Yöresel yemekler halka sunulmalı
Perşembe günü Aksaray Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Turizm haftası nedeniyle Kültür evi bahçesinde yemek yarışması düzenledi. Yarışmayı izleyerek yemeklerden tatma imkânı buldum. Yarışmaya yoğun bir olmakla beraber, 42 yarışmacı birkaç çeşit yemek ve tatlı ile katıldılar. Neye yalan söyleyim benim en çok hoşuma giden tatlılardan ise pekmez ve undan yapılan bizim yöremizde Pelte diye bilinen tatlı çok hoşuma gitti. Tatlıda jüri olsaydım ben tatlılardan Pelteyi birinci yapardım. Bu tatlı hiçbir tatlı bilinmezken yöremizin ilk tatlılarından birisi olduğunu hatırlatmak istedim.
Peltenin üzerindeki tereyağı ise burcu burcu kokuyordu. Nedeni ise rahmetli anam çocukluğumuzda bu tatlıyı yapınca kapış kapış yerdik. Burada Pelteyi yerken rahmetli annem aklıma geldi ve o anda onu hatırlamış oldum.
Peltenin dışında bizim köyde pekmez o dönemler çok meşhurdu. Pekmezden kabak tatlısı, pekmez tarhanası ve birde yine pekmez ve undan helva yapılırdı. Annelerimiz onu yufka dürümü gibi yapar elimize verir yerdik. Şimdi nerede o tatlıları yapan ve uğraşan.
Gerçekten birbirinden güzel yemekleri hanımlar ve erkek aşçılarımız burada sergileyerek yarıştılar. Benim burada bilmediğim belki de ilk defa görüp tattığım yemekleri ilk defa gördüm. Çünkü her köyün ve yörenin kendisine has yemekleri bulunmaktadır.
Burada Sayın Valimize ve İl Kültür Müdürü Mustafa Doğana bir öneride bulunmak isterim. Bu yemekler bir yarışma ile kalmasın, herkesin rahatlıkla gelip tadacağı bir yer bulunsun. Yarışmaya katılan bu bayanlar hünerlerini ve becerilerini sergileyerek günün belli saatlerinde burada yaptıklarını satışa sunsunlar. Evlerde boş oturmak yerine hem çalışsınlar, hem de para kazansınlar.
Becerilerini satışta da kullanmak isteyen bayanlarla bir anlaşma yapılsın, bu satış merkezine mutlaka katılsınlar. Sonrada bu yöresel yemeklerin yerini ve çeşitleri halkımıza iyi duyurulsun. Göreceksiniz Aksaraylı buraya hücum ederek hatta evlere sipariş verecektir. Ben sadece yarışmalarda incelek tatlısını görüyorum başka zaman göremiyorum.
Dışardan Aksaray’a gelen bir misafir ve konuklara da ilimizden giderlerken bölgelerine götürsünler. Bir başka şehre giderken götürecek hediyemiz yok, Aksaray’dan ne getireyim desen götüreceğimiz bir hediyemiz yok. Tatlı ve sulu olmayan bazı yemekler güzel bir ambalajla gayet götürülebilir. Dışardan gelen misafirlerde buradan hediye olarak tatlı ve yemek götürebilir. Bunun denemesinde fayda var diye düşünüyorum. Buna Valimiz Sayın Şeref Ataklı ve hatta Belediye Başkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgı öncülük etmeliler. Yer konusunda ve katılımcılara destek konusunda bunu üstlenmeliler.
Ben birazda yarışmanın başlangıç ve sonucundan sizleri bilgilendireyim.
Turizm haftası kutlamaları çerçevesinde ilk defa 1. Aksaray yöresel ev yemekleri yarışması yapıldı. Kültür evinde gerçekleştirilen yarışmaya 42 yarışmacı 62 çeşit ürünle katıldı. Yemek ve tatlı olmak üzere 2 kategoride yarışmacılar hünerlerini sergilediler.
Ürünleri ile birlikte tek tek jürinin karşısına çıkan yarışmacılar, izlemeye gelen davetlilere de ikramda bulundular. Jürinin değerlendirmesi sonucu yemek dalında herse ile Nevin Aydın birinci, düzme (çimdik) mantı ile Ayfer Geçgel ikinci, Aksaray Tava ile Fatima’na Isıcak üçüncü oldular. Ayva borani ile Tülin Güven ve Dalaz ile Leman Şişman mansiyon ödülüne layık görüldü.
Tatlı dalında ise gül tatlısı ile Ayfer Geçgel birinci, kurabiye ile Safiye İsmik ikinci, kalbura bastı ile Gülten çağlayan üçüncü oldu. Kabak ağdası ile Senem Aldırmaz ve ince elek ile Münir’e Tümtürk mansiyon ödülüne layık görüldüler.
Tabi jürinin işi de bir hayli zordu, işlerinde tanıdıklar vardı. Kendilerine takıldım siz her yemekten böyle yerseniz herhalde bir hafta yemek yeme ihtiyacı duymazsınız dedim. Gerçekten onlarında işleri çok zordu, ne kadar damak tatları kaldı ise hesap edin.
Birincilere tam altın, ikincilere yarım altın, üçüncülere çeyrek altın, dördüncü ve beşincilere ise plaket verildi.
Yarışma sonunda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan yarışmaya katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek, amaçlarının bu yarışmanın geleneksel hale getirilmesi olduğunu söyledi. Vali Şeref Ataklı ise yöresel ürünlerin değerlendirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için bu yarışmayı organize ettiklerini söyledi. Vali Ataklı bu çalışmaların bir kitapta toplanacağının altını çizerek, tüm yarışmacılara teşekkür etti. Dereceye girenleri kutlayan Vali Ataklı dereceye girenleri kutlayarak bu yarışma ile yöresel ürünlere verdikleri değeri ortaya koyduklarını belirti.