Eğitim devlet kitapları ile yapılacak
Geçtiğimiz günlerde birkaç yazı ile gündeme getirdiğim Orta öğretim ve diğer okullarda öğrencilere aldırılan test kitapları konusunda olumlu ve olumsuz tepkiler aldım. Olumlu olanlar öğrenci velileri olurken, olumsuz olan ise bazı eğitimci arkadaşlardı. Tabi onlar Aksaray’ın eğitimde başarılı olması için gerekli derken. Bazı eğitimcilerimizde olmazsa olmaz değil dediler. Ama ben konuyu Çarşamba günü Sayın Valimiz Aykut Pekmez Beye ilettim.
Sayın Valimize Aksaray’ın Eğitimde başarı çıtasını yükseltmesi için bazı çalışmalar yapılmalı. Ama bunlara Öğretmenlerimiz gayret göstererek velileri ekonomik olarak zorlamadan yapılmalı.
Mesela Kırşehir’de Valilik yardımcı ve test kitapları alarak okullara dağırması sonucu başarı çıtası yükselttikleri söyleniyor. Bizim ilimizde de böyle bir başarı çıtası yükseltmek için sizlerde yardımcı kitap alarak okullara dağıtmanız uygun olurmu diye sordum.
Sayın Valimiz Aykut Pekmez; “ Bakanlık böyle bir kitap alınmasını istemiyor. Eğitim devlet kitapları ile yapılacak. Bakanlığın istemediği bir konuda bizim kitap alıp dağıtmamız doğru olmaz. Bakanlık devletin verdiği kitapları derste işleyeceksiniz diyor. Bunun dışına çıkmamız ise doğru değildir.
Bunun aksini yapan okul ve öğretmenler ile ilgili soruşturmalar devam ediyor. Bu konuda gerekli incelemeleri yapıyoruz. Okul ve öğretmenin kitap tavsiye etme durumu olamaz. Ama öğrenci velisi kendiliğinden çocuğuna test kitabı alacaksa veya alıyorsa o kendisinin bileceği konudur. Bizim böyle bir tavsiye ve zorunluluğumuz yoktur” dedi.
O zaman aynı ders için bir kaç test kitabı aldırmanın anlamı yok. Eğitimci devletin verdiği kitaplardan dersleri işleyerek öğrencilerini yetiştirmeli. Hazıra kaçıp onlara mecburen ders kitabı aldırmamalı. Alınacaksa veliler kendileri alabiliyorsa almalı.
Birde benim üzerinde durduğum bazı idareci ve Milli eğitim içindeki idarecilerden kırtasiye ortaklığı konusunu dile getirmiştim. Son aldığım bilgiye göre Milli Eğitim idarecilerden bir arkadaş geçen yıl ratosyan konusu için eşi adına bir ortaklığı olmuş. Ancak daha sonra bu ortaklıktan ayrılmış.
Ancak son günlerde aldığım diğer bir bilgiye görede bazı öğretmen arkadaşların endirek ortaklıkları devam ediyor. Tabi bunu veliler bilmesede öğretmen camiası bu konudan bal gibi haberdardırlar.
Bu konular beni o kadar ilgilendirmiyor, olabilirde olmaya bilirde. Ama öğrencileri samimi oldukları ve ya irtibatı olduğu kırtasiyeye yönlendirmesinler. Bunun karşılığında okullarına ufak tefek ihtiyaçda aldırabilirler, ama zorlama olmasın.
Ben bu yazılarımdan sonra bir çok eğitim camiası ile farklı farklı günlerde bir araya geldim. Onları dinledim ve sohbet ettim, konu benim yazılarımdan farklı değil. Kendilerine göre haklı olanlar var. Ama bana göre haklı değiller diyorum.
Bu görüşmelerimde bir ciddi konu ise özel ve gayri resmi bir şekilde çalışan öğretmenlerin özel dersler verdikleri şeklinde duyumlar aldım. Versin vermesine ama okul öğrencilerini buraya teşvik etmesinler. Ayrılsınlar okullardan serbes bir şkilde bu işi yapsınlar. Bu konuyu detaylı inceledikten sonra detaylı bir şekilde kaleme almak istiyorum.
Bu yazımla bu konuya son vermek istiyorum. Soruşturması devam eden bir konu hakkında daha fazla yazmayacağım. Soruşturma sonunu beklemek durumundayız. Yoksa eğitim camiası bizim camiamız. Onların yıpranmasını elbette istemeyiz, ama bize malzeme çıkarmazlarsa sevinirim.