Boyun bölgesindeki hareket kabiliyeti sayesinde duyu organlarımızı verimli kullanabiliriz. Bunun yanında vücudumuzun idari yapısını oluşturan merkezi sinir sistemi de boyun bölgesi üzerin de konumlanmıştır. Omuzlarımızın taşıdığı yük aslında algılama ve yönetim merkezilerimizin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Boyun başla bedenin bir bütün olmasını sağlıyor. Bu yönüyle oldukça özel bir görevi olan boyun, herhangi bir hastalık durumunda oldukça rahatsız edici sonuçlar doğurur. Boyun ağrıları sadece boyun ağrısı olarak kalmaz kafa bölgesinde de rahatsızlık oluşturur.
Boyun ağrılarının çözüm yolları için farklı yöntemler uygulanmaktadır.En iyi tedavi, hastalık öncesinde sorun oluşmadan sağlığın korunmasıdır. İnsan vücudu hastalıkları birçok sebepten dolayı ortaya çıkarır. Yanlış pozisyonda uzun süre kalmak, sürekli aynı açıda kullanım ve yaşlanma bunlardan bir kaçıdır. Bunlarla birlikte boyun bölgesine meydana gelen hasar ilerlemeye başlar. Bir süre sonra vücut ağrı mekanizmasını devreye sokarak bazı şeylerin iyi gitmediğini anlatmaya çalışır. Her Türk gibi fiziksel sağlık sorunlarında fiziksel mekanizmayı düzeltmek ve sorunu çözmek yerine uyarı mekanizması olan ağrıyı susturma yoluna gideriz. Ağrı kesicilerle bir süreliğine kurtulduğumuz ağrılar zamanla kronikleşen bir hatalar silsilesinin baskın ağrıları olarak ortaya çıkacaktır. Yüksek doz ağrı kesicilerinde yetmediği bu durumda artık başka yollar aramaya başlanır. Bu durum ne hikmetse bitkisel kürler devreye girer. Kısmen bir dönemde bu şekil de atlatılırken. Fiziksel sorunun çözülmeden hala ağrıyı susturmaya yönelik bireysel çabaların devam ettiği görülür. Sonra nokta ise ya cerrahi kaçınılmaz hala gelmiştir ya da fizik tedaviyle tedavi süreci uzun olacaktır.
Boyun bölgesinde ağrı şikâyetleri başladığında doğru bir tanının konulmasından sonra fiziksel durumun iyi değerlendirilmesi gerekir. Bölgedeki kas iskelet sistemi, hastanın mesleği, çalışma şartları, genetik alt yapı için üstsoy, postür analizi ve daha önce geçirilmiş kaza ya da başka travmalar sorgulandıktan sonra tedavi çizelgesi oluşturulur. Mesleki problemlerin oluşturduğuna inanılan sorunların aşılmasında alışkanlıkların değiştirilmesi gerekir. Tekrarlayıcı hareketler ve durağan pozisyonda zaman geçirmek önemli bir risk faktörüdür. Bütün bunların değiştirilmesi tedavinin başlangıcıdır. Kasların iyi değerlendirilmesi ve uygun şekilde dengenin sağlanması ile bölge rahatlatılabilir. Bunun yanın manuel tekniklerin kullanılması ile tedavi de hızlı bir ilerleme sağlanabilir.
Ağrılar çözümsüz değildir. Sorunun temeline inilmesi gerekir. Geçici çözümler sorunu büyütmekten başka bir işe yaramaz. Fiziksel kaynaklı rahatsızlıklarda kökten gelen bir çözüm ile kesin olumlu sonuçlar almak kolaydır. Ağrı tedavisi yapılıktan sonra bunun korunması ve ileride tekrar nüksetmemesi için kontroller önemlidir. Koruyucu olarak verilen tavsiyelere uyularak sağlıklı yaşam devamlı hale getirilebilir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
YORUMLAR