Hareket hayatımıza anlam katar. Hareketlerimiz ile zihinsel aktivitelerimizi eyleme dökeriz. Ailemizle, işimizde, hobilerimiz de ve hayatın diğer tüm alanında harekete ihtiyaç duyarız. Hareket vücudumuzun vazgeçilmez ihtiyaçlarını karşımasını sağlar. İhtiyaçları gidermek için olmazsa olmazımızdır. Bu temel gereksinimler için ihtiyaç duyduğumuz hareketler yanında sağlığımız için gerekli olan profesyonel olarak yapılması gereken hareketlerde vardır. Bunlara spor ya da egzersiz diyebilirsiniz. Bireysel özelliklerinize göre belirlenmiş bu hareketler sağlığınızı korumak için faydalı olacaktır. Ancak istenmeyen hareketlerinde zararı olması muhtemeldir.
Bel ağrısı yaşamı olumsuz etkileyen rahatsızlıklardandır. Bel ağrısının birçok sebebi vardır. Bel fıtığı, kanal daralması, kireçlenme ve mekanik ağrılar bunlardan bazılarıdır. Bel ağrılarının sebebi ne olursa olsun sonuç aynıdır. Bizi rahatsız eder ve yaşamımızı kısıtlar. Tedavi gerektiren durumlar için hastaneye başvurur ve sorunu çözeriz. Korunmak için gerekli önerileri hayatımıza adapte ederiz. Böylece tekrarlamasının önüne geçmeye çalışırız. Peki, nasıl bu rahatsızlığa yakalanıyoruz ya da korunamıyoruz? Bu sorunun cevabını sürekli kendinize soruyorsunuzdur. Sorunun birçok cevabı vardır. Genetik yatkınlık, iş koşulları, travmatik durumlar ve hatalı tekrarlı hareketler bunların başında gelir. Hatalı tekrarlı hareketler konu başlığımızı oluşturuyor. Hatalı hareketler aslında zamanla düzeltilebilir. Ancak kanıksanmış yanlışlar bir süre sonra vücut mekaniğine zarar verir.
Okul dönemi çocuklarında karşılaştığımız problemlerden biri olan hatalı çanta taşıma, gereğinden fazla ağırlık yükleme ve oturuş bozuklukları için her okul dönemi açılışında TV lerde haberler yapılır. Gündem oluşturulur. Bu konuda öğretmenlerinde eğitilmesi gerekir. Bu saye de öğrencilere temel doğrular ilk ağızdan iletilebilir. Okul hayatı sonu ve iş hayatı başlangıcı ile yeni öğrenilmesi gereken hareketler hayatımıza girer. İş ortamında çalışırken nelere dikkat etmeliyiz. Ağır şeyler taşırken nelerden sakınmalıyız. Ayakta dururken nasıl kendimizi korumalıyız. Bunları mesleğe ve yaşam tarzına göre siz çoğaltabilirsiniz. Bunları öğrenmemiz gerekir. Ülkemizde bel ağrısı oluşumuna zemin hazırlayan hareketleri öğrenmemiz rahatsızlığı yaşadıktan sonra verilen kalıp uyarılarla oluyor. Bu eksikliktir. Bunların ilkokul sıralarından başlanarak ihtiyaca ve yaşa göre öğretmek gerekir. Hatalı hareketlerin anlık sorun oluşturmaları çok nadir görülür. Ancak sürekli hale geldiklerinde vücut biyomekaniği olumsuz etkilenmeye başlar. Bel ağrılarında bu öykü ise oldukça büyük öneme sahiptir. Mekanik bel ağrıları tüm bel ağrılarının %90 dan fazlasını oluşturur. Bu da aynı zamanda şu anlama gelir. Hatalı hareketler ve diğer sakınılması gereken konusunda yeterince bilinçlenirsek ağrılarından %90 dan fazlasından korunma imkanımız olur.
Bel ağrısı oluşturan hatalı hareketler hepimizin hayatında az ya da çok bulunuyor. Bunların oranını sıfıra indirmek elimizdedir. Doğruyu öğrenmek yanlıştan sakınmak daha ağrısız bir hayat ve mutlu yarınlar demektedir. Sağlıklı en kıymetli hazinemizdir. Bunu unutmayalım.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle….
YORUMLAR