Kendimizi ne kadar yetiştiriyoruz?

ERDOĞAN KAYA
ABONE OL

  Yazıma başlarken ben ne kadar kendimi yetiştirebildim diye düşünüyorum. Öğrenmenin ne yaşı var ne de edinilen tecrübeler var. Her gün her saniye kendimizi yetiştirip geliştirmemiz lazım. İnanın bende bu yaşıma rağmen hala bilmediğim bir konu olduğunda onu dinliyor, okuyor, yeni tecrübe ve bilgi ediniyorum.
   
   Ben her şeyi biliyorum diyen kişi hiçbir şey bilmiyordur. Bilgi edinmenin ve kendini yetiştirmenin yaşı yoktur. Öğrenmek için illede bir insanın yüksek tahsil yapması gerekmez. Toplum olarak kültür açısından ve ahlaken insanlar okuyarak farklı etkinlikler içerisinde bulunarak ta kendisini yetiştirebilir.
       
  Ülke olarak gelişim ve yükseliş göstermekle beraber, insan olarak ise belli kesimler hala kendilerini geliştirmemiştir. İnsanlar elbette belli bir meslek ve işi olmalıdır. Ama kendisinide geliştirerek hayatın ve gidişatın akışına göre kendisini geliştirmelidir.
     
   İnsanın bir meslek ve işinin olması başka konularla ilgisinin olmadığı anlamı taşımamalıdır. İşini de bileceksin, hayatta olup bitenleri ve yaşananları da irdeleyebilmelisin. Düşünce ve görüşün farklı olabilir, ama belli noktalardan haberdar ve bilgi sahibi olmalısın.
       
  İnsanlar bakış açısını, ufkunu, görüşünü, toplumsal ilişkilerini, sosyal aktivitesini, manevi değerlerini ve dünyaya bakışını genişleterek kendisini geliştirmelidir. Çağın gelişatını ve büyümesini takip etmek her insanın hakkıdır.
       
Efendim bu atmosferi yakalamak için kendimizi yenileyip geliştiremiyorsak okur sayısını hızlı bir şekilde yükseltmemiz lazım. Yükselirken sadece konu okul bitirmek düşüncesi olmamalı. Kendinize ve topluma yararlı olacak bilgilerle kendinizi donatmalısınız.
     
  İnsanlar cahil olmaya ve kendisini yetersiz görmeye mahkum değildir. Geliştirmeyip aynı yerde sayıyorsa cahildir. Ortayl’nın her görüşünü ve düşüncesini beğenmemekle birlikte beğendiğim bir konuşmasını paylaşayım. POF. DR. İlbey Ortaylı bir konuşmasında cahil olan insanları sıralamış. İsterseniz bunu sizlerle paylaşayım.

1. Her şeyin en iyisini bilirler.

2. Hiç araştırmadan bilgi sahibidirler.

3. Kibar insanları zayıf görürler.

4. Kusursuz olduklarını düşünürler.

5. Ahlak dersi vermeyi çok severler.

6. Empati yoksunu ve anlayışsız olurlar.

7. Başkalarının hayatlarına karışmayı severler.

8. Her zaman kendilerini haklı sanarlar.
   
   Gerçekten bu özellikler kendisini yetiştirmeyen cahillerde mevcuttur. Hatta birde kendi kendilerine egoistlik yaparak egosunu tatmin etmek için başkasını beğenmezler. Dolayısı ile kendinizi yetiştirmek çok önemli. Bilenle bilmeyen bir olmaz, herkes kendisini iyi tahlil etmeli. Çağ artık dünde kaldı, kendimizi geliştirip ileriye bakalım.