KİMLER 6 GÜNLÜK ŞEVVAL ORUCUYLA YILIN TAMAMINI ORUÇLU GEÇİRME SEVABINA VAR?!!!
15 gün önce 11 ayın sultanı Şehrü Ramazanın sonuncu günü olan Arife günüde son orucumuzu da tutarak kulluğumuzun gereğini yerine getirmenin gönül rahatlığıyla bayrama girdik.
Pazar günü ise vatandaşlık görevimizi yapıp ülkemize istikrarı gözetecek olan Cumhurbaşkanlığı sistemi ve 27. dönem Milletvekilliği seçimi için aynı gönül rahatlığıyla hem kendimizin hem de evlatlarımızın mutlu istikbali için sandığa gittik.
Sonuçta her iki eylemimizde hem dini hem de milli olarak birer kazançlı ticaretti.
ŞİMDİ SÜPER KARLI YEN BİR TİCARETLE 11 AYLIK SEVABIMIZI 12 AY’A TAMAMLAMA ZAMANI!
Şimdi ise 11 ayı oruçlu geçirme sevabına Ezel ve Ebet in sahibi olan Mabudumuzun izniyle ulaştığımız Ramazanı şerifte kazanılan 11 aylık sevabı 12 aya tamamlama zamanı!
Böyle karlı bir gelir hiçbir insanlar arası ticarette yok!
Nasıl olsun ki 6 koyuyorsun bunun karşılığında Ulular ,Ulusu Yaratanımız daha son rakamı tamamlar tamamlamaz senin verdiklerinin karşılığında ayın yılın dolmasını yani vadenin bitmesini bekleyen insanlar gibi beklemeden hemen 5 misli karla karşılık verdiği gibi üstüne üstlük birde Ramazan ayında da oruç tutulmuşsa buna da verilen 1’e 11’inde ilavesiyle bir kul yılın tamamını, yani yılın 12 ayının 52 haftasının toplamda 365 günün tamamının tüm günlerinde hiç ara vermeden oruç tutmuş gibi bunu gerçekleştiren kul 12 aylık Oruç sevabına kavuşuyor.
EFENDİMİZİN SÜNNETİ ŞEVVAL ORUCUNA ONUN GÜZEL SÖZLERİYLE VERİLEN ECİR VE SEVAPLAR!
Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruç, dinen güzel ve hoş görülen bir sünnettir, fakat farz veya vâcip değildir!
Fazîleti ve ecri büyük olduğundan dolayı bu 6 günlük oruç Müslümana meşrû kılınmıştır.
Zirâ her kim, bu orucu tutarsa, kendisine tam bir yıllık oruç sevabı yazılır.
Nitekim Ebu Eyyub el-Ensârî'nin -Allah ondan râzı olsun- rivâyet ettiği sahih hadiste Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
"Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den de altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî ve İbn-i Mâce)
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- bunu şu sözüyle açıklamıştır:
"Kim, Ramazan (orucunu tutar ve) bayramdan sonra altı gün oruç tutarsa, onun tutmuş olduğu oruç, senenin tamamının orucu olmuş olur.
Her kim hayırlı bir iş ile gelirse (bir iyilik işlerse) kendisine onun (yapmış olduğu iyiliğin) on misli sevap verilir." (İbn-i Mâce, Sıyâm, 33)
Başka bir rivâyette şöyle buyurmuştur:"Allah Teâlâ bir iyiliğe karşılık on mislini vermiştir. Buna göre Ramazan ayı orucu on aya, Ramazan bayramından sonra tutulan altı gün oruç ise senenin tamamına (iki aya) denktir." (Nesâî ve İbn-i Mâce)
İbn-i Huzeyme'nin rivâyeti ise şöyledir:"Ramazan ayı orucu on aya, (Ramazan'dan sonra tutulan) altı gün oruç ise, iki aya denktir ki bu, bir senelik oruç demektir."
Hanbelî ve Şâfiî fakihleri, Ramazan orucundan sonraki altı günlük Şevval orucunun bir senelik farz oruca denk olduğunu belirtmişlerdir.
Zirâ genel olarak nâfile oruçta bile kat kat ecir sâbittir. Çünkü yapılan her iyilik, on misliyle karşılık görür.
Ayrıca altı günlük Şevval orucunun faydalarından birisi de, Ramazan ayında tutulan farz oruçta meydana gelen kusur ve noksanlıkları telâfi etmesidir. Öyle ki hiç bir oruçlu, orucuna aksi yönde tesir eden kusur ve günah işlemiş olmaktan uzak değildir. (Bilindiği üzere) kıyâmet günü farz ibâdetlerde meydana gelmiş kusur ve noklanlıklar, nâfile ibâdetlerle telâfi edilecektir.
Nitekim Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmuştur:
"Şüphesiz ki insanların kıyâmet günü amellerinden hesaba çekileceği ilk şey, Namazdır. Rabbimiz azze ve celle -bildiği halde- meleklerine şöyle buyurur:
-Kulumun farz Namazına bakın! Tam ve doğru olarak mı, yoksa noksan olarak mı kılmıştır? Eğer tam ve doğru olarak kılmışsa, kendisi için tam kılmış olarak yazılır. Yok eğer Namazından bir şeyi noksan olarak kılmışsa, (Allah -azze ve celle-) şöyle buyurur:-Kulumun nâfile Namazları var mı ona bakın! Eğer nâfile Namazları varsa, (Allah -azze ve celle-) şöyle buyurur:
-Kulumun noksan olan farz Namazını, nâfile olan Namazıyla tamamlayın!
Sonra diğer amelleri de noksan olarak yapmışsa, o ameller de nâfile amellerle tamamlanır." (Ebu Davud)Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Tüm din kardeşlerimizle birlikte bu satırları yazan Mevla’mızın en edna kulununda Şevval orucunu sevabını sadece Ulular Ulusu Mabudumuzdan bekleyerek tutması ve umduğu sevaplarına da kavuşması/kavuşmamız dileğiyle.
Cuma’mız mübarek olsun.
Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.