BU İŞTE AKLA ZİYAN BİR YANLIŞLIK VAR!!!
Gerçekten de bu kadar yanlışlık olamaz!!!
Sadece benim köyüm olan Aksaray ili merkez ilçeye bağlı Yanyurt’ta 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşında şehit olanlar nedeniyle 7 sülalenin nesli kesildiğinden şu anda yani günümüzde bu sülalelerin nesli kesildi.
Bir bizim köyden 7 sülalenin neslinin kurumasına sebep olacak sayıda şehit vermemizle Aksaray’ın Çanakkale Savaşlarında verdiği Şehit sayısı arasında bizim aleyhimize akıl almaz bir çelişki yani negatiflik var.
OSMANLI DEVLETİ HER İLDEN AYRI,AYRI ORANDAMI VATANDAŞINI ASKERE ALIYORDU?!!!
Çanakkale’ye ilk gidişimden bu yana aklımı karıştıran bu rakamlar nüfusla orantılandığında akla gelen ilk soru” Olmaz y olmasına da Acaba Osmanlı devleti bazı vilayetlerinden daha az ,bazılarından ise daha fazla oranda mı kişiyi askere alırdı?” diye geliyor.
Böyle olsa bile yine de Çanakkale Savaşında Aksaray’dan şehit oldukları belirtilenler çevre komşu illerimizden şehit olanların sayısıyla bu illerin nüfusları bizim nüfusumuzla kıyaslandığında ortaya çıkan akla ziyan çelişkili sayının izahı mümkün değildir..
NÜFUSU 75.845 OLAN KOMŞU VE KARDEŞ NEVŞEHİR VİLAYETİNİN ŞEHİT SAYISI 525!ONLARDAN 35 FAZLASIYLA,109.949 OLAN AKSARAY’IN ŞEHİT SAYISININ BUNUN YARISI OLAN 285(!)OLURMU?!!!
Gerçi elimde Çanakkale savaşlarının yapıldığı 1915 yılına ait Aksaray, Nevşehir’le Niğde’nin ve bağlı yerlerinin belgeye dayalı rakamı olmasa da o zamanlar özellikle nüfus yönünden Aksaray kırsalının Niğde’den de!, Nevşehir’den de kalabalık olduğunu büyüklerimizin anlattıklarından daha sonra bunu teyit eden rakamlardan biliyorum.
Bu daha sonraki dediğim bilgimi 1953 tarihli bir genel gazete ekinde verilen rakamlarla onaylanıyor.
Çanakkale savaşından sonra 3 yıl aralıksız devam eden 1. Dünya savaşı, ardından 1920 de başlayan ve 3 yıla yakın süren Dünyaya bir kez daha şan veren yüce dinimiz İslam dan gelen Kahramanlıkla kazandığımız Kurtuluş Savaşı esnasındaki verilen Şehitlerimiz, Şehit ve Gaziler nedeniyle nüfusumuzun sayısı savaş öncesine göre hayli gerilemişti.
Cumhuriyetin kurulmasından 5 yıl sonra 28 Ekim 1927 de yapılan ilk resmi nüfus sayımı teşviklere rağmen 13 Milyon 648 Bin 273 olarak belirlenmişti.
Bu sayımdan 25 yıl sonra 1953’de Türkiye genelinde yayınlanan Vatan Gazetesi tarafından yayınlanan “Vatan’ın Memleket Serisi N0:63” sayılı ekte verilen O zaman Aksaray ile birlikte Niğde iline ilçe olarak bağlı olan Nevşehir ile birlikte 1920 ile 33 arası Aksaray’a bağlı olan o zamanki ismi Arapsun olan Gülşehir ilçesinin de.
Aksaray ında, Niğde merkez ilçesinin de Bor, Çamardı ve Ulukışla ilçelerinin de hem merkez nüfusları hem de kırsaldaki nüfusları verilmiş.
Burada verilen bilgide Niğde’nin merkez nüfusu 12.623,Kırsal nüfusu 56.363 toplamı 68.786,Bor ilçesinin merkez nüfusu 11.394,kırsal nüfusu 29.447, Ulukışla ilçesinin merkez nüfusu 3.664,kırsal nüfusu 17.239,Çamardı ilçesinin merkezi 2.495,kırsal nüfusu 12.245 ve toplam nüfusu 12.730.
Niğde ile bu ilçelerin merkez ve kırsal nüfusu toplandığında çıkan rakam toplamı 145.260.
Çanakkale şehitleri listesinde Niğde için verilen Şehit sayısı ise 509.
1954’de il olup Niğde’den ayrılan Nevşehir’in merkez nüfusu 15.096,kırsal nüfusu 40.736 Nevşehir in genel nüfusu 55.832, 1948 yılında ismi Gülşehir olarak değiştirilen ve daha önce Aksaray’ın Arapsun isimli ilçesi iken 1933’e 2. defa ilçe yapılmamızla bizimle birlikte Niğde’ye bağlanan ,Nevşehir ‘in il olmasıyla Niğde’den alınarak bu ile bağlanan Gülşehir in o zamanki merkez nüfusu 2.083,kırsal nüfusu ise 17.927 ve genel nüfusu 20.010.
Nevşehir ile Gülşehir’in toplam merkez ve kırsal kesimi nüfus toplamı 75.845 iken Çanakkale şehitlerinin sayısı ise Niğde’den 16 fazlasıyla 525 olarak veriliyor.
Nevşehir’den nüfusu o zamanlar en az 35000 fazla, Niğde den ise 25000 az olan Aksaray’ın şehit sayısı ise akla ziyan şekilde 285 olarak veriliyor.
Yani matematik ve hiçbir ilimle izahı yapılamayacak rakam Niğde nin ve Nevşehir’in yarısı kadar.
MİLLİ MÜCADELEDEKİ AKSARAY’IN NÜFUS SAYISIYLA ÇAKIŞAN ŞEHİT SAYISININ NİĞDE,NEVŞEHİR VE KIRŞEHİR DEN AZ OLMASI BU KONUDA MUTLAKA YENİ BİR ARAŞTIRMAYI ZAMAN GEÇİRİLMEDEN YAPMANIN GEREĞİNİ ORTAYA KOYUYOR!!!
Yazının girişinden itibaren belirttiğim gibi Aksaray’ın o zamanki nüfusu ile ve bu nüfusun çevre illerin nüfusuyla kıyaslandığında çıkan sonuçla kıyaslandığında izahı olmayan bizim şehit sayımızın az gösterilmesindeki çelişki Milli Mücadele şehitlerimiz göz önüne alındığında bu konudaki haklılığımız bir kez daha onaylanıyor.
Tarihçi merhum İbrahim Hakkı Konyalı’nın 1973 Yılında yayınlanan “Abideleri ve Kitabeleriyle Niğde Aksaray Tarihi” isimli halen elimizde bulunan Aksaray tarihi ile ilgili olarak Latin harflerle yazılan en kapsamlı eserin 1963-66. Sayfalarında ”Milli Mücadelede Aksaray” bölümünde inceleniyor.
Burada Aksaray’ın Şehit sayısı 344,Konya 459,Kayseri 393,Niğde 307,Nevşehir 141 ve Kırşehir’in şehit sayısı ise 210 olarak belirtiliyor.
BU YAMAN ÇELİŞKİYİ ORTADAN KALDIRMANIN ÇARESİ NÜFUS KAYITLARININ İNCELENMESİNDE BUNUN İÇİN İSE GÖREV1. DERECEDE AKSARAY MİLLETVEKİLİ CENGİZ AYDOĞDU’DA ONUN ARDINDAN İSE VALİ AYKUT PEKMEZ’LE BELEDİYE BAŞKANI HALUK ŞAHİN YAZGI,İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ MUSTAFA DOĞAN’LA İL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRÜ SUAT KELEŞ’TE!!!!
Aksaray’la ilgili akla ziyan şekilde uydurulan tüm yanlışlıkların bir an önce düzeltilmesi olabildiğince gerçeklerin kamuoyuyla paylaşılması, bu çerçevede yazımızın konusu olan Çanakkale şehitlerimizin de net bir şekilde belirlenebilmesi için o dönem Nüfus kayıtlarının en iyi şekilde incelenerek Milli Savunma Bakanlığı ve diğer kaynaklarla çakıştırılmasıyla gerçekler olabildiğince meydana çıkartılabilir.
Bu konuda ise 1. derecede en etkili olacak kişi uzun yıllar Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü yapan ilimiz milletvekili Cengiz Aydoğdu ,ondan sonra ise sırasıyla Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,İl Kültür ve Turizm Müdür Mustafa Doğan’la il Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Suat Keleş’te.
Gerçek şehit sayımızın ve mümkün ise gazilerimizin de sayılarının da Nüfus kayıtları taranarak bulunarak yanlışların en kısa zamanda hem Çanakkale’deki Şehit listesinin, hem de tüm resmi kayıtlarda bulunan sayının düzeltilmesinin sağlanması dileğiyle.
Başta Çanakkale ve Afrin Şehitleri olmak üzere tüm Müslüman şehitlerimizin ruhlarının şad mekanları ise Cennet olması.
Yazımı gönderdiğim18.03.2018 Pazar günün saat 01.47’de Afrin ilçe merkezine girdiklerini öğrendiğim ülkemizin seçkin özel kuvvetlerimizle öncü birliklerimizin gaza arkadaşları olan ÖSO birliklerinin bu haklı mücadeleyi burunları bile kanamadan başarmalarını sağlamasını Mevla’mızdan diliyorum
Şanlı Çanakkale Zaferimizin 103.yıl dönümü Hakka Tapan bu uğurda en tatlı canlarını Hakka sunmaya hazır olan tüm milletimize kutlu olsun.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.