CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN…

ALİ GENÇ
ABONE OL

Bu bir eleştiri değildir.

Aksine Türkiye genelinde can ve mal güvenliğinin sağlanması için bir dost teklifidir.
Bu teklif ”Laf olsun, torba dolsun” veya sırf teklif olsun babında da yapılmıyor.

 45 yılda Balkanlarda ve bu çerçevede komşumuz Yunanistan’la Bulgaristan’ın yanında Sırbistan, Hırvatistan ile Slovenya’yı, kıta Avrupa’sının 7 ülkesinin başta başkentleri olmak üzere yüzden fazla şehrindeki birçoğu ülkemiz mahalli seçilmişleriyle de anında ve yerinde paylaşılan saha incelemesi sonunda oluşan tecrübeyle yazılandır.

  Rabbim beterinden saklasın elbette ki şiddeti büyük deprem karşısında hiçbir inşaat tekniği ile yapılan yapılar duramayacağı gibi çok yüksek miktardaki ani yağış, yani kovadan boşalırcasına uzun müddetli yağışa da New York Metrosu gibi ve birçok ev ile iş yerini basan yağışlara muazzam altyapılarda dayanamaz.

 TESTİDEN BOŞALIRCASINA SAATLERCE HATTA GÜNLERCE SÜREN YAĞIŞLARIN SELE SEBEP OLMASI ÖNLENEBİLİR!!!

  Kovadan boşalırcasına oluşan ve uzun müddet devam edecek yağışlara karşı alınacak tedbirler başarılı olmasa da orta başlıkta da belirttiğim gibi testiden boşalırcasına yağan yağmurla yapılan testlerden bir asır hatta daha fazla zaman boyunca başarıları kanıtlanmış yapılarla ilgili tekliftir.

  Bu teklifi işlememin sebebi Asel bebek olayına benzer fakat kırsalda meydana gelen bu selin aksine İstanbul’un merkezinde meydana gelen bir bayanı ana caddede önüne katarak sürükleyen, merdivenlerden çıkmaya çalışan bir başka bayanı engelleyen araçları altına alan gelişme oldu.
 
  İstanbul’da meydana gelen ve ülkemizdeki her yıl onlarcası yaşanan benzeri yağışlar örnek verdiğim ülkelerde olumsuzluk yaşamayan ülkelerdeki yağışın çok çok altında olmasına rağmen şehir altyapısının eksikliğinin yanında akla ziyan insan ve tabiatı korumayan yapılaşmanın sebep olduğu olumsuzluğa Mevla’mızın izniyle çok az ihtimal ile de olsa katkıda bulunacağım umarak  Hacca giden karınca misali katkı için yazıyorum.

SELİN CAN VE MAL KAYBINA SEBEP OLMASINI ÖNLEMENİN İLK ÇARESİ YAĞIŞI EMECEK TOPRAK ALANLARDIR!!! 

 Dünya genelinde oluşan iklim değişikliği nedeniyle şimdilerde eskisi kadar olmasa da yazının girişinden itibaren bizdeki olumsuzluğu genel manada yaşamayan ülkelerin tedbirleridir.
   
Buralarda sık aralıklarla testiden boşalırcasına devamlı yağan yağmurun bizdeki gibi sele dönüşmemesinin birinci sebebi buralarda binaların birbirinden uzak olması ve yağışı emecek yeterli boş alanların park ve bahçelerin bulunmasıdır.
 
Bu park ve bahçeler testiden boşalırcasına yağan yağmurun suyunun çok önemli bir bölümünü emdiğinden seller oluşmuyor.

CAN VE MAL KAYBINA SEBEP OLAN SELLERİN OLUŞMAMASININ İKİNCİ SEBEBİ TABİATIN OLUMSUZ ETKİSİNDEN ALTYAPI ŞEBEKELERİNİ KORUYAN, KALDIRIMLAR BOYUNCA YOLDAKİ SUYU İÇİNE ALAN GENİŞ VE YÜKSEK TÜNELDE!!!

  1978’den bu yana başkentleri de dahil gezdiğim on bir ülkenin yüzden fazla şehrinde bizim ülkemizdeki gibi ani yağışlar başta olmak üzere yıllık yağış ortalamasının üstündeki yağışlarda yaşanan sel ve selin sebep olduğu can ve mal kaybı olmuyor.
 
Bu olumsuzlukların buralarda yaşanmamasının yanında buraların köy, belde, ilçe, il ve büyükşehirlerinin su, elektrik ve gaz ile telefon şebekelerini 4 mevsim boyunca tabiatın tahribatından koruyan ve bu koruma nedeniyle arızaları sıfır seviyesine getiren tünel sistemidir.
   
Bu tünel sistemleriyle ilgili olarak gezip bilgi aldığım ülkelerde bunların kahır ekseri sinin geniş kaldırımların altına konması nedeniyle trafikte seyreden araçların basıncından etkilenmedikleri, yol boyunca asfalt veya kilitli taş benzeri döşemelerin kaldırımlarla birleştiği yerlere konan uzun uzadıya mazgalların yağışlar dolayısıyla oluşan suyu aşağıya vererek yolda birikmesini önlediğinden seller oluşmuyor.

ASFALT VE KİLİTLİ TAŞLI YOLLARDA MUTLAKA YAĞIŞI YOLUN ÜSTÜNDE DURDURMAYACAK TERAZİLİ EĞİMDE!!!

  45 yıl boyunca gezip gördüğüm testiden boşalırcasına yağan yağmura rağmen Türkiye’nin şehirlerindeki can ve mal kaybına sebep olan olumsuzlukların oluşmasını ortadan kaldıran etkenlerden biriside uygun bir terazi yüzdesiyle yolun ortasından kaldırıma doğru verilen eğimdir.

  Bu eğimle yola yağan yağmur ve eriyen kar sularının kaldırıma kadar gelmesinin sağlanması burada da kaldırımın kenarındaki mazgallardan tünel sistemine yolun üstündeki suyun akıp gitmesiyle bizdeki olumsuzluk yaşanmıyor.

 “TEPEYE EV YAPMA YEL ALIR, DEREYE EV YAPMA SEL ALIR” ATA SÖZÜ UYGULANIRSA  CANI DA MALI DA KORUR!!!

   Kesinlikle Ayet ve Hadis olmamalarına rağmen binlerce yıllık tecrübeyle oluşan atasözlerinin isabet oranı çok yüksektir.

 Bu sözlerden konumuzu ilgilendireni ise orta başlığa aldığım ”Tepeye Ev Yapma Yel Alır, Dereye Ev Yapma Sel Alır”’ın gereğini atalarımızın yaptıklarının bariz örneklerini yağışlardan etkilenmeyen dolayısıyla da can ve mal kaybı yaşanmayan eski kamu ile sivil binalarda görmek mümkündür.
 
 Atalarımızın bu tecrübelerinin ülkemizdeki tüm belediyelerde uygulanarak derelerin içindeki tüm yapıların mutlaka kaldırılması, akarsulara yakın yerlere kamu ve özel binaların yapılmasının aktif fay hatları üstüne bunların yapılması kadar tehlikeli olduğu somut gerçeğiyle izin verilmeyerek olma ihtimali çok yüksek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi dileğiyle.

   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.