İL NİMETİYLE BİRLEŞEN SAMİMİYETLE AKSARAY'IN EĞİTİMDE OECD ORTALAMASINI AŞAN BAŞARISI!

ALİ GENÇ
ABONE OL

İnşallah ileriki satırlarda bu konudaki bizzat şahit olduğum ve rakamlara da yansıyan Aksaraylılar olarak göğsümüzü kabartan başarıları ve bunları sağlayanların taktir edilmesi çalışmasını yazacağım.

   Fakat hem bu başarının yolunun açılmasını sağlayan sebebin ve bu sebebi en iyi şekilde karşılıksız vatan sevgisinden gelen samimiyetle oluşan imanı kullanarak elde edilen başarının tam olarak anlaşılabilmesinin yolu ise hiç şüphesizi somut kıyastır.!!!

1977-78 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA ÖĞRETMENSİZLİKTEN AKSARAYIN 81 OKULU AÇILAMAMIŞTI!!!
 

 Çok iyi hatırlıyorum.
   Ve beynimde daimi iz bıraktığından da o günden bu yana da o zamanki olumsuzluğu hiç unutmuyorum.

   Gazeteciliğimin 2. yılı olan 1977de okulların açılması, yani 1977-78 Eğitim ve Öğretim yılı açılışı yapıldığında 1989dan bu yana görev yapan Valiler tarafından o zamanki imkanlar göz önüne alındığında halen başarısı yakalanamayan efsane Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden ile merhum kadar idealist ve çalışkan olan eski Yeşilova Belediye başkanı ve seçimle gelen ilimizin ilk İGM başkanı İsmail Baysal ise İlk Öğretim Müdürüydü.
 

 Okulların açıldığı gün geneli o zamanki Eskil ile Altınkaya(Çardak) beldesi yaylaları olmak üzere Aksaray ilçesi sınırları içindeki 81 ilkokulun kapısını açacak öğretmen olmadığından bu okullarda eğitime başlanamadı.

  İki merhumun samimi çabasıyla kurulan komisyon tarafından lise mezunları arasında hızlıca yapılan imtihanla okulların kapısını açacak vekil öğretmenler tayin edildi de bu vekiller en azından kapalı okulların kapısını açıp çocukları sokaklardan kurtarıp sıralara oturttular.!!!

AKSARAYIN VALİSİ İSMİ TAKILAN VALİ ÖZGÖDEKİN 6 YILDA AKSARAYLA, ORTAKÖYE YAPTIRDIĞI EĞİTİM YATIRIMLARI BİLE AKSARAY İLE NİĞDE ARASINDAKİ EĞİTİM MAKASINI KAPATAMADI!!!

   Bir üst başlıkta verdiğim Aksarayda eğitimin halini anlatan durum gören Vali Ünal Özgödek Aksaraya kazandırdığı bir çok eserin yanında Aksaray ile Ortaköy ilçelerinin eğitimdeki içler acısı durumunu da düzeltmek için aralıksız çaba sar etti.
 Bu çerçevede 6 yıl boyunca Eğitim yatırımlarının önemli bölümünü kesintisiz denecek şekilde Aksaray ve Ortaköye yaptırarak açılan makası kapatmaya çalışması nedeniyle Niğdelilerin Aksarayın Valisi olarak isimlendirdikleri merhum Ünal Özgödekin bu çabaları bile eğitimdeki sıkıntımızı bırakın gidermeyi hafifletmesini bile tam olarak sağlayamadı.

AKSARAY ELEKTRİK,İÇMESUYU YOL VE EĞİTİM YATIRIMLARINDA MAKAS İL NİMETİYLE KAPANDI!!!

  İlk ara başlık altında bizzat yaşadığım gerçekten aktardığım bilgilerden de görüleceği gibi Aksarayı hiçbir zaman hak etmediği asla ve asla da hak etmeyeceği 56 yıl süren 2. İlçeliğinde de çektiği sıkıntıların sebebi 75 yıllık ilk ilçelik esaretindeki sıkıntıların tekerrürüydü.

BESİM ATALAY OSMANLI DEVLETİNDE AKSARAYIN TAHSİSATI NİĞDEYE HARCANDI!

  1920de il olmamızı sağlayan 40 Numaralı kanun Büyük Millet Meclisinde görüşülürken söz alan ve Niğdede İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı için bu il yönetiminin Aksaraya bakışını bizzat görerek öğrendiğinden o dönemde yani Osmanlı devleti tarafından Aksaraya tahsis edilen ödeneğin il merkezine kullandırıldığından sıkıntıya düştüğümüzü belirten Besim Atalayın söylediklerinin birçoğuna  1977-89 arasında Günaydın gazetesinin Niğde il temsilciliğini yaparken bizzat ta şahit oldum.

  13 yıldaki tespitlerimde Niğde merkez ile  Bor, Ulukışla ve Çamardı ya bağlı yerleşim yerlerinin Elektrik, Köy İçme Suları ve yol hizmetlerinde sıkıntılar milimize edilirken bize üvey evlat muamelesi yapılması nedeniyle ancak il olmamızdan sonra getirilen bu hizmetlerle mahrumiyetimiz Aksaray Vilayetinin nimetleriyle giderildi.!!!

VALİ AYDOĞDU VE KARTAL MÜDÜRÜN SAMİMİYETİYLE İVME KAZANAN BAŞARIYLA ARTAN NÜFUSA RAĞMEN AKSARAYDA DERSLİKLERDEKİ ÖĞRENCİ SAYISI OECDİNİN 2 PUAN ALTINA DÜŞÜRÜLDÜ!!!

     1990dan itibaren Aksarayın kendi Valisi, kendi ilinin İGMsi ve Özel idare bütçesinin oluşturulması,1991de ise kendi Milletvekillerine kavuşmasıyla sürdürülen çalışmalara o gün günden iki yıl öncesine kadar görev yapan Valiler ve İl Milli eğitim müdürlerinin bir çoğunun çabalarıyla  eğitimde döşenen tuğlalarla sıkıntılarımız peyder, pey aşılma seviyesine yaklaştırıldı.!!!

  Bu çabalar çerçevesinde on yıl önce başlayıp Vali Aydoğdunun tam desteğiyle oluşan motivasyonla Kartal müdür ve arkadaşlarının samimi çabalarının İGM de de desteklenmesi ile sağlanan artı kaynaklarla temel eğitime, ortaöğretimden Mesleki ve Teknik eğitime, Özel eğitimden, Yaygın eğitime yeni onlarca okul, yüzlerce derslik yapıldı.

   Bu çabalara son iki yılda  ise samimi  çabalarına  kamuoyumuzla birlikte bizzat  şahit olup taktir edilen Vali Aydoğdu ve İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartalın İGM ve İl Özel idaresi ile birlikte gerçekleşen koordinasyonlarla ete kemiğe büründürülen başarılarıyla ilimizin  ülkemiz eğitiminin gıpta edilen seviyeyi yakalaması sağlandı.

İL GENELİNDE DERSLİK SAYISININ ARTTIRILMASININ YANINDA KONFERANS SALONLARI, ROBOTİK KODLAMA ATÖLYELERİ VE BUNLARIN DONATILARIYLA OKULLAR SÜREKLİ HAYAT MERKEZİ OLDU!!!

    Sadece okul, derslik olarak değil konferans salonları, robotik kodlama atölyeleri, spor salonları, pansiyonlar, kütüphaneler, müzik sınıfları ve her türlü donatıları ile okullarımızın bir yaşantı merkezine dönüşmeleri sağlandı.

SAMİMİ ÇALIŞMANIN İLK MEYVESİ ONLARCA OKULDAKİ İKİLİ EĞİTİMİN KALDIRILMASI OLDU!!!
 

  Aksaray ilinde göreve başlamasından itibaren Milli Eğitim yatırımlarının artması için çaba sarf eden İl Milli Eğitim Müdür Hacı Ömer Kartal meslektaşı olan Eğitimci Vali Hamza Aydoğdunun göreve başlamasıyla kendisine artan destekle gelen teşviklerle sağlanan yatırımların  İl Milli Eğitim kurmayları tarafından da en iyi şekilde değerlendirilmesiyle önce ilimizdeki onlarca okuldaki 2li eğitimin ortadan kaldırılması sağlandı.
 

 Ardından aynı şevkle yapılan çalışmalarla Aksaray şehir merkezindeki bazı küçük vilayetlerin il nüfusu kadar olan artışa rağmen bir dersliğe düşen öğrenci sayısı temel eğitimde 19, Ortaöğretimde 20 olarak OECD ülkelerinin ortalamasını geride bıraktı.
    Bu samimi çabalarla Okullar arası farkın azaltılması için büyük gayret sarf edildi. 
   Bu da beraberinde okulların eğitimdeki başarısının arttırmanın yollarını açtı.

LGSYE GİREN 8.SINIF VE YKS SINAVINA GİREN 12. SINIF ÖĞRENCİLERİNE ON BİNLERCE KAYNAK DAĞITIMIYLA BİRLİKTE BUNLARIN ÖLÇÜLMESİ İÇİN ONLARCA ÜCRETSİZ DENEME SINAVI YAPILDI

   Geçtiğimiz yıl LGS Sınavına giren 6300 8. Sınıf öğrencisi ile YKS sınavına giren 4300 12. Sınıf öğrencisine on binlerce kaynak kitap dağıtımı yapıldı. 
    Yine bu öğrencilere onlarca ücretsiz deneme sınavları yapıldı.

AYDOĞDUNUN TEŞVİKİ VE BU TEŞVİKLERİN EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİYLE YAPILAN ALTIN VURUŞUN KARŞILIĞI 500 TAM PUANLA TÜRKİYE 1.LİĞİ,YKSDAKİ TÜRKİYE 6.LIĞI OLARAK ALINDI!!!

    10 yıl öncesinden başlayan çalışmalara iki yıl öncesinden itibaren Vali Aydoğdu tarafından Milli eğitime sağlanan motivasyon ve yol göstericiliğinin sonucunda Kartal müdür ve ekibi tarafından gerçekleştirilen altın vuruşla Aksaray LGS Sınavında 500 tam puan çıkartarak Türkiye şampiyonluğuna ismini yazdırmasının yanında genelde ise LGS de de Aksarayımız Türkiye ortalamasının 10 puan üzerinde bir başarı elde etti. 

   YKS sınavında ise 81 il içerisinde önemli bir başarı yakalayarak 6. sırada yer aldık.
   Başta kamuoyumuzla birlikte şahit olduğum bu  samimi çalışmanın meyvesinin alınmasını sağlayan  Vali Aydoğdu, İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal ile ekibini ve bu başarıda emeği olan İGM ile İl Özel İdaresi amir ve çalışanlarının tamamını şahsım ve hemşerilerim adına canı gönlüden tebrik ediyor 2022-23 Eğitim ve Öğretim yılının ilimizle ülkemize hayırlara vesilesini Cenab-ı Allah(c.c.) dan niyaz ediyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.