Asgari ücretliye kömür verilmez mi?

ERDOĞAN KAYA
ABONE OL

Devletimizin gelir durumu iyi olmayanlara destek maksadı ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı kanalı ile çeşitli destekler verilmektedir. Bunların başında en önemlisi ise yakacak yardımı dediğimiz kömür dağıtımı. Kömür dağlımı kıstasları ise bildiğim kadarı ile aile reisinin gelirinin ailede yaşayanlara dağılımı ile verilmektedir. Asgari ücretli bir kişi iki veya üç nüfus ise kömür verilmiyor. Daha fazla nüfusa sahipse verildiğini biliyorum. Ama bu çok yanlış ve doğru bir düşünce değildir.

Nedenlerini sıralayayım ve bende bu kurumumuzda görev yapmış bir kişi olarak geçmişte yaşadığım bazı olaylardan örnekler vereyim.

900 TL. Alan bir asgari ücretli kişi evi kira ise isterse tek başına yaşasın bu kişiye kömür verilmeli. Eğer sosyal denge ve geçimden bahsedersek asgari ücretlinin başka bir geliri yoksa bu kişiye mutlaka kömür verilmeli. Masa başında TC kimliği ile bakılmak yerine zaman zaman bu insanların evine de bakmak lazım.

Kocası ile anlaşmalı boşanmış ve resmiyette bekar görünüyor ama bu kadın nasıl kömür alıyorsa asgari ücretlide kömür almalı. Hatta ve hatta 1500 TL. Altında geliri olan herkese kömür verilebilir. Mesele eğer sosyal gelir dağılımı ise bu insanlar düşük gelirli insanlardır.

Bunun özel ve resmi bir durumu olmasa gerek, Mütevelli heyeti bu konuda bir karar almalıdır. Eskisi kadar zaten kömür geldiğini tahmin etmiyorum. Çünkü ilimizin yarıdan çoğu doğalgazla ısınıyor, doğalgazla ısınamayan düşük gelirli insanlar bu destekten yararlanmalıdır. Sayın Valimiz Şeref Ataklı bu konu ile özel olarak ilgilenmelidir.

Zaten kömür dağılımı eskiden olduğu gibi Muhtarlardan alındı. Muhtarların ekserisi ahbap çavuş ilişkisi yapıyor ihtiyacı olmayanlara kömür veriyordu. Ben Vakıfta çalıştığım dönemde bunları bizzat görüp yaşadım.

Kadının kocası Avrupa’ya gidip anlaşmalı boşanmış ve bekar görünüyor. Ama evine baktığınızda sanki saray yavrusu evi var, bu kadın doğal olarak resmi prosedürlere göre kömür alıyor. Asgari ücretli ise kirada oturuyor ve evinde yaşam koşulları çok ağır ama kömür alamıyor. Bunları yerinde tespit etmek lazım ve hak edenler almalıdır.

Hatta bazı kimseler üzerindeki mallarını çocuklarının üzerine vermiş ama yasal olarak fakir görünüyor bu kişide kömür alabiliyor. Denebilir ki, bu adamın üzerinde bir şeyi yok, ama yaşam şartlarına baktığında yaşam koşulları lüks ise buna verilmemli.

Vali Kadir Çalışıcı döneminde Vali yardımcısı Erhan Türker Vakfa bakıyordu. Bende toplantıda idim şöyle bir düşünce gündeme gelmişti; “ efendim evinde buzdolabı, televizyonu, çamaşır makinası ve elektrikli süpürgesi ve dolabın içine bakın dolu ise yardım yapılmasın” denmişti.

Böyle bir düşünce evine gidilen ailenin dolabının içinin kontrol edilmesi kadar zül bir durum olabilir miydi? Bir hayırsever, yada komşu ihtiyaç sahibine yiyecek yardımı yapamazmıydı. Evinde elektronik eşyası olmayan bir garibana eşyasını değiştiren bir zengin evindeki eski dolap ve televizyonunu veremezmiydi? Bunun doğru olmadığını onur kırıcı olduğunu ve gelirine bakmak lazım demiştim.

Geçen 5 çocuklu bir aile bana ulaştı kocasından boşanma davası açmış ama henüz boşanmamış. Evinde hiçbir şeyi yok, ben gidip gördüm ve bir hayırsever vatandaşa evine 2 el televizyon, soba, yatak, halı yiyecek aldırdım. Bu kişinin evine gidildiğinde bunu görmek zenginlik işaretimi? 4 çocuğu okuyor, Üniversitede okuyan çocuğu var, süt içen çocuğu mevcut hiçbir sosyal geliri yok konu komşu ve hayırsever vatandaşların yardımını görmek zenginlik alametimi? Okuyan çocuklarının yol ve masrafları ev kirası ve diğer ihtiyaçları nasıl temin edilecek? Evet, Sosyal Dayanışma Vakıfları bunlar için var.

Vakfa müracaatı var kadının bir ev kirası verilmiyor, verilse ne olur. Hayır, sever vatandaşlarımız bu aile için bana ulaşırlarsa ben kendilerine aracı olmaya hazırım. Hiç değilse bu çocuklar okusun ve ilerde aileye destek olsunlar.

Kısacası şunu demek isterim, yardımlarda illede resmi prosedür takip edilsin ama birde resmiyetin dışında geçim sıkıntısı çeken insanlara da kömür verilsin. Hatta gerekiyorsa bu insanlara değişik yardımlarda yapılsın. 50, 100 liralık yardımlar yardım değil ben çok hanım biliyorum ihtiyaç sahipliğini istismar edip kötü yola teşvik eden utanmazlar var. Devlet bunun için olmalı ve vatandaşımızı sosyal olarak desteklemeli. Geçim için kimse etini satmamalı, sattırılmamalı.