Beklenen Su müjdesi geldi

ERDOĞAN KAYA
ABONE OL

 Ramazan ayında Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı basın mensuplarına verdiği iftarda bazı müjdeler vermişti. Bunların içerisinde en önemlisi içme suyu meselesi idi. Dün nette dolaşırken bir haber ve müjde gözüme çarptı. İçme suyu ile ilgili Sayın Yazgı, DSİ Genel Müdür yardımcısı, DSİ Ankara içme suyu daire Başkanı ve yüklenici firma ile bir araya gelerek içme suyuna start verilmiştir. Bu ay içinde çalışmalara başlanacak olan içme suyu ishale hattı, depo ve arıtma tesisi 2 yılda tamamlanacak. Dolayısı ile Aksaray artık kokuşmuş suyu değil temiz suya kavuşacak.

      Sürekli içme suyu ile şikâyetlerimizi dile getirirken hep çözüm istedik. Hatta Sayın Yazgı döneminde de bu şikâyetler kendisine iletildiğinde bunu açık yüreklilikle evet içme suyunun tadı iyi değil demiştir. Bunun için 2 yıldır mücadele veren Yazgı nihayetinde amacına ulaşmıştır.

      Okuduğum haberden kısa bir bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum:

        “DSİ ile  Müteahhit firma arasındaki yapım işi sözleşme törenine, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, DSİ Ankara İçme Suyu Daire Başkanı Şadiye Yalçın, Yüklenici firma M. Arslan İnşaat Müh, Mim, Taah, San ve Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan ile DSİ Daire Başkanları ve yöneticiler katıldı. DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun yaptığı açıklamada önümüzdeki 2 yıl içinde Aksaray’ın içme suyu probleminin çözüme kavuşacağını ifade ederek “İçme suyu meselesi Aksaray’da kronik bir hal aldı. Su meselesi çözümünü kısa, orta ve uzun vadede düşünmüştük. Sayın Bakanımızda bu konuyu çok yoğun ve sıkı takip ediyor. Geçen sene Aksaray’da 6 adet kuyu açmıştık. Bu kuyuların analizini yaparak şehre içme suyu kazandırmak için girişimlerde bulunmuştuk. Bu altı kuyunun birbirine bağlantı hatlarının devamında Bağlıköy mevcut. Kapitajın rehabilitasyonu sonrasında da bunun şehre ana isale hattı ile iletilmesi şehirdeki depoların yapılması bunların her biri ayrı bir iş. Sayın Başkan bunları Bakan beyden talep etmişti. Bakan beyde geçen yıl bunların talimatını vermişti. Şimdi bunlardan birinci kısım olan bu altı tane kuyunun birbirine bağlantı isale hatları 20 kilometrelik ana isale hattı, depolar ve Bağlıköy kapitajının rehabilitasyon yapılması işinin bu proje kapsamında projesi imzalanacak. Süresi 2 yıl kadar bir zaman ama inşallah daha erken bitirilmesini de bekliyoruz. 730 günün 30 gününü geçenlerde başlatmıştık. Seri bir şekilde bu proje kapsamındaki işleri elbirliği ile takip edeceğiz. Biz işin önünü açacağız.  Belediyemiz problemlerin hepsinde kendine düşen çözümü yerine getirecek. Devamında da ikinci kısım dediğimiz ve proje çalışmasını sürdürdüğümüz ikinci kısım proje çalışmamız devam ediyor. Ayrıca bu kuyulardan çıkan suyun arıtılması için bir arıtma tesisi gerekiyor. Onunda projesi bitme aşamasına geldi. Bu senenin sonuna kadar onunda inşaat ihalesine çıkacağız. İnşallah böylelikle önümüzdeki 2 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

    “Başkan Haluk Şahin Yazgı ise yaptığı konuşmada imzalanan yapım işi sözleşmesi ile ilgili şunları söyledi “ Ramazan ayı içinde yapmış olduğumuz görüşmelerde demiştik ki “ Bizim bayramımız olacak birisi Ramazan bayramı diğeri de su ile ilgili yapılacak protokol bizim için ikinci bir bayram olacak demiştik. Ben bu vesileyle bu işte emeği geçen başta Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu olmak üzere DSİ Genel Müdür Yardımcımız Mustafa Uzun Beye, Daire Başkanı Şadiye Yalçın hanımefendiye ekibine ve kendi ekibime başkan yardımcıma, müdürlerime ve değerli arkadaşlarımla beraber emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  Yaklaşık 2,5 yıl önce vazifeye başladığım andan itibaren Aksaray’ımızın içme suyu meselesi bizim birinci gündemimizdi. Ne zaman çeşmeden içeceğimiz kalitede bir su akarsa o zaman bu gündemden düşecek diye bir söz vermiştik. Bizim bu doğrultuda göstermiş olduğumuz hassasiyete sizlerde DSİ olarak elinizden gelen desteği ve gayreti gösterdiniz bunun için bir kez daha Başta Sayın Bakanımız olmak üzere sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

      30 yıldır yılan hikâyesine dönen içme suyu meselesi demek ki istenirse çözülüyormuş. Ben hatırı sayılır kişilerden bizzat doydum çeşmeden akan sudan abdest almıyorum diyenleri. Abdest bile alınmayan suyu mecburen aileler evlerinde kullanıyordu. Durumu iyi olanlar hadi damacana veya bazı bölgelerden doldurup kullanıyordu. Ama fakir fukara ve durumu iyi olmayanlar bu suyu zoraki içiyordu.

       Sayın Yazgı belki de 30 yılın en büyük başarı ve hizmetini hayatı önem taşıyan içme suyu ile atacaktır. Bir şehir için en büyük hizmet 7 den 70 kadar herkesi ilgilendiren hayati önem taşıyan bir hizmettir. Susuzluğun ve temiz suyun ne olduğunu yıllardır çekmekteyiz.

     Sanayi projesi yol alıyor ve sanayi esnafı müracaatlara başladı. Ardından TMO’nun kaldırılıp yerine yapılacak dinlenme parkı ve eğer hayata geçirebilirse üzerinde çok durduğu Hamidiye mahallesini kentsel dönüşüme geçirirse Yazgıyı tutana ve halkın gönlünden alana aşk olsun.