Özlenen Salıpazarı
Çarşamba günü Aksaray Belediyesinin iki tane temel atma törenine katıldım. Her iki temel atma töreninde yapılacak olan hizmet Aksaray’ı yakından ilgilendiren bir hizmet. Kapalı Salıpazarı ve Kadın Aktivite Merkezi yapımı idi. Her ne kadar kenar mahallelere yapılan semt pazarları muhteşem olsa daAksaray’ın yıllardır alışık olduğu Salıpazarı yeniden yapılarak kapalı hale getiriliyor. Merkezi yerde bulunan Salıpazarı gerçekten deAksaray’a yakışmıyordu. Kimin nerede ve nasıl kullandığı bellisizdi ve düzensiz bir durumda idi.
Ben geçmiş yıllarda gittiğim ege bölgesindeki küçük ilçelerde bile gördüğüm mükemmel pazaryerlerini zaman zaman köşeme taşıyarak okurlarımla paylaşırken yetkililere de örnek olsun diye duyurmaya çalıştığımı hatırlayanlar bilirler.
Adamlar çok görkemli olmasa da öyle düzenli pazaryerleri yapmışlar ki, inanın hayran kalmışımdır. Pazaryerine ne kamyon giriyor, neden el arabası giriyor. 30 cm yüksekliğinde yapılan satış yerlerinden aşağıya en ufak bir mal indirilmiyor. İnsanlar rahat rahat alışverişlerini yapıyorlar ve alıcılar hiçbir şekilde birbirine engel olmuyor.
Peki ya bizdekiler nasıl, iki sebze arabası ile vatandaş yan yana geçemiyor. Koca koca kamyonlar pazarın içine girmiş 5 kişinin kullanacağı yerlerde sebze satıyor. Yetmiyor birde yere tezgâh açmış geç geçebilirsen. Kimse belli bir metre yere tezgâh açmıyor ne kadar yer tutarsan o kadar yer işgal ediliyor. Hele birde yerli mal satanlar ise zaten perli perişan yer bulamadığı için nerede boşluk bulurlarsa oraya tezgâh açıyorlar. Alışveriş yapanlar iki tezgâhçının arasından geçecek yer bulamıyorlardı.
Pazaryerini şehir kenarına taşısanız kıyamet kopuyor, zaten alışılmış rahat gidilecek bir yer var. Öyleyse buraya bir düzen getirilmeliydi ve Sayın haluk Şahin Yazgıyı tebrik ediyorum fevkalade güzel bir pazaryeri düşünmüş. Valla belki de İç Anadolu’nun en güzel sebze pazarı olacağına kanaat ettim. Bakın burada neler var sizlerle paylaşayım.
12168 M2 bir alan içine 7,5 m. Yüksekliğinde betonarmeprefabrik makas sistemli kapalı Salı pazarı. Sosyal ihtiyaç alanları (wc, lavabo) çözülmüş, AVM tarzında alışveriş arabalarının depolandığı, engelli ulaşımıda düşünülmüş modern bir kapalı pazaryeri.
İhale gereği 7 ayda bitmesi hesaplanan pazaryerinin Eylül ayında bitirilmesi hedefleniyor. Yapılacak pazaryerinin çatısı üzerine, 10.500 m2 alanda 1 Megavat elektrik üretilecek güneş enerji panelleriile sistem maliyet olarak 15 senede kendisini amorti etmiş olacak.
Böyle bir projeye gerçekten şapka çıkartılır ve takdir edilir. Hem Pazar esnafımıza, hem de Aksaraylılara hayırlı olsun diyorum. Maliyeti ise toplam 3.723.000 TL.
İkincisi ise kadınlarımıza yönelik bir hizmetin temeli atılmıştır. Hani deriz ya erkeğin olduğu yerde kadın nasıl spor ve sosyal etkinlik yapsın diye. Çoğu muhafazakâr aileler ise kadınları spor yapacak veya farklı spor aletlerini kullanacak yerlere izin vermeyiz. Ama temeli atılan yeni yere her bayanın rahatlıkla gidebileceği bir fiziksel, ruhsal sağlığını güçlendirmeleri, yeteneklerini geliştirmeleri, spor aletlerinden yararlanmalarını ve spor etkinliklerine katılmalarını sağlamak üzere hazırlanacak, modern ekipmanlarla donatılacak bir yer.
Peki 3150 M2 arsanın 1055 M2 alanına, bodrum+2 kattan oluşan, toplam 3070 M2 kapalı alanlı, kadın aktivite merkezinde kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna ve buhar odası, fitnes ve spor salonu, kütüphane ve meslek edindirme kurslarından oluşan yaşam merkezlerinden oluşmaktadır.
Bu aktivite merkezinin bitiş süresi ise 500 gün olarak belirlenmiştir. İhale bedeli ise 3.480.00 TL.
Her iki temeli atılan yeni hizmet merkezleri gerçekten de birisi hanımlar için fevkalade bir hizmettir. Bu güzel hizmetler şimdiden Aksaray’a hayırlı olsun ve Başkana teşekkürler.