SANAYİMİZİN MİMARI GURBETÇİLERİMİZ

ALİ GENÇ
ABONE OL

Yurt dışında İşçi veya Turist olarak çalışarak kazandıklarını kendileri ve çocuklarının boğazından kesip Türkiye ye gönderen gurbetçilerimiz daha öncede yeri geldikçe yüzlerce defa bu konuda kaleme aldığım yazılarımda da üstüne basa, basa verdiğim bilgilerde de, yetkililerle bire bir görüşmelerimizde de belirttiğim gibi 60 yılda ülkemize en az 500 Milyar Dolar’dan fazla nakit dövizle katkıda bulundular.!!! 

GURBETÇİLERİMİZ KURDUKLARI İŞÇİ ŞİRKETLERİYLE DAHA ÖNCE GENEL EKSERİYETTE İSTANBUL VE CİVARINDA BULUNAN MONTAJ SANAYİSİ YERİNE GERÇEK SANAYİLEŞMEYİ ANADOLUYA YAYDILAR!!! 

     Gurbetçilerimizin dişlerini tırnaklarına geçirerek, geceleri gündüze katarak kendilerinin ve bakmakla mükellef olduklarının boğazından keserek ülkemize gönderdiği birikimlerinden önce genelde İstanbul ve civarında, kısmen de İzmir ve Kocaeli’nde kümelenen adı sanayi kuruluşu olmasına rağmen genel ek serisi  kalkınan ülkelerde  tedavülden kaldırılanların kalıplarını getirip montaj yapan kalkınmış ülkelerin sanayileriyle kıyaslandığında çok ilkel elektrik ve yakıt düşmanı bir ara montaj sanayimiz vardı. 

      Anadolu’da ise Gazi Antep, Kayseri, Adana’da dünyadaki emsalleriyle kıyaslandığında aile içi  atölye olarak tabir edilebilecek küçük, küçük işletmeler vardı. 

       Ak deniz ile Ege bölgesindeki zeytin sıkma ile narenciye paketleme ve kısmen de dokuma yapan irili ufaklı atölye ve fabrikalardan başka Anadolu’da adına sanayi tesisi denecek üretim yerleri yoktu. 

GURBETÇİ YATIRIMLARINA KADAR KENDİLERİNE”SANAYİCİ“ DENENLERİN TAMAMI MONTAJCIYDI!!! 

     Yukarıda isimlerini verdiğim Anadolu kentleri dışında sanayi tesisleri bulunmazken adına” İstanbul Dukalığı” denen tamamına yakını yukarıda da belirttiğim Avrupa ve Amerika da üretilmeyen modellerin sökülen kalıpları  getirilip monte edilen mamulleri üreterek  “Adamın olmadığı yerde Keçiye Abdurrahman Çelebi “denmesi misali kendilerine “Sanayici” diyen “Montajcılar ın ağırlığı İstanbul’un Trakya ve Anadolu’da ise Sakarya ya doğru olan bölümüyle İzmir ve çevresinde çok az bir kısmı ise Ankara’daydı. 

      Anadolu’nun ise o zamana kadar sadece Kayseri de ve birazcık ta Gaziantep’te genelde gıdaya, giyime ve ev mobilyasına dayalı Orta Ölçekli olarak bile tabir edilemeyecek kadar küçük sanayi sitelerindeki atölyelerde imalatlar yapılıyordu. 

ANADOLUDA GERÇEK SANAYİLEŞME GURBETÇİ BİRİKİMİYLE BAŞLADI!!! 

        Gurbetçilerimizin dişlerinden tırnaklarından arttırdıklarıyla kurulan İşçi Şirketleriyle Sanayi dallarının akla gelecek her kademesinde irili ufaklı atölyeler, orta ölçekli Sanayi kuruluşları ve Fabrikalar kuruldu. 

     Gurbetçilerimizin sağladığı bu desteklerle Türkiye’nin genel ek serisine sanayi kurumları kurulmaya, yani daha önce iki şehirde bulunan sanayi ülke sathına yayıldı. 

TÜRKİYENİN 2. RAFİNE TUZ FABRİKASI AKSARAY’DA YURT DIŞINDAKİ İŞÇİLER TARAFINDAN KURULDU 

       Yıllardan beri Aksaray’a 31 yılda gelen Valilerin bazılarının zaman darlığından olsa da genel olarak görev yapanların ekseri sinin bireysel veya toplansa bile eline su dökecek hizmetleri yapamadığını her vesileyle belirttiğim 1973-78 yılları arasında hizmet eden Aksaray’ın efsane Kaymakamı merhum Yüksel Özden’in 1977 de yaptırdığı Aksaraylı gurbetçilerin sayısını yazdığım yazılarda üstüne basa basa belirttiğim gibi il nüfusuyla kıyaslandığında Türkiye’nin en çok gurbetçisine sahip olan ili Aksaray’dır.!!! 

        2007’den itibaren geleneksel hale getirdiğim 2007 den şimdiye kadar en az yayın yaptığım zaman ortalama 1 Aya yakın yazdığım bu konudaki seri yazılarımda da kanıtlarıyla ve bu kanıtlarla yaptıklarını ete kemiğe büründürdüğüm bu yazılarımda da ortaya koyduğum  gibi en zayıf ihtimal ile şu anda yurt dışında bulunan ülkemiz gurbetçilerinin en az %10’u direk. 

      Bulundukları ülke ve şehirdeki başka illerden gelen gurbetçilerin kızlarını alarak veya kızlarını oğlanlarına aldıklarıyla birlikte gurbetçilerin en az %2’isiylede dolaylı olmak üzere ülkemizin yurt dışındaki vatandaşlarının  en az %12’ini direk veya dolayı olarak Aksaraylı veya Aksaray’la duygusal bağları olanlardan oluştuğunu belirtiyorum.!!! 

    Bu günkü yazımda da  ilimizde yapılan ilk özel teşebbüs fabrikasının da gurbetçilerimizden toplanan parayla yapılmasının yanında başta Orta Anadolu illeri olmak üzere ülkemizde gurbetçisi çok olan illerde yapılanlarda bunun en somut kanıtıdır. 

   Yaptıklarıyla, gerçekleştirdikleriyle medarı iftarımız olan gurbetçilerimizin başta ilimizin yeni Valisi Hamza Aydoğdu olmak üzere onun koordinesinde tüm atanmış ve seçilmişlerle, Meslek Odaları ve STK’ mensuplarıyla vatandaşlarımız tarafından kıymetlerinin hakkıyla bilinmesi ve bu kıymetin gereğinin yerinde ve zamanında yapılması dileğiyle. 

    Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.