SAĞLIKTA ÇÖZÜM YETERLİ DOKTOR, HEMŞİRE,EBEYLE HERKESİN KENDİ İŞİNDE ÇALIŞMASINDA!
Bu yazıdaki göreve başladıktan sonra biriken sorunlar yumağını devralan ve bunları elinden geldiğince çözmeye çalışırken hukuktaki kesinleşmiş mahkeme kararı olmadıkça kişinin/kişilerin masum olduğu da umursanmadan medya tarafından masumiyet karinesi ne rağmen savcılığa aksettirilen iddia edilen yolsuzluğun gölgesinde çalışan yeni Aksaray il Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Güleç’le arkadaşlarını eleştirmek olmayıp aksine bir realitenin ortaya konularak çözüm bulunması içindir.
Aksaray’da bir zamanlar sağlıkta gıpta edilen başta Ankara, Konya ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin büyük şehirlerindeki kamu ve özel hastanelerle Tıp fakültelerine giden hastaların burada aldıkları hizmetlerin genelinin verilebilmesiyle oralara gidişlerin milimize edildiği başarı Covit ve başlıktaki belirtilen sebeplerden dolayı aynı başarı gösterilemez hale gelindi.
Hemşerilerimizin dileği Sağlık Bakanı Koca tarafından kamuya döndükleri belirtilen ve devam edenlerden döne 8 bin hekimden hakkımıza düşen orandakilerin alınarak eksikliğin giderilmesidir.
Başta hekim sayısının azlığı olmak üzere ayrıca da yeterli hemşire ve ebe ile temizlikçiler başta olmak üzere kamu oyuna akseden bir çok iddiadaki bir çok ebe ile hemşire hatta diş hekimlerinin bazılarının da kurum ve bağlı olduğu erlerde masa başı görevlere verilmelerde oluşan olumsuzluklarda hiçte azımsanmayacak kadar etkilerinin de olduğu yalın bir gerçektir.
Yazının başlığı ile başlayıp bu satırlara kadar belirtilenler sebebiyle maalesef hastalar Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinin bir çok uzmanlık branşından istediği randevuyu alamıyorlar.
Randevu alamayanlardan imkanı olmayanlar kaderlerine razı olarak acı ile sızı çekerek, basit bir müdahale ile çözülecek sıkıntılarına sabretmeye çalışırken hastalıkları kronikleşiyor.
Tedavi olabilmeleri için muayene olacakları doktorlardan MHRS ve E Nabız üstünden randevu alanların belki de ölümle sonuçlananların istatistiği olmadığından bilinemezken maddi durumu iyi olan ve malını mülkünü satan borç alanlar ilimizdeki özel hastanelerden dertlerine derman bulmaya çalışıyorlar.
Daha iyi imkanlara sahip olanlar ise Ankara, Konya ve Kayseri’dekiler başta olmak üzere diğer illerin kamu hastaneleri, Tıp fakülteler ile özel hastanelerinde dertlerine teşhis konularak tedavilerini sağlıyorlar.
AKSARAY EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDEKİ OLUMSUZLUĞUN İLK SEBEBİ HEKİM YETERSİZLİĞİ!
Daha önceleri ilimizdeki dertlerine deva hastalıklarına şifa arayanların başka şehirlere gitmelerinin önüne sahip olunan hekim ve teknik donanımla yeterli yoğun bakım ünitesi ve Kalp ile Beyin ameliyatı da dahil bir çok ameliyatla sağlayan.
Hatta ilimizin coğrafi konumu nedeniyle öncelikle Aksaray yakın olan komşu vilayetlerin ilçe, belde ile köylerindekilerini de kendisine çeken başarının günümüzde esemesinin okunmamasının ana sebebi pandemi konunun dışında tutulacak olursa çeşitli sebeplerle ilimizden ayrılan uzman doktorların yerine zamanında yeterli sayıda yeni atamaların yapılamamasıdır.
İKİNCİ SEBEBİ DOKTOR VE SAĞLIKÇILARIN BRANŞLARI YERİNE MASA BAŞI GÖREVİNDE OLMALARIDIR!
Bu konuda çeşitli kaynaklardan teyit ettiğim iddialara göre asli görevleri Aksaray diş merkezinde çalışma olan 6 diş hekiminin sağlık il müdürlüğünde masa başında çalışmaları nedeniyle Diş merkezinden hizmet alanların bu oranda hizmet ulaşmalarında sıkıntının artmasına bu uygulamanın da etkili olduğu.
Yine bu konuda dile getirilen iddialarda asli görevleri Hemşirelik ve Ebelik olanların bazılarının hastanede ve Sağlık Müdürlüğünde masa başı görevlerinde çalışmaları nedeniyle hemşire sıkıntısına da sebebiyet verildiği.
Hastanede Doktorların en önemli yardımcısı konumunda olan 10 sekreterin Sağlık il müdürlüğünde olmaları nedeniyle hekimlerin önemli sayıdakinin sekretersiz çalıştıkları.
Aksaray da sağlıkta eski gıpta edilen günlere dönülebilmesi için Milletvekillerinin ve Ak Parti il başkanlığı tarafından sıkıntı çekilen branşlarda kamuya yeni dönen 8000 hekim ve dönüşlerin devam ettiği göz önüne alınırsa yeni dönecekler içinden de ilimiz merkezi ile ilçe hastanelerine yeterli uzman hekimi atanmasını sağlamaları.
Vali Hamza Aydoğdu ve İl Sağlık müdürü Dr. Abdullah Güleç tarafından öncelikle masa başında bulunan hekimler ile Hemşire ve Ebelerle doktor sekreterlerinin il müdürlüğünden alınarak asli görevlerine dönmeleri sağlanmalı.
Ardından ise Tıp Fakültesi dekanlığıyla da istişare edilerek öncelikle öğretim görevlisi olan hekimlerinde birikmelerin önüne geçilebilmesi için mümkün olan maksimum sayıda hastayı muayene etmelerinin sağlanması ile ilgililer tarafından dile getirilen olumsuzlukların mutlaka can kulağıyla dinlenilerek gereğini yapmaları dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.