KONFERANSTA MEHMET AKİF’İN MESLEKİ KİŞİLİĞİ ANLATILDI
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahaüddin Varol, İstiklal Savaşı’nın tankla, tüfekle değil maneviyatla kazanıldığını, bugün de aynı manevi duygulara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
22.12.2016 13:56


ASÜ Veteriner Fakültesi, vefatının 80’inci yıldönümünde, Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi. Programın açılışında konuşan Prof. Varol, Mehmet Akif’in, Osmanlı’nın son dönemlerindeki problemli zamanlarda, Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında, milletin çektiği acı ve ıstıraplar üzerine çözüm yolları üreten bir mütefekkir olduğunu söyledi. İstiklal Savaşı’nda toplumun morale ihtiyacını olduğunu ve Akif’in de eserleriyle bunu sağlamaya çalıştığını dile getiren Varol, “Kurtuluş yıllarında bizim neye ihtiyacımız vardı?” diye sordu ve şöyle devam etti: “Biz o savaşı tankla, topla, tüfekle kazanmadık; inançla, azimle, ruhla ve manevi duygularımızla kazandık. Yaşadığımız şu günlerde de, aynen İstiklal Savaşı günlerinde olduğu gibi o azme, o kararlılığa ve o maneviyata ihtiyacımız var. Mehmet Akif sadece ölüm yıldönümlerinde veya İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümlerinde değil, çok daha farklı çerçevelerde her zaman anılması gereken bir şahsiyettir” dedi. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Selçukbiricik ise Mehmet Akif Ersoy’un edebi yönünün -İstiklal Marşı başta olmak üzere- ortaya koyduğu eşsiz eserler ışığında detaylıca tartışıldığını ancak, Veteriner Hekimliği yönünün fazlasıyla irdelenmediğini belirtti. Akif’in bu yönünün de bilinmesi için böyle bir etkinlik düzenlediklerini kaydeden Selçukbiricik, “Programda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
- Mehmet Akif Ersoy Tarihe Mâl Olmuş Bir Şahsiyettir -
Yapılan açılış konuşmalarının ardından, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Aslım, “Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı ve Mesleki Kişiliği” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Tarihe mâl olmuş bazı üstün şahsiyetlerin olduğunu, onları, hakkında ne kadar çok şey yazılırsa yazılsın yine de tüm yönleri ve layığı ile anlatmanın zor olduğunu belirten Aslım, “Bu, belki de büyük insan olmanın temel vasıflarından birisidir. Büyük şahsiyetler çok yönlüdürler. Bunun en önemli örneklerinden birisi de Mehmet Akif Ersoy’dur” dedi. Mehmet Akif Ersoy’un topluma çok iyi aksettirilemediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Gökhan Aslım, “Bazı kesimler Akif’i İslamcı yönüyle, bazı kesimler ise edebi yönüyle ele almışlardır. O, samimi bir dindar, büyük bir şair, Türk milliyetçisi, gerçek bir toplumcu, vatansever ve eylem adamıydı. Öte yandan iyi bir aile babasıydı, iyi bir sporcuydu. Bizler içinse ülkenin o zor dönemlerinde, 20 yıl boyunca aralıksız şekilde mesleğini icra etmiş önemli bir Veteriner Hekimdir. Günümüzde en az bilinen özelliklerinden birisi de Veteriner Hekimliğidir” dedi. Aslım, Akif’in 1889 yılında Baytar Okulu’na girdiğini ve 1893 yılında birincilikle okulunu bitirdiğini söyledi ve özellikle ülkenin içinde bulunduğu zor dönemlerde bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmeye çalıştığını anlattı.
ASÜ Konferans Salonu’ndaki etkinliği akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Yrd. Doç. Dr. Gökhan Aslım, son bölümde soruları yanıtladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: