MANTI'YA NASİP OLMAYAN CEVABI BULARAK GEREĞİNİ YAPMAK AYDOĞDU'YA NASİP OLSUN!!!
Bu konuda 2014 yılının Nisan ayının 9’u Çarşamba günkü yazımı ilgi tutarak 22.05.2019 Çarşamba günü daimi 2. köşem olan 2(-) Parantez İçi’inde”5 YIL ÖNCE SORDUĞUM SORUNUN CEVABININ BULUNMASIDA VALİ MANTI’YA NASİP OLSUN!!!” başlığı altında;
5 yıl önce 09.04.2014 Çarşamba günü ”AKSARAY IN ALTIN MADENLERİ NEREDE? başlığı altında;
Dünyanın hatırı sayılır eski yerleşim yerlerinden birisi olan ilimiz merkez ilçeye bağlı Yeşilova kasabasındaki ”Acem Höyük” ten elde edilen bilgilerde burasının yöresel krallar tarafından yönetilen Asurların Anadolu’daki en önemli kolonilerinden birisi olduğu belirlenmiştir.
Bu günkü konumuzun daha iyi anlaşılabilmesi için buranın tarihi öneminin tam olarak anlaşılabilmesi şarttır.
Burada yapılan kazılardan sonra elde edilen bilgilerde ”Acemhöyük, Aksaray'ın Yeşilova Beldesinde bulunan bir Battal Dede yerleşmesidir.
Aksaray il merkezinin 18 km kuzeybatısında Melendiz çayının suladığı ovanın ortasında, Asur ticaret kolonileri çağının önemli merkezlerindendir.
Akkad ve Hitit yazıtlarında adı geçen Asur kenti Puruşanda'yı ortaya çıkarmak amacıyla sürdürülen kazılarda, ilk tunç çağının son evrelerinde başlayan bu yerleşme alanı bulundu.
Aşağı kent ve höyükte yürütülen kazılarda Asur ticaret kolonilerine ilişkin dört yapı belirlendi.
Bu katlarda Sarıkaya Sarayı, Hatipler Sarayı, evler, damga ve silindir mühürler, çeşitli bezeme ve biçimlerde çanak çömlek, kumaş izleri ve boncuklar, altın süs eşyası, tanrı(erkek put)/tanrıça(kadın put)/kız çocuğu betimli kurşun heykelcik, fildişi yapıtlar ve oyun tahtası gibi buluntular ortaya çıkarıldı.
Bunlar o dönemin kültür yaşamında Anadolu dışı (Mısır, Suriye, Mezopotamya) etkileri yansıtan buluntulardır.
Helenistik ve Roma Dönemlerinden ise birer yapı katı belirlenmiştir.
Kazıları Profesör Nimet Özgüç'ün ardından günümüzde(Nimet Hanım öğrencisi) Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aliye Öztan tarafından yürütülmektedir.” şeklinde belirtiliyor.
Bu kazıları Hocası Profesör Dr. Nimet Özgüç’ten devralarak devam eden Aliye hanımı hafızam beni yanıltmıyorsa 1977 yılında ,yani bundan 37 sene önce dönemin Kaymakamlarından Aksaray’ın efsane Mülkiyelisi Yüksel Özden’le birlikte Yeşilova’ya gittiğimizde Profesör Nimet Özgüç ün yanında gördüğümde henüz genç bir kız ve çiçeği burnunda bir asistandı.
Daha sonra çeşitli vesilelerle haber yaptığım bu tarihe ışık tutan kazıların yapıldığı yere 2004 yılının Ekim ayının 6 sı Çarşamba günü dönemin Valisi şu anki Adana Valisi Hüseyin Avni Coş la birlikte o dönemdeki ilimizin Medya mensuplarıyla gitmiştik.
BURANIN DAMGASINI ALMAYAN ALTIN KALP SAYILIRDI
Vali beye kazı hakkında bilgi veren Profesör Dr. Aliye Öztan burasının döneminin Altın’larının en kıymetli olduğu yerleşim yeri olduğunu.
Bu nedenle o zamanki Dünyanın her yerinde üretilen Altınların buraya getirilerek yapılan analizden sonra saflık derecesine göre damgalandıktan sonra değer kazandığını belirtmişti.
Hatta burada Altınların işlendiği, arıtılıp ayarlarının belirlendiği ocaklar olduğunu da söylemişti.
BURADA İŞLENEN ALTINLAR GÖKTEN ZEMBİLLEMİ İNDİ?
Acem Höyük’te bulunan eserleri yapan uygarlık olan Asurların bu kolonisinin bulunduğu bu yerleşim yerinde Dünyadaki tüm Altınların saflığını ölçen ve damgalayan bir yer olmasının yanında Altın’da üretiliyordu.
Burada Altın üretimi de yapıldığına göre bu Altın’lar buraya gökten zembille gelemeyeceğine göre buralarda veya yakın yerlerde mutlaka Altın madenin bulunması gerekmez mi?
Öyleyse bu Altın madenleri nerededir?!!!
Ciddi bir şekilde yapılacak araştırmayla ilimizin Acem Höyük’ü oluşturan Medeniyeti ve Osmanlı döneminde işletilen Altın madenlerinin tespit edilerek en iyi şekilde önce bölgenin ve Aksaray ın, ardından ise ülkemizin ekonomisine kazandırılması için gerekenin Vali Ataklı döneminde yapılması dileğiyle.
Dile getirdiklerimin gereğinin yapılıp, yapılmamasına göre ömrümüz olursa, Mevla’mızda izin verirse diğer yapılması gereken meselelerimiz ve çarelerini de pey der pey yazacağım.
Vali Bey tarafından şimdiye kadarki yazdıklarımın gereğinin yapılmasının ayakları yere basan bir proğram çerçevesinde ele alınması ve ileride nasip olursa yazacaklarımızın da Milli bekamız için takip ettirilmesi dileğiyle.” şeklinde bir kez dile getirdim.
DİĞER TÜM ATIL KIYMETLERİMİZLE BİRLİKTE AKSARAY’IN ALTIN MADENLERİNİNDE BULUNUP İŞLETİLMESİDE 1 YILDIR 7/24 ESASINA GÖRE ÇALIŞAN VALİ HAMZA AYDOĞDU YA NASİP OLSUN!
Yıllardır dile getirmeme ve nihayetinde bundan önceki Vali Mantı tarafından da gereken yapılmadığı için atıl vaziyette olan diğer tüm kıymetli madenlerimizle birlikte Altınlarımızın da bulunarak işlenmesinin en azından yerlerinin ve rezervlerinin tespitinin göreve başladığı günden bu yana motive ettiği tüm il birim amirleri, Meslek Odaları ve STK’larla 7/24 esasına göre birimizi bin yapmak için çalışan Vali Hamza Aydoğdu’ya ve arkadaşlarına nasip olması dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız Olsun.