KUŞ VE ENDEMİK BİTKİ SAYISIYLA TÜRKİYENİN EN ZENGİN İLİ AKSARAYA BUNLARIN ETKİSİ!!!
17 Ağustos Çarşamba’dan devam.
Bir bölgedeki Peygamber ile Evliyaların ve kahramanların bulundukları yerlere etkisinin yanında yine her mezra, köy ile belde ve ilçeyle ilde bulunan madenlerden, sebzelere, meyvelere, su havzalarının azlığı ve çokluğunun ilgili bölgeyi olumlu ve olumsuz etkilemesine Aksaray dada tarih boyunca olduğu gibi günümüzde de bire bir yaşanıyor.
Var olanın etkisine geçmeden önceAksaray'ın sınırları içerisinde bölge kuşları ile göçmen kuşların barındıkları onlarca irili ufaklı kuş barınma yeri veya bir diğer ismiyle kuş cenneti bulunur.
Bunların en önemlisi ve bilineni ise hiç şüphesizi Tuz gölü Kuş cennetidir.
Tuz Gölü ve çevresi; barınma, kışlama ve kuluçka imkanıyla yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaparken, endemik bitkileriyle de dikkat çekmektedir.
TUZ GÖLÜ HAVZASI KUŞ VARLIĞI VE ÇEŞİDİYLE TÜRKİYENİN EN ZENGİN YERLERİNİN BAŞINDA GELİR
Tuz Gölü, çevresindeki küçük göl ve bataklıklarda yaşayan kuş varlığı ile birlikte Türkiye'nin en zengin havzalarından birisidir.
Tuz oranının yüksek olması nedeniyle kış mevsiminde donmayan göl, göçmen kuşlar için aynı zamanda iyi bir barınaktır.
TUZ GÖLÜ GÖÇMEN VE YERLİ KUŞLAR İÇİN DİNLENME,BESLENME VE KIŞLAMA YERİDİR!!!
Kuşlar için dinlenme, beslenme ve kışlama alanı olan Tuz Gölü ve çevresini ayrıcalıklı kılan bir başka özellikse önemli bir kuluçka sahası olmasıdır.
Gölde flamingo, turna, yaban kazı, kılıçgaga, angut ve benzeri kuşların yanı sıra yağmurcunlar ve yaban ördekleri gruplar halinde yaşamaktadır.
Göl çevresindeki küçük göller, su birikintileri ve bataklıklarda ise bataklık kırlangıcı, suna, angut ve martı türleri hayatını sürdürmektedir.
KURAKLIĞA DAYANIKLI BİTKİLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ BAKIMINDAN TUZ GÖLÜNÜN ÖNEMLİ BİR YERİ VAR!!!
Kuraklığa Dayanıklı Bitkilerin Gen Bankası Tuz Gölü biyolojik çeşitlilik bakımından çok özel ve önemli bir habitata sahip bulunmaktadır.
TUZ GÖLÜNDE DÜNYADA BAŞKA HİÇ BİR YERDE BULUNMAYAN KURAKLIĞA DAYANIKLI TUZCUL ENDEMİK BİTKİ İLE BİRLİKTE YİNE AYNI ŞEKİLDE BİRÇOK HAYVAN TÜRÜDE BU BÖLGEDE BULUNUYOR
Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen tuzcul ve kuraklığa dayanıklı birçok endemik bitki türü göl çevresinde bulunurken, birçok hayvan türü de bölgede barınır.
Tuz Gölü kapalı havzasında oluşan tuzlu tavaya uyum sağlamış bitki topluluğu da burada bulunmakta. Bu tip alanlarda yaşamaya adapte olmuş halofit (tuzcul) bitkiler Eskil ve Eşmekaya tuzlalarında oldukça zengindir.
KÜRESEL ISINMANIN SEBEP OLACAĞI BİRÇOK OLUMSUZLUK TUZ GÖLÜ BİTKİLERİYLE AŞILABİLİR!!!
Tuz Gölü özellikle tuza ve kuraklığa dayanıklı türlerin bir gen bankası niteliğindedir.
Bir başka ifadeyle Tuz Gölü, genetik rezerv alanı konumundadır.
Tuza ve kuraklığa dayanıklı ırklar içeren bu türler, hızla kuraklaşan ve çoraklaşan dünyamızda paha biçilmez bir genetik kaynaktır.
Gelecekte küresel ısınma nedeniyle bitki yetiştirmekte sorun yaşanması halinde, Tuz Gölü Havzası'nda yetişen endemik bitkilerin genleri sebze ve meyvelere aktarılarak, açık kapatılabilecektir.
TUZLU ALANLARDA GENELDE ENDEMİK TÜR İÇERMEZKEN BUNUN İSTİSNASI TUZ GÖLÜDÜR!!!
Tuz Gölü, hem faunistik bakımdan hem de floristik bakımdan son derece zengin bir alandır.
Tuzlu alanlar genelde endemik tür içermezken, Tuz Gölü'nün endemik tür zengini olması dikkat çekicidir. Tuz Gölü çevresinde 38'e yakın endemik tür bulunurken, bunlardan yaklaşık 20'ye yakını da sadece Tuz Gölü ve çevresindeki Eskil ve Eşmekaya'da yer almaktadır.
Tuz Gölü endemik bitki türleri, yüzlerce kuş türü ve Tuz Gölü'ndeki gün batımında oluşan kızıllıkla birlikte önemli bir foto safari potansiyeline sahiptir.
Eskil'den başlanacak foto safaride, endemik bitkilerle birlikte bataklık, küçük göletler ve Tuz Gölü içindeki kuş türleri fotoğraflanabilir.
Gün batımında ise Tuz Gölü'nde oluşan kızıllığın göl yüzeyine düşmesiyle birlikte oluşan ters ışık, fotoğraf tutkunları için unutulmaz kareler sunar.
Konu ile ilgili yazılanlar tamamlanmadığından hoş görünüzü sığınarak 24 Ağustos Çarşamba konuya kaldığı yerden devam edeceğim
Daha mutlu bir Aksaray ve Aksaray’ın merkezi yeri nedeniyle bölgemizin mutluluğu için okunmasıyla okutturulması dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
Devamı 24 Ağustos Çarşamba’ya.