Eskil tarımının benzeri yok

ERDOĞAN KAYA
ABONE OL

Geçen Perşembe günü Eskil ilçemizde idim. Eskil’i dolaştım, esnaf ve tanıdıklarla sohbet ettim. Ardından Belediyeye uğradım Başkan Alçay ve meslis üyeleri ile uzun uzun sohbet etme imkanı buldum. Sohbetimizin ana konusu ise Eskil tarımı idi. Daha düne kadar bazı mahsullerin yetiştirilmesi bilinmezken bu gün toprağından altın çıkıyor. Arazinin genişliği ve verimliliği Eskilliyi şaha kaldırmış durumda. Tabi buna ilave olarakta hayvancılık Eskilin vazgeçmediği diğer bir geçim kaynağı.

      Eskil, Eşmekaya arası yoldan ilerlerken artık o eski dar ve iki aracın yan yana zor geçtiği yolladan eser kalmamış. Mükemmel bir beton asfalt ile genişlemiş. Eskilin merkezi ve Hastane bölgesinden tutun diğer mahallele araları pırıl pırıl olmuş. Doğalgaz ile ilgili çalışmalar başlamış, yeni apartman yapımları başlamış.

      Artık Eskilli başka yere göç etme gibi bir derdi kalmamış. Gelir düzeyleri o kadar artmış ki, yapımına başlanan apartmanlar henünüz daha başlamadan proje üzerinden satılnaya başlamış. Tabi turizm olarak kuş cenneti ve Filamingo seyirleri Tuzgölü havzasında bir ayrı güzellik oluşturuyor.

       Başkkan Alçay anlatıyor, “Tarım Bakanlığı elemanları ilçemize inceleme yapmak için geldiler. Kendilerini arazide gezdirdim, böyle bir mükemmel arazi ülke genelinde olmadığını söylediler. Burada çalışmaya devam edecekler” dedi.

      Eskilde arazi sahibi insanlar, artık Pancar, Slaj Mısırı, Yonca, Yağlık Ayçiöeği, kavun ve karpuz gibi mahsullerden bol para kazanırken hububat ekiminede devam ediyorlar. Kaldırdığı tarım ürünleri ile yeterli geçim sağlarken, aynı zamanda bol gelirde elde ediyorlar.

      Yılda 150 bin liradan tutun, 500 bin liraya kadar mahsulden gelir elde ediyorlar. Artık ilçede hayvancılıkta çoban bulmak bile çok zor. Kimse belli bir gelir düzeyi ile çobanlık yapmıyor. Nedeni ise kendilerinin kaldırdığı mahsul ve hayvansal gelirler zaten bu işi yapanlara yetiyor. Hattabi Eskilli çoban bulma konusunda şunları söyledi:

        “ benim belli bir sayıda koyunlarım var 7 ay bunları otlatmak için çoban bulamıyorum. 7 ayda kendilerine 23 bin lira verdiğim halde kimse koyun otlatmak için çoban durmuyor. Yani artık Eskilde çoban bulmak çok zor” dedi.

      Aslında 100 dekar bir arazininzin olması rahat bir geçim sağlamanıza yeterli. Hatta artık eskilli mahsulunu almadan ekim yapınca başka plan ve proje ile hesap yaptığını söylediler. Bu sene nasıl bir traktör alayım, hangi taksi ile arabamı değiştireyim düşüncesindeler.

       Siz zannetmeyin çifçi tatil yapmaz diye, bir çifçimiz diyor ki: “ ben eskiden tatil bilmezdim. Yer altı suyumuz bitmediği sürece bu sene hangi deniz ve şehre tatile gideyim planı yapıyoruz. Bunuda yazın hayata geçiriyoruz” dedi.

      Toprağın bol verimli oluşu, hayvancılığın yüksek seviyede oluşu artık insanları rahat ve huzurlu yaşam içne soktuğunu öğrenmiş bulunuyorum. Dün çöl bölgesi, yeterli geliri olmayan sadece hububat kaldıran bir bölge iken, bugün sulamanın cazibeleşmesi ve değişik ürünlerin ekimi ile Eskil çifçisi şaha kalkmış durumdadır.

      Bu bölgede Eşmekaya ve diğer Eskil köyeri aynı şekilde tarım zengini olmuşlardır. Tabi Sultanhanını da unutmamak lazım. İlçe oluşu ile Sultanhanı da utulmaz bir yol yakalamıştır. Bir başka yazımızda Sultanhanı ilçemizide ele alacağım.