Medine notları ve modernlik 2
İlk günümüzde Mescidi Nebeviyi ziyaretten sonra gece geç vakit otelimize dönüp istirahate geçtik. Sudi Arabistan’da saatler buraya göre bir saat önce başlıyor. Sabah saat 03’de kalkarak abdestimizi alıp tekrar Mescidi Nebeviye gittik. Sabah namazımızı buradan gittiğim elbise ile kıldım, namaz sonrası otele dönüp kahvaltımızı yaptık.
Burada dikkatimi çeken bir husus oldu, herkes beyaz veya değişik boy elbisesi içinde. Yani nerede ise %80 kişi boy elbisesi giyiyordu. Otelde kendi kendime nedenini araştırmak için bir çalışma yaptım. Nedenini de buldum, hani modern Müslüman dediğimiz kişiler pantolonla namaz kılıyordu. Namaz esnasında önde namaz kılanların her ne kadarda kapalı olsa insanların avret mahalleri belli olduğu kesin aşikâr.
Dedim ki Erdoğan burada olsun hiç değilse Peygamber As. Gibi giyin ve sünneti tam yaşa. Peygamberimiz genelde beyaz tercih ettiği için bende iki tane boy elbisesi almaya karar verdim ve alıp giydim. Beyazın ayrı bir özelliği ise temizliğe önem vermek idi. Bir gezi ziyareti dışında normal elbise giymedim, hem Medine’de hem de Mekke’de bunlarla ibadet etmek istedim. Gezimizde Arafat ve diğer ziyaret dağları olduğu için ayağıma dolanmasın diye tercih ettim. Otele dönüşte zaten hemen değiştirip uzun elbisemizi giydim.
Bu elbise ile paylaştığım resimlerin altına bir dostum yorum yazmış. “Her şey güzelde bu lalelin elbiseler neyin nesi” demiş. Bu söz bana çok dokundu ve üzüldüm, ben Peygamber makamında modern Müslümanlığı değil sünneti tercih ettim. Üstelik Peygamber Efendimizde bu elbiseyi giymiştir, o zaman Peygamber Efendimizi de kınamış olmuyormuyuz? Sen tercih edip benimsemeyebilirsin ama benimseyen insanları kınama hakkın yoktur. Bırakın İslam’ın doğduğu yerdeki ilk yaşamı ziyaret edenlerde yaşasın kardeşim.
Yine bir dostumda bana yazdığı mesajda, “ ziyaret güzel ama paramızı Araplara yedirmesek” demiş. Kardeşim zaten senin Arap dediğin insanlara Allah öyle bir nimet vermiş ki senin parana ihtiyaçları yok. Mazotun litresi orada 26 riyal yani kuruş. Suudili insanlar ne çalışıyor nede iş görüyor, sadece önemli işlerde ve para merkezlerinde ora vatandaşları var. Bunun dışındaki yerlerde tamamen yabancı Müslüman ülke insanları çok ucuz paralara çalışıyor. Şunu kesin söyleyim burada kaldığım süre içinde 10 tane Sudi Arabistan vatandaşı ile karşılaşmadım. Çalışan bütün insanlar gariban Müslümanlar ve birçok değişik ülke insanı.
Ben paramızın ora vatandaşlarının değil orada ekmek parası için çalışan diğer ülke insanlarının sebeplendiğini burada bizzat gördüm. Devlet zaten Suudili vatandaşa çalışmadan maaş veriyor, onlarda lüks arabalarla geceleri sudan ucuz yakıtla geziyorlar. Bu konuya tekrar döneceğim kimler burada rızık kazanıyor onu da yazacağım.
Mescidi nebevide o kadar çok Umreci var ki anlatılması çok zor. Kapalı mescide baktığında ucu bucağı görünmüyor, bu mescit dolduğu gibi dışarıdaki koca alanlarda tıklım tıklım dolu. Sanki Mahşer kurulmuş, açılıp kapanan şemsiyeler gündüzleri açılıyor ve altları insanlarla dolu. Bir kısmı sergili iken dışarının çoğunluğu ise mermer insanlar mermer üzerinde namaz kılıyor. Bazıları da getirdikleri seccade üzerinde namaz kılıyor.
Resimlerini gördüğümüz şemsiyeler akşamları kapanıyor ve güzel bir görünüm oluşturuyor, bakımlarını da tamamen Türk vatandaşları yapıyor. Temizliğe gelince yine temizliği yabancı ülke Müslümanları yapıyor. Bir anda süpürüp yıkayan araçlar boşluklarda anında temizlik yapıyor. Tabi bol çekirge var onlarda sizinle beraber mescidi dolduruyor. Her yerde raf raf kuranı kerim ve rahleler namaz öncesi ve sonrası bilenler okuyor bilmeyenler namaz kılarak zaman geçirip ibadet ediyor.
Yarın İnşallah buradan devam edelim.
DEVAMI YARIN