Hangi hatalar affedilir?

ERDOĞAN KAYA
ABONE OL

Hatasız insan olmaz, insanlar hata yapmaya müsaittir. Ancak bu hatalar saf iyi niyetle yapılan hatalar olunca insan hoş görür. Ancak bu hatalar etrafındaki insanları ve yakınlarını üzecek, yaralayacak ve iftiraya varan hatalar olursa bunu affetmek mümkün değildir. İnsanları kin ve nefretle yaralamaya çalışmak bir hata değildir. Hele aslını astarını bilmeden kişisel yaşam ve özeline yaralayıcı şeyler söyleyip paylaşırsa bunun affedilir yanı yoktur.

Ben şahsen saf niyetle şahsımla ilgili yapılan eleştiri ve yorumlara pek takılmam. Ancak bilmeden dedikodu üzerine insanları yaralayıcı eleştiriler yapıyorsa gereğini yaparım. Burası bir hukuk devleti ise herkes yaptıklarının hesabını verecek ve hukuk önünde ispat etmek durumundadır. Şahsıma yapılan ne kadar incitici saldırı oldu ise hepsinin cezasını hukuk önünde verdim. Bir yenisini de verdirmek için gerekli yasal işlemleri başlattım.

Bu tür yanlış yapanları kim olursa olsun affetmeyin. Kötü niyetli kıskanç insanları cezalandırın. Ama saf bir şekilde iyi niyetle yapılan hataları affedin.

Unutmayalım ki iki insanın iyi geçinmesi hiç hatasız olmalarıyla değil, birbirlerinin hatalarını hoş görmeleriyle mümkündür. Hata yapmaktan korkarak adım atmamak , risk almamak en büyük başarısızlık kaynağıdır. İnsan denemeden başarıya ulaşıp ulaşamayacağını bilemez. Ayrıca insan hata yapmadan , hatasız davranışı öğrenemez. Ama yaptığı hatalar başkalarına zarar verici olmamalıdır. Bu hatalar en çok kendi yaşamı ile ilgili olmalı, başkalarında hata aramamalı. Eğer bunu yaparsa işi iftira ve yıkıcıya götürür.

Bazı insanlar vardır ki hataları defalarca aynı hataları defalarca tekrar edip dururlar Kendilerine yapılan hataları da her defasında unutup yeniden güvenen insanlar vardır. Yapılan hataları affetmek evet tabi ki iyi bir davranıştır ama aynı durumları tekrar yaşamamak için aklımızın bir köşesinde de bulundurmak gerekir. konuyla ilgili çok güzel bir söz var ve ben bu sözü çok seviyorum

''Aptal insan ne affeder ne unutur, saf insan hem affeder , hem unutur, akıllı insan ise affeder fakat unutmaz'' Thomas Szasz

Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde şöyle buyuruyor; ''Mümin , bir delikten iki defa sokulmaz. Birinci neden kişinin yaptığının hata olduğunu bilmemesi veya kabul etmemesidir. Çünkü hatayı düzeltmenin birinci yolu hatayı kabul etmektir. Yaptığının hata olduğunu kabul etmeyen bir kişi ; Onu düzeltmek içinde bir gayret içine girmeyecektir.

İkinci neden de öz güven eksikliğidir. Kişide öz güven duygusu eksik olduğunda , kendisi için uygun olmayan teklifler karşısında hiç kimseye ''Hayır'' diyemez ve istemese bile aynı hataları tekrar edip durur. Bu tür kişilerin öz güven duygusunu kazanabilmeleri ve gerektiğinde ''Hayır'' diyebilmeleri için gerekiyorsa psikolojik destek almalıdır. Yapılan hataların büyüklüğü kişiyi ümitsizliğe sevk etmemeli . Ne kadar büyük hatalar yapmış olursak olalım. Allah'ın rahmetine sığınmalı ve affedilmeyi ümit etmeliyiz.

Ne kadar vebal ve günaha girdiğini bilmeyenler her zaman hata yaparlar. Hata yapmaya devam eden insanlar mutlaka cezasını çekmelidir. Ben şahsen buna hiç pirim vermem vermedim de. İnsanların özel hayatları doğru ve yanlıştır o kişinin kendisini bağlar. Söyleyende bunu hukuk önünde ispat etmelidir. Edemiyorsa gerekli cezasını çekecektir. Başkalarının kurması ve talebi ile hata yapıyorsa gereken yapılmalı.