ÖZAL'IN ZEKASINI BİLMEYEN VEKİL"YENİ İL KURMAYA TÜRKİYE'NİN BÜTÇESİ YETMEZ(!)"DEMİŞTİ!!!

ALİ GENÇ
ABONE OL

 İleride tarihler belki bu konuyu daha ’da teferruatlı şekilde yazacaklar fakat 1983’ün Ekim ayının son haftasından itibaren başlayan ve o zaman bire bir haberdar olduğum, son iki yılında ise basın olarak dâhil olduğumuz. 

   Aksaray’ın il olması için hazırlanan fakat bunu engelleyecek muhtemel eleştirilerin ortadan kaldırılması için O tarihte başlayıp 6 yıl boyunca bir gergefin işlenmesi misali sabırla yürütülen bir stratejiyle Aksaray’ın vilayet liginin gerçekleştirildiğini herkes bilmeli.!!! 

 Aksaray’ın il yapılması çalışması çok samimi, sabırlı aynı zamanda istikrarlı bir fedakarlığın sonucu olduğu gibi aynı zamanda ’da ileri bir zekanın da ürünüdür. 

  6 yıl boyunca sabırla, fedakarlıkla olan çalışma esnasında bu ileri zekayı hesaba katmadan öne sürülen iddiayı da emeğe ve tarihe olan borcumun gereğini bir alt ara başlığın altında belirteceğim. 

ÖZAL VE ALTINSOY’UN ORTAK  STRATEJİSİYLE ÖNCE KARAYOLLARI KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE TÜM PLAKALARIN YENİDEN”A” HARFİNDEN BAŞLAMASI ORTADAN KALDIRILDI!!!   

     ANAP’ın Adana mitinginde meydanın boş olmasıyla  Özal’ın bozulan moralinin  Mehmet Altınsoy’un kadim siyaset arkadaşları Ekecik Tol köyünden merhum Rıza Yılmaz ,Sami  Altın ve eski Ziraat Odası başkanı İsmet Demir’den meydanı doldurmaları konusundaki isteğinin hakkıyla yerine getirilmesiyle dolan meydanda yerine gelmesi ve o sırada gözüne çarpan  meydandaki iki tarihi binayı sorarak aldığı cevaptan sonra Aksaray’ın il yapılması  için verilen karar çokta kolay şekilde yağdan kıl çekercesine hemencecik kendiliğinde de gerçekleştirilemedi!!! 

   Günümüz 15 Temmuz Milli İrade Meydanında 1983 yılının Ekim ayının son haftasında verilen sözle başlayan çalışmanın başarısı için Özal ve Altınsoy tarafından oluşturulan ortak stratejiye göre yapılan plan gereği öncelikle yasanın teknik alt yapısı hazırlandı. 

   Bu çerçevede çıkartılan yeni karayolları kanununa eklenen bir madde ile ”Bundan sonra kurulacak olan iller mevcut son plaka numarasından itibaren alfabetik olarak numaralandırılır” mealindeki maddeyle kanunun görüşülmesi esnasında çıkartılacak bu konudaki engel önceden peşinen ortadan kaldırıldı! 

MAHMUT ÖZTÜRK” PLAKALAR A’DAN BAŞLAMASI GEREKTİĞİNDEN  67 İLİN PLAKALARININ DEĞİŞTİRİLMESİNE  BİLE TÜRKİYENİN BÜTÇESİ YETMEYECEĞİNDEN AKSARAY’I İL YAPAMAZLAR(!)!!!” 

   Özal ve Altınsoy tarafından oluşturulan ortak stratejiyle Karayolları kanununda yapılan bu değişiklik maddesinden habersiz olan ilimiz geneline yapılmasına vesile olduğu hizmetleriyle  iki elin parmaklarını geçmeyen efsane siyasetçilerinin arasına bileğinin hakkıyla giren dönemin DYP milletvekili Mahmut Öztürk yüksek ihtimal ile ANAP tarafından Aksaray’ın il yapılmasının  oy yönünden partisinin aleyhine olacağı için partililerine” Aksaray’ın isminin “A” ile başlaması nedeniyle il olabilmemiz için ise Türkiye’nin tüm mevcut illerinin de plakalarının  tamamının değiştirilmesi gerektiğinden buna’ da Türkiye’nin bütçesi yetmeyeceğinden bu mümkün  olmaz .” Dediği o zaman tevatürle dilden dile anlatılmıştı! 

  Hatta bu algıya kapılan bir çok kişi Aksaray kelimesinin başındaki “AK” kaldırılarak önüne ”Zümrüt” eki getirilerek “Zümrüt Saray” olabileceği bile düşünüldü hatta o dönemde Fatih mahallesine yaptırılan ve yönetiminde can dostum, kardeşim Vilayetlik mücadelesindeki yol arkadaşım  Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli’nin bulunduğu şehrimizin belki de fora kazıklı ilk ve belki de tek kooperatifinin adı ”Zümrüt saray” kondu  

ÖZAL VE ALTINSOY’UN ORTAK  STRATEJİSİYLE MENDERES’E GÖSTERİLEN TEPKİNİN ANAP’LI  VEKİLLER TARAFINDANDA GÖSTERİLEREK YASANIN ENGELLENMEMESİNİ İLMİ SİYASETLE ÖNLEDİLER!!! 

   1987 yılının Ramazan Bayramından il yapılmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun 15 Haziran 1989 günü TBMM’sinde kabul edilmesine kadar bizlerinde basın olarak kamuoyu oluşturarak dahil olduğumuz çalışma için merhum Özal ve merhum Altınsoy tarafından oluşturulan ortak strateji  çerçevesinde merhum Menderes’e Manevi değerlere saygısızlığı önleyen kanun görüşülürken kendi partisinin Milletvekilleri tarafından  irtica bahanesiyle gösterilen tepkinin benzerinin ANAP’lı vekiller tarafından da Aksaray’ın vilayetlik kanunu meclise geldiğinde gösterilmesi halinde bu kanunun çıkmasını akamete uğratmasının yanında Genel başkanın prestijinindi ayaklar altına alınması ihtimali göz önüne alındı. 

   Uzun yıllar Türkiye’nin il sayısının 67 olması bizim basın yoluyla il olmamız için kamuoyu oluşturma çalışmalarımızda da gördüğümüz tepkiden de anlaşılacağı gibi o zaman Türkiye’de yaşayanların genel ek serisi tarafından sümme haşa 67 il şablonunu Allah(c.c.)’ın buyruğu gibi görülmesi nedeniyle verilecek tepkilerin önlenmesi için çareler düşünüldü. 

  Bu çerçevede listeye Bayburt’un ilave edilmesiyle o zamanki İstanbul’un Bayburtlu Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’ın desteğiyle İstanbul ilinin vekillerinin, Abdullah Tenekeci Paşanın memleketi Karaman’ın ilavesiyle Konya ilinin Vekillerinin , Şadi Pehlivanlı’nın desteği için Kırıkkale’nin ilavesiyle Ankaralı vekillerin desteğinin alınmasıyla oluşması muhtemel tepki bu üç ilin vekillerinin desteğiyle  önlendi. 

ÖZAL VE ALTINSOY’UN ORTAK STRATEJİSİYLE RAŞİT DALDAL ÖNCE ANAP GENEL SEKRETER YARDIMCILIĞINA, ARDINDAN İSE PARTİNİN GRUP BAŞKAN VEKİLLİĞİNE GETİRİLDİ!!! 

   Merhum Özal ve Altınsoy’un 6 yıl boyunca bir gergefin işlenmesi misali  yapılan çalışmalarıyla önce kanunu engelleyecek teknik sıkıntıların başında gelen Plaka meselesinin Karayolları kanuna ilave edilen maddeyle aşılması. 

  Ardından 67 olan il sayısının değiştirilmesine karşı çıkacak vekillerin listeye Bayburt, Karaman ve  Kırıkkale’nin  ilavesiyle İstanbul, Ankara ve Konya illerinin vekillerinin tepkisinin önlenmesinden sonra aynı strateji gereği hemşerimiz merhum  Raşit Daldal önce ANAP Genel sekreteri olan Akın Gönen’in yardımcılığına, daha sonra ise grup başkan vekilliğine gelmek isteyen Niğdeli Haydar Özalp’a bu ilin vekillerinin karşı olmalarıyla onlarında desteğinin alınmasıyla bu makama getirilmesiyle elleri daha da güçlendi. 

   Yine İl konunun görüşüldüğü günü yazarken belirttiğim gibi Haydar Özalp tarafından kanun metnine gizlice eklenen o zamanki Güzelyurt beldemizin ilçe yapılarak Niğde’ye bağlanmasının da  Altınsoy’un ferasetiyle öğrenilerek engellenmesiyle 2. Altunhisar vakasının önlenmesiyle TBMM’sinde 15 Haziran 1989 günü kabul edilen 3578 sayılı kanunla 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtularak il olduk. 

   İlimiz için tarihin 1845-1920 ve 1933-89 yılları arasındaki gibi tekerrür etmemesi için başta Ak Partinin ilimize 16 yıl 9 aylık borcu olan Aksaray-Ulukışla tren hattımızın hizmete açılması. 

   Can damarımız olan E.90 karayolunun Ankara-Niğde otobanından en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirler ile istikbalimiz ilgilendiren diğer hizmetlerin alınması için ilimiz Valisi Aydoğdu, Belediye Başkanı Dinçer, Milletvekilleri İnceöz, Aydoğdu, Erel ve  Kaşlı, İGM başkanı Tüzün ile birlikte ilimizin tüm siyasileri, Meslek Odaları ve STK’ları tarafından konunun takip edilmesi dileğiyle....   

   Rabbim yar ve yardımcımız Olsun.