Zekat ve Öşür Berekettir.

FİKRET ALPEREN
ABONE OL


Zekatını tam vermeyen esnaf, öşür'ünü vermediği gibi adını bile bilmeyen Çiftçi, Allah'ın emir ve yasaklarından bir haber olan Müslüman; 
Bakara Suresi, 210. ayet: Onlar, bulut gölgeleri içinde Allah'ın (azabının) meleklerle onlara gelmesini ve (azap) emrinin gerçekleşmesini mi gözlüyorlar? Oysa bütün işler Allah'a döner.

Doğal afetlerle tahıl tarlalarının ve bir yıllık emeğin yok oluşunu izlemek ne kadar acı değil mi? 

Dünya hayatı sebep sonuç ilişkileri bakımından son derece önemlidir. Feda ve kâr ikileminde olduğu gibi, feda edilmeden kâr edilemeyeceğinin bilincinde olmak; Öncelikle insana sonra da Müslümana yakışan en güzel haslettir.

Öşür Nedir ve Kimlere Verilir?

Öşür Arapça kökenli bir kelime olup lügatte onda bir (1/10) anlamına gelmektedir. Istılahta ise, öşür arazisinden elde edilmiş durumda olan mahsulün zekatını ifade etmektedir. Onda bir (1/10) olarak verildiğinden öşür olarak ifade edilmiştir. Öşrün farz olduğu ise, Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde de belirtilmiştir.

“Ey iman edenler! Kazandıklarınızın ve yerden sizin çıkardıklarımızın temiz (helal) olanlarından infak edin (zekât ve öşür verin). Gözünüzü yummadan (sıkılmadan) alıcısı konumunda olmadığınız şeylerin yaramazını vermeye kalkışmayın. Ve bilin ki Allah Gani’dir (sadakalarınız sizin menfaatiniz içindir) ve Hamid’dir (herkes Allah’a hamd ve şükür borçludur.)” (Bakara Suresi, âyet 267)

Zekatta aranan bazı şartlar öşürde aranmamaktadır. Buna göre öşürde; altın, gümüş, para ve ticaret mallarından, yılda bir kez zekat verilmesi gerekirken, arazide yılda kaç mahsul elde edilmiş ise, hepsinden ayrı ayrı öşür vermek gerekmektedir. Diğer malların zekatı hususunda mükellef olan kişinin elinde bulunan malın ya da paranın, üzerinden bir yıl geçmesi beklenmeden, hasat zamanında öşrünü verilmesinin gerekliliği söz konusudur.

Zekat verilebilen herkese öşür verilebilmesi söz konusudur.

Bu vesile ile; Cenabı Allah ümmeti Müslüman kardeşlerimizi, Yurdumuzu, vatanımızı afet ve felaketlerden korusun ve esirgesin, yerine getirmediğimiz Emir ve Yasaklardan dolayı da bizleri af eylesin, Telafisini de bir an önce nasip eylesin inşaAllah. 

             Fikret Çalışkan 
İletişim ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı

Not; Bu yazı 5846 sayılı Fikir ve Sanat eserleri kanunu kapsamında kaleme alınmıştır.