VEKİLLER YER ALTI VE ÜSTÜNDEKİ DEĞERLERİMİZİN BİLİNMESİNİ DE SAĞLASINLAR!!!!
PARİS
Halep’te 40 Arşın atladığımı da söylemiyorum.
“Rahmetli ölmeseydi de anlatsaydı” saçmalığının ardına da saklanmıyorum!!!
Doğma büyüme bir Aksaraylı.
Başta 29 yıldır ilimizi yöneten mülki amirler tarafından halen yeri doldurulamayan Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden olmak üzere 1976’nın Ocak ayında başladığım gazetecilik mesleğimde ilimiz merkez ilçe ve diğer ilçelerimizi defalarca neredeyse karış, karış gezen birisi olarak benim iddiam Aksaray’ın yer üstündeki tarihi ve turistik değerlerimizin var olanlarının halen genel ekseri sinin bilinmediğidir!!!
“İddia ediyorum” cümlesi aslında lafın gelişi.
Çünkü ben bunu kesin olarak bilenim.
Aksini iddia edenlere ise Hodri meydan!!!
Önce Aksaray merkez ilçesinden başlayalım.
Ankara il sınırından başlayarak E.90’ın takip ederek bu yolun ilimizden Konya ve Niğde ili sınırlarına girdiği yere kadar.
Kırşehir il sınırından başlayarak Kırşehir-Ortaköy ve Ortaköy –Aksaray karayolu boyunca.
Konya il sınırından başlanarak Aksaray merkezine ve Aksaray merkezinden Nevşehir ilimiz sınırlarına kadar devam eden karayolu boyunca.
Bu ana yolların dışında bulunan Aksaray Merkez ilçe ve Gülağaç,Güzelyurt,Ortaköy,Ağaçören,Eskil ve Sarıyahşi ilçelerimizle bağlı belde ve köylerinin civarları ve arazilerinde bulunan sayıları binleri aşan yer üstündeki tarihi ve turistik yerlerimizin %10’nun bile tam olarak bilindiğini, bunların veri tabanın oluşturulduğunu iddia edenlerin alınlarını karışlarım!!!
Bu iddia doğru bile olsa halen sahip olduklarımızın en az %90’nı bilinmiyor.
Daha önce defalarca belirtiğim yukarıdaki gerçekleri görmeyerek gereğinin yapılmaması nedeniyle Aksaray hazineler üstünde oturmasına rağmen Medine fukarasını durumundan kurutulamıyor.
MİLLETVEKİLLERİMİZİN ÖNÜNDE 4.5 YILLARI VAR DİLERLER İSE BİLİNMEYENLERİMİZİN ÇOĞUNUN BİLİNMESİNİ VE BUNLARDAN BİR PLAN ÇERÇEVESİNDE YARLANMASINI SAĞLAYABİLİRLER!!!
İlimiz Milletvekilleri İnceöz,Aydoğdu,Erel ve Kaşlı ile 5 vekilimiz Altınok,eski milletvekilleri 2002-7 arası Aksaray’a hizmetlerin yağdırıldığı zamanki vekillerin doğal lideri Ahmet Yaşar, Ali Rıza Alaboyun,Ruhi Açıkgöz,Ramazan Toprak,Nevzat Palta,Mustafa Serdengeçtinin birlikte yapacakları samim işbirliğiyle 2023 seçimleri e kadarki 4.5 yılı en iyi şekilde değerlendirmeleriyle başta istikbalimizin 1. Ve 2. Olmazsa olmazları olmak üzere ilimize almayacakları hiçbir yatırım olamaz.
Bu avantajlarla yapılacak iyi bir planlama ile ilimiz genelindeki tüm yer üstü tarihi ve turistik yerlerinin bilinmesi için il genelinde bir tarama yapılmasını ve bu taramayla öncelikle merkez ilçe ve ilçelerimizin merkezlerinde bulunan yer üstü tarihi ve turistik eserlerimizin tespitini sağlasınlar.
Ardından ise merkez ilçe ve tüm ilçelerimize bağlı belde,köy ve mezralardaki yer üstü tarihi ve turistik eserlerimizi teker,teker tespit ettirsinler.
MİLLETVEKİLLERİ AKSARAY’IN YER ALTINDAKİ TARİHİ VE TURİSTİK DEĞERLERİNİN BİLİNMESİNİDE SAĞLASINLAR!!!
Aksaray ili genelinde yer altında bulunan barınak sayısı mı fazla yoksa yer üstünde bulunan binaların sayısı mı fazla?!!!
Bu soruma bıyık altından gülenleri görür gibiyim.
Bu şekilde sorduğum soruyu saçma görüp de bıyık altından gülenlerin vardıkları sonuç doğru olmasa da bu şekilde düşünenleri de kınamıyorum.
Çünkü insanlar bildiğinin alimi, bilmediğinin ise cahilidir.
Doğma büyüme Aksaraylı olduğumdan.
Tarihçi olmasam da tarihe karşı olan ilgimden.
Bu ilgimle 43 yılı içinde bulunduğumuz ay itibarıyla geride bırakan gazetecilik hayatım boyunca ilimizin yer kürenin merkezindeki konumunu.
Bu konumundan gelen jeolojik yapısını ,bu yapıdan gelen artılarının ışığında ilimiz genelinde var olan doğal mağara ve inlerini .
Bunların dışında insanların korunmak, mahsullerini ,hayvanlarını akla gelen her türlü maddi, manevi zararlardan saklamak ve korumak için kazıyarak oluşturdukları çoğu birer şehir genişliğinde olan yerleri.
Yine özellikle Hıristiyanlık dininin Roma’lılar tarafından yasaklanması ve bu dine inanların başta çarmıha gerilmesi olmak üzere akla gelen her türlü işkencelere tabi tutulmalarından kurtulmak isteyenlerin dinlerini rahatça yaşayabilmek için geneli Aksaray,Nevşehir ve Niğde ile Kayseri’de olan sayısız yerleşim yerlerini.
Bunları bilmemi sağlayan 1973-78 yılları arasında Aksaray Kaymakamlığını yapan ve 29 yıldır il olmamıza rağmen yeri doldurulamayan Mülkiyeli olan Yüksel Özden gibi bir yönetici ile neredeyse Aksaray’ın genelini karış gezmeninde artısıyla Aksaray’ın yer altındaki barınak sayısının halen yer üstündeki var olanlardan fazla olduğunu hiçbir tereddütte mahal bırakmadan üstüne basa, basa söylüyorum.
Bu konuda size kısa bir bilgi Ankara-Aksaray il sınırından E.90 karayolu boyunca, Cihanbeyli ile Eskil sınırından yine Çölün tamamında, Ova bölgesinde, Ortaköy ilçesinin tamamına yakınında, Gülağaç ve Güzelyurt ilçelerimizle diğer ilçelerimizin tamamında, Aksaray merkez ilçeye bağlı Nevşehir Kara yolu kenarındaki yerleşim yerlerinin, Aksaray merkez ilçe ile Ortaköy ilçesi arasındaki Aksaray ve Ortaköy’e bağlı yerleşim yerlerinin tamamına yakınında neredeyse kilometrede bir yer altı şehri, barınağı var.
Fakat il olmamızın üstünden 27 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bunların en fazla %10 biliniyor.
Bilinenlerin veri tabanını oluşturulması, bilinmeyenlerinde ilimizin mevcut milletvekilleri İnceöz,Aydoğdu,Erel ve Kaşlı ile 5. Vekilimiz Altınok ve eski vekillerle Cenap Aşçı’nın samimi işbirliği ve bu işbirliğini eskiler tabiriyle kuvveden fiile çıkartmaları yani teoriden pratiğe çevirtmeleriyle bir program çerçevesinde bilinir hale getirilmesi için programlı bir çalışma gerçekleştirilerek her biri değer biçilemeyecek iç ve dış turizmin yanında sığınak, barınak ve depolamada kullanılabilecek bu yer altındaki değer biçilemeyecek hazinelerimizin tespit edilmesi gerekir.
Tam bir tespitle Aksaray’ı köşe yapacak bu değerlerimizin oldukları yerde işe yaramaz halede beklemeleri yerine geleceğimiz için tespit edilmeleri dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.