ESKİL İLÇE MERKEZİNDE YABANCI VE YERLİ TURİST GÖREN VARMI?!!!
Gidin batı ülkelerine ve ülkemizin başta sahil kasabaları olmak üzere birçok yerinde işinin ehli atanmış ve seçilmişlerin samimi çabalarıyla yapılan beyin jimnastiğiyle oluşturulan birçok fikirle her yıl bu küçük yerleşim yelerinin binlerce, hatta çoğunda yüz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından gezildiği.
Gezenlerin çoğunun buralarda konakladıkları, esnaflarından alış veriş yaptığını görürsünüz.
Batı ülkeleri ve ülkemizin birçok küçük belde ve köylerinde gördüğümüz Turistleri Eskil ilçemizin bu konuda sayısız imkana sahip olmasına rağmen ilçe içinde gören var mı?!!!
Pekâlâ Eskil ilçemizde neden yabancı turist yok?
Eskil ilçe merkezi ve ilçe genelinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek tarihi ve turistik yerler mi yok?!!!
Var!!!
Hem de o kadar çok ki her yıl Eskil’imizin toplam nüfusunun 10 mislinden fazla turist gelse bunların çoğunu bir birine göstertmeden gezebilecekleri kadar sayıda tarihi, turistik ve otantik yerler var.
Tuz gölüne gelen az sayıdakiler ise maalesef ilçe ekonomisine şu ana kadar bir katkı sağlayamadılar.!!!
OSMANLININ BARUT DEPOSU
Eskil Osmanlı’nın Barut deposudur.
Başta Çorakçı zadeler olmak üzere birçok aile Eskil ve civarındaki güherçile ocaklarında ürettikleri barutla Osmanlı ordusunun ihtiyacını karşıladıkları bu güherçile ocaklarının yerleri belirlense buralara.
Bunun dışında şu anda hazırlıkları tamamlanan karşılama ve geceleme yerleri daha önce yapılmış olsaydı şimdiye kadar gelecek on binlerce yerli ve yabancıdan eskil ilçemiz ve bağlı yerleşim yerleri faydalanamazlar mıydı?!!!
ESKİLİN HER YERİ TARİH!!!
Eskil ilçemizin genelinin neredeyse her yerinde turistlerin gezebileceği sayısız tarihi ve turistik yer ve eserler var.
Bunlardan bazıları geneli Böget köyünde olan tarihi değirmenleri ve yine bu köyde bulunan Hitit kalıntılarıyla Hitit Kalesi
İlçe merkezinin daha kuzeyinde Tuz gölü yakınında bulunan Gavur öreni.
Bayram düğünde bulunan tarihi ipek ve Kral yollarının kalıntıları
Böğet Köyü’nün yanı sıra Orta kuyu, Köşk, Hüyüklü, Mutlu, Çulfa, Sağsak ve Tosun Yaylalarında bulunan höyükler ve bu höyüklerin civarındaki mimari eser kalıntılar, Orta kuyu yaylasında Bizanslılardan kalma Antik Tiyatro kalıntıları.
Eskil merkezinde Selçuklular zamanından kalma Ulu Camii
BÜYÜK ERDOĞDU’YU GEZEN TURİST MUTLAKAEŞMEKAYA SULTAN HANI VEYA AKSARAYDA GECELER!
Yazımın girişinden itibaren yazdıklarımın yanında Eskil ilçemizin müşterisi de hazır hem de ayağının dibinde bulunan Eşme kaya Beldesinin Büyük Erdoğdu Yaylasında bulunan yer altı şehridir.
Konya asfaltının yanı başında bulunan 3. katına kadar bizzat defalarca Ahmet Başkan’ın Belediye başkanlığında daha sonra belde belediye başkanlığı yapan Tayfur başkanla birlikte indiğim ve 3. Katında çölün tuzlu suyunun aksine tatlı su kuyusu da bulunan bu yer altı şehri çok az bir çabayla iç ve dış turizme açıldığından Konya veya Aksaray istikametinden gelen yerli ve yabancı turistler buraya girdirildi mi bölge köşeyi döner!!!
Çünkü buradan çıkan turistlerin yorgunluktan mahalli tabirle “Hışı” çıkacağından, yani çok yorulacaklarından ya Eşme kaya veya Sultan hanında, Konya dan gelenler ise kesinlikle Sultan Hanını da gezince en son mutlaka Aksaray da gecelemek mecburiyetinde kalırlar.
Eskilimizin hiç hak etmediği bu olumsuzluğun ortadan kalkması için Belediye başkanı Necati Belgemen in samimi çabaları ve Vali Hamza Aydoğdu’nun Kültür ve Turizm il müdürü Mustafa Doğan ile birlikte Kop ve diğer kamu kurumlarının da destekleriyle Tuz gölü karşılama ve konaklama yeri için başlatılan ve bu sene içinde tamamlanacak tesisle birlikte ilçe genelindeki bu yazımda isimlerini yazdığım tarih ve turistik yerlerinde ,benim bildiklerimin dışında ilçe sınırları içinde olan diğer tarihi ve turistik yerlerinde yer yerli ve yabancı turistlerce gezdirilmesinin sağlanması için gerekenin zaman geçirilmeden yapılması dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.