GAZETECİLİĞİN KÖRERTİLMEMESİ AYDOĞDU'NUN YENİDEN 1. SENESİNDEKİ UYGULAMASINDA!!!

ALİ GENÇ
ABONE OL

 Bizim dönemimizde yani mesleğe ilk başladığımız yetmişli yıllarda Aksaray ilçe olduğundan her gün Kaymakamlık, merkez Polis karakolu, bölge trafik, hastane ve jandarma ilçe komutanlığına gider oralarda olup bitenleri öğrenir ve bunların haberlerini yapardık.
 
Yine çarşı ve pazar ile mahalleleri gezer vatandaşlardan mahalle muhtarlarından görev alanlarındaki dert ve sıkıntılarla ilgili makamlardan beklentilerini öğrenir, yine vatandaşların isteklerini de öğrenerek bunları haberleştirirdik.

   Köy ve beldelerin ziyareti veya buralardaki kamu hizmetlerinin temellerinin atılmasıyla, hizmete açılması törenleriyle bu törenler için gidilen yerin Belediye başkanı veya muhtarı ile vatandaşlarından belde ile köylerinin sıkıntılarını öğrenir bunların haberini gazetemizde yayınlardık.

    O dönemin siyasetçileri ile Kaymakam ve Belediye başkanın basın toplantılarına veya yapılan hizmetlerin gazetecilere tanıtım için düzenlenen gezilerine katılarak gördüklerimizi aldığımız notlara ışığında haberleştirirdik.

  Ara sıra günümüzde Cumhurbaşkanlığı İletişim başkanlığı olan Basın Yayın Genel Müdürlüğü ile Valilik’le Kaymakamlık ile Belediyeden veya çeşitli kurumlardan gelen açıklamalar ve haber bültenlerindeki bilgileri şimdiki gibi kopyala yapıştırın aksine  gelen bültenlerdeki bilgilerden faydalanarak haber kalıbına göre yeniden yazarak yayın organımızda yayınlanırdı.
 
Aynı şekilde Kaymakamlıktan aldığımız asayiş bültenlerini de geldiği gibi yani resmi ağızla yazıldığı gibi basmaz kendimiz yeniden haberini yazarak yayınlardık.

 ULUIRMAK VE HASANDAĞI GAZETELERİNİN ARASINDA BİR YOL GEÇMESİNE RAĞMEN RESMİ VE DİNİ BAYRAMLARDAKİ HABERLER DIŞINDAKİ GAZETEDE YAYINLANAN HABERLERİN TAMAMI FARKLIYDI!!!

     Avukat merhum İlhami Perek ağabeyin sahibi olduğu Uluırmak gazetesi MHP’nin bulunduğu 2 Nolu Belediye iş hanının bodrumunda bulunan Belediye Matbaasında, merhum Mahir Südemen hoca ile merhum Mustafa Doğruer ağabeyin yayınladıkları Hasandağı ise bu binanın arkasında şu anda Japon Pazarının bulunduğu yerde basılıyordu.

   İki gazetenin arasında bir yol olmasına rağmen  orta başlıkta da belirtildiği gibi dini ve resmi bayramlardaki haberlerin dışında yayınlanan haberlerin tamamı bir birinden farklıydı. 

   Matbaacılıkta dijitale geçilmesi ile birlikte resmi kurumlarında aynı şekilde dijital teknolojiyi kullanmasıyla habercilik kalıbına istisna dışında tam uyulmasa da sürekli gönderilen görseller eklenen haberler nedeniyle istisnanın dışında haber aranmasının da bitmesiyle meslektaşlarımızın kopyala yapıştıra yönel inmesiyle gazetecilik mesleği köreltildi.!!!

AYDOĞDU’NUN GÖREVE BAŞLAMASINDAN SONRA BU KÖRERTİLMENİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN İL BİRİM AMİRLERİNİN YAPACAKLARI TOPLANTILARLA BASININ BİLGİLENDİRİLMESİNİ İSTEDİM!!!
 
 Orta başlıktaki bu mesleğin duayenlerinin de isteği olan dileğimin yerine getirilmesi ve Vali beyin talimatıyla genelde Valilik basın müdürünün de katılımıyla il birim amirliklerinde düzenlenen basın toplantılarıyla kurumların faaliyetlerini açıklamalarının yanında meslektaşlarımızın sorularıyla hem il birim amirlerinin kamuoyuna hesap vermeleri, hem de daha çok bilgi alma imkanın oluşmasıyla köreltilme kısmen de olsa önlenmişti.
 
 Daha sonra ne olduysa yine eski düzene geçilmesiyle uygulama başlıktaki gibi maalesef köreltilmede eskiye dönüldü.
 
 Vali Beyden dileğim yılda her bir il müdürlüğünün en az iki defa kurumlarında veya Vilayetin uygun göreceği yerde medya mensuplarına yapacakları bilgilendirme toplantılarına yeniden başlanması talimatını vermesiyle gazetecinin kopyala yapıştır dan kurtarılmasının ve dolayısıyla da köreltilmesinin önüne kısmen de olsa geçilmesinin sağlanması dileğiyle.
 
 Rabbim yar ve yardımcımız olsun.