GENÇ NÜFUSUN YARISI DEFOLU
“Sokakta gençlerimize bakıyorum da sanki malulen emekli olmuş gibiler”
Teknoloji geliştikçe maalesef yan etkileri de gelişiyor. Yakın akraba evliliklerinin yanında bir de teknolojinin ve yanlış beslenmenin sonucu defolu nesillerimiz oluşmaya başladı.
Saatlerce esir alan internet bağımlılığı; oturdukları ergonomik olmayan koltuklar sayesinde onlar hem kamburlaştı hem de şişe dibi gözlülüklerle tanıştı. Ayrıca şiddet içerikli bilgisayar oyunları çocuklarımızı huysuzlaştırdığı gibi bir de bunları asileştirdi. Adam öldürdükçe puan kazandıran oyunlar gençlerimizi bu tip oyunlara bağımlı yaptı. Yedi yaşa kadar düşen cep telefonu kullanımı; yaydığı radyasyonla beyini ve kulağı olumsuz yönde etkiledi.
Özellikle bizler gibi gelişmekte olan toplumlarda bu bağımlılık; ihtiyacın ötesinde bir özenti ve gösteriş hastalığına dönüştü. Ben hiçbir Amerikalı işadamının ve Avrupalı turistin elinde cep telefonu görmedim. Bu iletişim ihtiyaçlarını PTT şubelerinden kablolu telefonlarla yaptıklarına çok tanık olmuşumdur.
Siz sakın cep telefonları ile ilgili sağlık araştırmalarının aklayıcı sonuçlarına inanmayın. Çünkü o araştırmaların sponsorları cep telefon şirketleridir. Bindikleri dalı hiç keserler mi? Burada mantıklı olan bu teknolojiyi gerektiğinde az ve ölçülü kullanmaktır.
Kız çocuklarında erken yaşlarda yapılan aşırı makyaj; cilt kuruluğu ve kırışıklığa neden olmasının yanında hiç de hoş olmayan bir görüntü yaratmaktadır. Bunun için kızlarımız daha ileri ve olgun yaşlarında doğal madde içerikli makyaj malzemeleri kullanmaları daha yerinde ve akıllıca olur.
Ayrıca fastfood türü yiyecekler çocuklarımızda obeziteye neden olurken; erken ergenliği de tetiklemektedir. Dokuz yaşında regl olan kız çocuklarını duyuyoruz.
Sonuç olarak defolu bir toplum yaratmak istemiyorsak; teknolojinin bize sunduğu bu hizmetlerden ölçülü dengeli ve bilinçli bir şekilde yararlanmamız gereklidir. Aksi halde yakın gelecekte defolu ve sağlıksız nesillerimiz oluşacaktır.
Sevgi ve Saygılarımla