Vilayet oluşumuzun 25 yıl kutlaması
Cuma günü Grant Altuntaş Otelde Vilayet oluşumuzun 25 yılı münasebetiyle Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgının organize ettiği kutlama programı yapıldı. 25 yıl sonra ilk defa böyle bir organizeye tanık olduk. Belki her yıl yapılması esprisini kaybeder, ama 5 yılda birde olsa yapılması gereken bir hatırayı canlandırması açısından çok güzel. Bunun artık bundan sonra 5 yılda birde olsa yapılması yeni nesil için çok önemli.
Burada sırasıyla Sayın İl Kültür Müdürü Mustafa Doğan, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ve Valimiz Şeref Ataklı birer konuşma yaptı. Ben konuşmalara takılmak ve aktarmak yerine geçmişteki bazı hatıralara değinmek istiyorum.
Kutlamaya şehrimizin üst kademesindeki bütün kesim katıldılar. Umarın bu bir başlangıç olur, bundan sonraki kutlamalar vilayetliğimizin ilanında yapılan miting gibi Hükümet meydanında bütün halkımızın katıldığı ve Aksaray türkülerinin söylendiği bir şölenle kutlanır.
Gördüğüm bazı eksiklikler vardı, ama ben bu güzel kutlamanın25 sene sonra yapılmasına sevindiğim için konuyla alakalı eksik aramayacağım. Sadece kendisini sevdiğim, başarılıda bulduğum, ancak belli kesimin dışına çıkamayan Sayın Mustafa doğan bu ve benzeri çalışmalarında hep dar çerçevede ketum hareket ediyor. Bu düşüncesini ve dar çerçeveyi kırması lazım, çalışmalarını geniş kitleyle paylaşarak yaparsa daha başarılı olur.
Bunu derken şahsımın bir beklentisi olduğunu düşünenler olabilir, bu nedenle benim görüntüye çıkmam, bir yerlerde bir şeyler olmam gibi bir beklentim olmadığı gibi buna zaten ihtiyacım yok. Bu konuda biraz daha çalışma yelpazeleri genişletilebilirdi.
Hazırlana tanıtım VCD çok güzel olmuş, eski Valimiz Sayın Cahit Kıraç Nisan ayı içinde ilimize gelmişti. Diyarbakır tanıtım VCD getirmişti birkaç tane almıştım. Hatta birisini 1 haftalık Başkan olan Sayın Yazgıya da vermiştim, oda çok memnun olmuş bizde hazırlayalım demişti. İlin Türkülerinin albümleşmesi de fevkalade güzel olmuş. Aksaray’a ait eski resim sergisi ise zaten işin en güzel tarafı olmuş, emeği geçenlere teşekkür.
Mesela bu konuda kamuoyu oluşturulmasının önemi elbette güzel, ancak Vilayet oluşumuzun bir serüveni var, ne kadar kamuoyu oluşturursanız oluşturun bu işin başarı ayağı Ankara. Ankara’da adamınız ve desteğiniz yoksa ne kadar bağırırsanız bağırın. Milletvekilimiz Sayın Ali Rıza Beyin bir sözü var, “Bakanınız yoksa bakanınız yok demek” dediği gibi.
1960’lı yıllarından bu yana vilayetliğimizi sürekli gündemde tutan rahmetli Mahir Südemen hocamdan bu konuda çok hatıra dinledim. Rahmetli hocam Mehmet Altınsoy, Avni Kavurmacıoğlu, Medeni Berk ve Haydar Özalp ile bu konuyu çok konuştuğunu söylerdi. Bir gün şunları anlatmıştı hiç unutmam, vilayetlik serüveni hakkında sizlerle paylaşayım:
“ ben bu konuyu sürekli gündeme getirip yazıyordum, bir gün Haydar Özalp’a bizim vilayetliğimizi geri verin dediğimde bana olmaz Niğde’nin nüfusu düşer siz de öne geçersiniz demişti. Yani Niğde hiçbir zaman bizim İl oluşumuzu istememiştir, çünkü Niğde’ye bağlı olmak onlara ekonomik olarak çok şey katıyordu.
Burada ne yazarsanız yazın, ne kadar sesinizi yükseltirseniz yükseltin Ankara’da adamın yoksa boşa bağırırsın. İl oluşumuzun tek mimarı Rahmetli Mehmet Altınsoy’dur. Anavatan Partisinin kuruluşunda Rahmetli Özal’ın ilimize gelişinde Rahmetli Altınsoy vilayet önünde Vilayet yazısını okutur. Özal’da burasının il olduğunu bilmiyordum Mehmet Bey iktidar olursak Aksaray’ı yeniden il yapalım der.
İktidar olduktan sonra Rahmetli Altınsoy bir gün kafa dinlemek için Rahmetli Özal’ı Altınkaya (Çardak) kasabasına pikniğe getirir. Piknik Sümrü yaylasında yapılır, piknik esnasında Rahmetli Altınsoy Özal’a, “ Sayın Başbakanım hatırlarsanız iktidar olursak Aksaray’ı il yapalım demiştiniz. Bu sözünüzde duruyormusunuz bunun burada sözünü istiyorum” der. Rahmetli Özal da, “ Mehmet Bey Aksaray’ı il yaparsak başka büyük ilçelerde sıraya girer sıkıntı çekeriz” der. Ama Altınsoy bizim bir mağduriyetimiz var Sayın Başbakanım der. Bunun üzerine rahmetli Özal Sümrü yaylasında il sözü verir. Ama Altınsoy ikna olmaz bu sözü Aksaray’da ilk mitingde vermeni istiyorum der ve mitingde söz verir ve arkası gelir.
Ardından bir miktar Milletvekilini ikna eden Rahmetli Raşit Daldal hemen öneriyi verir ve görüşme günü ablası vefat ettiğinde cenazeye gelmeyip oylamaya katılmıştır” diyen Rahmetli hocam vilayet hatıraları ile dolu idi. Ben bunu birkaç kez kendisinden dinlemiştim.
Vilayetliğimizi 25 sene sonrada olsa kutlamayı üstlenip öne çıkaran Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgıya ve kutlamada hazırlık çalışması ve tanıtım türküsünü hazırlayan İl Kültür Müdürü Mustafa Doğan ve ekibine teşekkür ediyorum.