 'MÜSLÜMANLARIN YILBAŞISI!'
Bu akşam(10.09.2018) Namazından sonra Yerlerin ve Göklerin Yaratıcısı ve Hesap Gününün de Yegane sahibi Ezel ve Ebet olan Ulular, Ulusu Mabudumuzun ayı olduğunu Kutlu Elçisi Nebiler, Nebisi Peygamberimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)efendimizden öğrendiğimiz Muharrem ayının 1. gününe ve aynı zamanda da Hicri 1439 yılının tamamlanarak 1440 yılına gireceğimiz biz Müslümanların “Yeni yılının” başlangıcı.
Yani Müslümanların Rabbimizin emirleri çerçevesinde kutlayabileceği yegâne Yılbaşı ’sıdır!!!
PEYGAMBER EFENDİMİZİN “ALLAH(C.C)’IN AY’IDIR”DİYE BELİRTTİĞİ MUHARREM AYININ ANLAMI İSE “HÜRMET EDİLENDİR!”
Yazımın bundan sonraki bölümünün parantez içindeki cümleler ile ara başlıklar ve Son Ara başlık dışındaki kalanını bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Kuruluna sorulan soru ve bu soruya kurul tarafından verilen cevapla devam ediyorum;
Soru: “Muharrem ne demektir? Muharrem ayının fazileti ve bu ayda, özellikle de 10 Muharrem’de oruç tutmanın hükmü nedir?”
Cevap “Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40) Bu niteleme Muharrem ayının faziletine, ilahî feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir.
FARZ NAMAZLARDAN SONRA EN FAZİLETLİ NAMAZ(GECE NAMAZI,EN FAZİLETLİ ORUÇ ALLAH(C.C.) ‘IN AYI MUHARREMDE TUTULAN ORUÇTUR)
Resûlullah bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur.
Farz Namazlardan sonra en faziletli Namaz da gece Namazıdır.”(Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40)
Muharrem’in onuncu günü Aşure günüdür.
Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. (Serahsî, el-Mebsût, III, 92) Zira Resûlullah, Aşure gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. (Buhârî, Savm, 69)
Hz. Peygamber Medine’ye gelince, Yahudilerin Aşure gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?” diye sormuştu.
“Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Resûlullah da “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti. (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128)
RAMAZAN’DAN SONRA TUTULAN EN FAZİLETLİ ORUÇ( ÖNCEKİ YILIN GÜNAHLARINA’DA KEFARET OLAN MUHARREM AYININ 10. GÜNÜ OLAN AŞÜRE GÜNÜNDE TUTULAN ORUÇU’DUR)
Hz. Peygamberin bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de vardır. Bir hadiste, “Aşure günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur.
Başka bir hadiste de Aşure orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.
AŞURE ORUCU NE ZAMAN, KAÇ GÜN TUTULUR?(AŞURE ORUCUNUN EN FAZİLETLİSİ AŞÜREDEN 1 GÜN ÖNCE,AŞÜRE GÜNÜ VE ERTESİ GÜNDE YANİ 3 GÜN ARDI,ARIDINA TUTLAN ORUÇTUR)
Hz. Peygamberin Yahudilere muhalefet için ertesi sene Aşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir. (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287)
Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber, isteyenlerin Aşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir. (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126)Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu.
BU GECE İLE AY’A GEÇMİŞİN VİCDAN MUHASEBESİ YAPILARAK BAŞLANMALI, GECE VE YENİ BAŞLAYACAK OLAN AY’DA HAKKIN RIZASI İÇİN YAPILACAK İBADETLERLE GEÇİRİLMELİ, HAKKA TÖVBE EDELEREK GEÇMİŞ GÜNAHLARDAN KORUNARAK ONLAR İÇİN HAKKTAN AF İSTENMELİ!
Tüm din kardeşlerimizin bu gün yani 10 Eylül Pazartesi akşam Namazının çıkışından itibaren tamamlanacak olan Hicri 1439 yılının bitimiyle başlayacak olan biz Müslümanların yeni yılı olan 1440’ın ilk gününün başlangıcı olan 1 Muharrem ve Allah(c.c.) ın ayı olan hicri yılımızın 1. ayı olan Muharrem’in başlangıcında itibaren yapacağımız ilk şey geçmiş yılın vicdan muhasebesini yapmaktır.
Ardından ise Rabbimizden hepimiz geçmiş yılda işlediğimiz tüm maddi ve manevi günahlarımızı bir daha işlememek üzer af edilmemizi dilmeliyiz.
Yeni yılın ilk akşamından başlanarak Onun rızasına uygun olarak yılın tamamının aynı şekilde Onun rızasına uygun işlerle geçirilmesine çalışılmalı.
Tüm din kardeşlerimizin Hakkın rızasını en iyi şekilde gözeterek bu rızaya kavuşmaları dileğiyle bu gün akşam başlayacak olan yeni yılımızı ve Allah(c.c) ın ayı olan Muharrem ayını tebrik ediyorum.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun
(*)Bu günkü yazımda yer verdiğim Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Kurulunun Yeni hicri yıl, ve Muharrem ile Aşure günü hakkındaki cevabını "http://www.islamveihsan.com/muharrem-ayinin-fazileti.html” dan aldım. Emeği geçenlerden Mevla’mızın razı olmasını dilerim. Ali Genç.