“Günebakan projesi” fevkalade
Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgıya ait bir haber gözüme çarptı. Haber, “Göğebakan Projesi” Ayçiçek çekirdeğinin gülü ile beraberdi. İlk etapta bu proje Ay çekirdeği projesi gibi görüntülü olduğu için benimde dikkatimi çekmedi. Sonra tekrar haberi okudum benim yıllardır özen göstermeye çalıştığım bir konu. Yani gıda satan ve üretenlerin temizliği ile ilgili hijyenik olayı. İsterseniz ben okuduğum haberden bir bölümü sizlerle paylaşıp sonra değerlendireyim.
“Günebakan Projesi” ile tüm gıda işletmelerinin daha hijyenik olması amaçlanıyor. Gerçekleştirilecek proje ile vatandaşlar ”Günebakan” sertifikası ve bayrak amblemi ile güvenilir hijyen sunduğunu kanıtlayan işletmelerde gönül rahatlığıyla yiyip içebilecek. Proje kapsamında denetlenen gıda işletmelerine, vatandaşların gönül rahatlığı ile yiyip içmeleri için Günebakan etiketi ve sertifikası asılacak. Belediye zabıtaları tarafından yapılan gıda işletmeleri hijyen denetimlerinde, 100 puan üzerinden 80 ve üzeri puan alanlar “Günebakan” sertifikası almaya hak kazanacaklar.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, “Toplumumuz temizlik konusunda duyarlıdır ve gittiği yerin temiz hijyenik olduğunu görmek ister. Aksaray Belediyesi olarak sadece sokakta değil, gıda işletmelerinde de temizlik ve hijyen kalitesini artırmak zorundayız. Standartları yükselterek, eksikleri gidermek ve bilgilendirmek zorundayız.” dedi.
Başkan Yazgı; “Günebakan bir cezalandırma sistemi değil, aksine ödüllendirme sistemidir. Projenin gönüllülük esasına dayandığını belirterek; daha temiz, daha sağlıklı ve daha hijyenik hizmet sunulması amacıyla başlatılan proje için eğitim gören belediye zabıtaları, çalışmaları sonucunda işletmelerin belirlenen hijyen “Günebakan” belgesi almaya hak kazanan işletmelerde vatandaşlarımız güven ve sağlık içinde hizmet alabileceklerdir. Artık “Günebakan” sertifikası ve bayrak amblemi ile güvenilir hijyen sunduğunu kanıtlayan işletmelerde gönül rahatlığıyla yiyip içebileceklerdir. Ağustos 2014’ten itibaren ilimizde başlatılan “Günebakan Projesi” ile gıda işletmeleri denetleniyor, denetimden geçenlere Günebakan Sertifikası ve Bayrağı teslim ediliyor.
“Bu projemizin özelliği hem işletmelerin marka değerini artıracak hem de vatandaşlarımızın gönül rahatlığı ile alış veriş yapmasını ve hizmet almasını sağlayacaktır” İfadelerini kullandı.
Eskiye göre teknoloji ilerlediği için pek eskisi kadar hijyensiz yer az diyebilirim. Ancak ilk açılan işyerlerinin devamına bakmak lazım, açtığı gibi temizlik ve hizmete bakıyor mu bakmıyor mu? Adam Göğebakan etiketi alıp görünür bir yere asabilir, ama kontroldeki gibi hijyenliğe devam ediyor mu etmiyor mu bu çok önemli. Alınan Göğebakan etiketinden sonrada bu gıda yerleri denetlenmeli.
Bu uygulamanın yapılması Belediye’nin çok güzel bir teşviki diyebilirim. Bu hizmet bana göre bir sağlık kurumu kadar önemli. Sağlığımız açısından fevkalade güzel bir başlangıç. Ancak bunu sürekli kontrol ederek denetlemek lazım, hijyenliğini bozanlardan bu etiket hemen alınmalı. Bu konuda lokanta ve pastaneler çok önemli, tezgâh ötesi sürekli denetlenmeli. Kullanılan malzemeler sağlık açısından kontrol edilmeli.
Fırınlar, lokantalar, pastaneler, imalathaneler ve diğer gıda satan yerler için bu uygulama çok nefis. Dediğim gibi bunun devamını sağlayarak kontrolü elden bırakmamak lazım. Adam bir sefere mahsus aldığı etiketle devam ediyor mu etmiyor mu bu çok önemli.
En azından açık alanda gıda maddesi satanı, hijyene dikkat edip etmediğini bilmemiz açısından güzel bir hizmet. Adım başı lokanta, dönerci ile dolu olan ilimizin gıda kontrolü ve yarış olmuş olur. Belediyenin görevi sadece yol, su gibi hizmetlerin yanında bunlarda olduğunu hissetmek çok güzel. Böyle bir hizmeti başlatan Sayın Yazgıyı kutluyorum. Çünkü bu inan sağlığına yönelik bir hizmet.