Aşırı kıskançlık çok kötü

ERDOĞAN KAYA
ABONE OL

  Günümüz problemlerinden birisi hasetlik ve kıskançlıktır. Elbette hepimiz nefis taşıyoruz mutlaka bu duyguları taşırız. Ama bu duyguları manevi alanda ve insanların yararına olan işlerde kullanmalıyız. Ama bir Müslüman bir Müslümanın malını, kazancını, mevkisini, makamını ve güzel işler yapışını kıskanmamalıdır. Kıskançlık yerine gıpta etmelidir. Gıpta nedir incelemek, araştırmak, yoklamak ve bizde kendimizi yetiştirerek o kişinin seviyesine gelmek için yarışmaktır.
       
 Ben şahsen kimseyi kıskanmamaya çalışırım. Kendimi daha fazla geliştirmeye çalışarak araştırırım. Hele aynı fikir ve düşüncede değilsem, onun kendi düşüncesine göre yaptığı işleri ne kıskanır ve nede gıpta ederim.
     
  Hatta onun düşüncesi ile hiç ilgilenmem herkes kendi düşüncesi ile hareket eder diye düşünürüm. Benim gibi düşünmeyen insanla ilgilenmem ve onun düşüncesine saygı duyarım. Ama benim düşünceme de saygı duymasını beklerim.
         
Ben yazılarımda kendi inanç ve düşüncelerimi yazar paylaşırım. Kişilere ve her okuyucuya göre yazı yazmamız mümkün değildir. Adam yazılarımı beğenmeye bilir, ama yazılarımdan dolayı kudurup kendi düşüncesini taşımıyor diye delirmesine gerek yok.
     
   Bu bir sadistlik ve kıskançlıktır, kardeşim bana arkadaşlık gönderiyorsun kabul etmiyorum. Ama sosyal medyada yayınlanan yazılarım üzerinden bana saldırıyorsun. Ben o kişileri muhatap alıp orada cevap bile vermiyorum.
     
  Mesela sen yılbaşında nasıl yaşarsan yaşa, ben yazılarımda inanç ve düşüncem gereği dinimizin emirlerini yazıyorum. İstersen iç iç sokakta yat benim hiç umurumda değil. Kimsenin yaşamına karışma durumumuz da yoktur. Benimde senin gibi yaşama durumun bulunmamaktadır. Ben hayatımdan memnunum ve mutluyum.
       
Dolayısı ile Allah hepimizi insan olarak yaratırken maharet ve meziyetlerimizi ayrı yaratmıştır. Herkesin farklı meziyet ve maharetleri vardır. Bazı insanlara Allah tarafından verilen meziyetler vardır. Bu her insanda olmaz bu tür meziyetler kıskanılmamalı aksine toplum ve insanlar yararına kullanılmalıdır.
       
 Kişinin bazı şeylere sahip olmak isteyip de elde edemediği durumlarda, bir başkasının buna sahip olduğunun bilgisi kişiyi rahatsız etmekte ve bu durum kişiyi hasete itmektedir. Yüce dinimiz bu meziyet ve maharetleri kıskanmayı yasaklamaktadır. Bunlar toplumda fitne ve yanlış olumsuzluklara sebep olur.
       
Genel anlamda haset ve kıskançlık arasındaki farkı şu şekilde ifade etmek mümkündür: Kişinin kendisinde olmayan bir şeye başkasının sahip olduğunu bilmek hasete yol açarken, kişinin bir şeye sahip olması ancak onu bir başka kişiye kaptırma korkusu kıskançlığa yol açmaktadır. Bu bağlamda sosyal karşılaştırmalar ile kişinin kendisini daha aşağıda hissetmesi hasete yol açıyor olabilir; çünkü söz konusu olan elinde var olan bir şeyi kaybetmek değil, aksine istediği şeyin kendisinde değil, bir başkasında olması durumudur. Bizde bu minval üzerinden kıskanılıyoruz.
         
Sen dinin emir ve yasaklarına inanmıyorsan biz sana karışamayız. Ama sizde bizim inancımıza saldırarak insanları kıskançlığından dolayı karalama. Zaten bu yazı ve yorumları okuyanlar herkesin ne olduğunu görmektedir. Ben tenezzül edip yemin ederim sizlerin görüş ve düşüncelerine bakmıyorum bile.
       
 Kıskanmak yerine, örnek almayı deneseniz belki içten içe büyüyen fesatlığınız da son bulur.