KERVANSARAYLAR VE ANTİK KENTLERLE TARİHİ ESERLERİMİZDEN AYDOĞDU FAYDALANDIRTSIN!!!
Bu konuda defalarca yazdığım yazılarımdan birisisini 12 yıl önce 27.02.2009 Cuma günü TÜRKİYE NİN EN BÜYÜK HANI SULTANHANI KERVANSARAYI” başlığı altında;
Tarihi ipek yolunda seyahat eden tüccarlarla yüklerinin ve kendilerinin binek olarak kullandıkları hayvanların barınması için Selçuklular zamanında yapılan yüzlerce Kervan sarayın ayakta kalanların 4’ü ilimiz sınırları içinde bulunmaktadır.
Sayısal yönüyle Aksaray’ın Kervansaray zengini olmasının yanında ayrıca da Türkiye’nin en büyük tek Kervansarayı olan Sultan Hanı Kervansarayına da sahip tek vilayetiyiz.!!!
ASMA VE NORA ANTİK KENTLERİNİ BİLEN YOK
Aksaray’ımız 56 yıl boyunca kendisiyle hiçbir coğrafi, tarihi ve ticari bağlantısı da, kültürel bağıda olmayan, ayrıca da nüfus ve yüz ölçüm ile yer üstü ve altı değerleri yönünden de sayısal olarak bizden her yönüyle çok geride olan Niğde ye bağlı kalan Aksaray bu süre içinde Niğde’nin kompleksi nedeniyle hak ettiği yatırımların hiç birini alamadığı gibi turizm yönünden de kelimenin tam anlamıyla sahipsiz kaldı.!!!
Bunun en iyi örneklerinden ilki sahip olduğu her turizm dalındaki onlar, yüzler, binler hatta on binlerce değerinin envanterinin şimdiye kadar çıkartılmaması, bu konudaki ikinci örnek ise Helvadere Kasabasındaki Nora Antik Kentiyle Altınkaya sınırları içinde bulunan Asma Kalesi ve Antik Kenti Eskil ilçemizin Orta kuyu yaylasında ise Antik tiyatrosu günümüze kadar gelen bir antik kentin hakkıyla bilinmemesidir.
Turizme açılmaları halinde her yıl yüzbinlerce Turistin ziyaret edeceği bu turistlerden elde edilecek parayla bu değerlerin bulunduğu yer, ilimiz ve bölge ile ülkemizin elde edeceği gelirin yanı sıra tanıtımımıza da büyük katkı sağlayacak bu yerlerin şimdiye kadar bırakın tanıtımını il Valileri, hatta il Kültür ve Turizm Müdürleri tarafından bile gezilmedi.!!!(Vali Hamza Aydoğdu ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan dışında kalanları)
Mahir Hocadan sonra gazetecilik mesleğini fiilen sürdüren, meslektaşlarımız arasında Aksaray’ın tarihini, turizmini ve kültürel varlıklarını en iyi bileni olmama rağmen bu iki güzel antik değeri görmediğime, göremediğime göre varın gerisini siz düşünün.!!!
SUSADI’NIN ŞAHASER CAMİİSİ
Aksaray Merkez ilçeye bağlı Susadı köyünün girişinde bulunan kubbesinin bir kısmı ile minberinin bulunduğu duvar ayakta kalan(1973 yılında basılan Tarihçi merhum İbrahim Hakkı Konyalı tarafından yazılan kitaba konan fotoğrafta kubbesinin biri tam olarak ayakta olan, biri ise kısmen yıkılmış görünen) büyük bir ihtimal ile İslam öncesi yapılan ve daha sonra ise üstüne taş kaplanarak Camii haline getirilmiş olan muhteşem işlemeli Camide kendine özgü özelliğe sahip muhteşem bir yapı.!!!
Bu güzel yapıyı başta ilimizin şimdiye kadar Turizm Müdürleri ile Kültür Müdürleri olmak üzere yetkili ve ilgilerin yanı sıra Medya mensuplarının da çoğu bilmemektedir.
Bende tesadüfen bu köye başka bir iş için gittiğimde bu muhteşem sahipsiz eseri gördüm.
Vali Orhan Alimoğlu nun sahip çıkması için bilgilerine sunuyorum. Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun . Cumanız mübarek olsun.” Diye bitirdiğim bu yazımda dile getirdiklerimden başta ülkemiz genelinde en fazlasına sahip olduğumuz Kervansaraylarımızdan ülkemiz ve ilimizin de en büyüğü olan Sultanhanı kervansarayı olmak üzere ilimizin diğer kervansaraylarının da komşuya olan artımız olarak görülerek en iyi şekilde iç ve dış turizmden faydalanmasının sağlanmasını isteyen daha nice nice yazılar yazdım.
Yazılar yetmedi önüme gelen siyasilere, Sanat tarihçilerine ve diğer tarihçilere de gereğini yapmaları ve yaptırmaları için iletmeme rağmen dile getirilenler konusunda yeterli çalışma maalesef şimdiye kadar yapılmadı.
Şimdiye kadar yapılmayanların Vali Hamza Aydoğdu’ya ve Vali Hamza Aydoğdu gibi ilimizin birini bin yapmak için 10 yıldır canını dişine takan il Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan’ın iş birliğiyle elde edilecek başarının nasip olması ve bu başarının maddi ile manevi getirisinin de hanelerine yazılması dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun