-
ABDULLAH GÜDENDEDE

ABDULLAH GÜDENDEDE


Dirsek Kireçlenmesini Sökelim

05 Kasım 2023 - 11:04

Vücutta bulunan eklemler istenilen hareketin tam olarak gerçekleştirilebilmesinde hayati öneme sahip yapılardır. Dirsek bölgesindeki eklemin fırlatma ya da benzeri hareketler sırasında ağrıma şikâyeti oluşması bu eklemde kireçlenme meydana geldiğine işaret edebilir. Oldukça can sıkıcı bir hale gelebilen dirsek kireçlenmesi şikâyetleri sizi sevdiğiniz birçok eylemi yapmaktan alıkoyacak kadar ağır seyredebileceği için bilinçli olunmalıdır.

Dirsek kireçlenmesi, osteoartrit olarak ifade edilen bir eklem dejenerasyon rahatsızlığının dirsek bölgesindeki eklemi etkilemesi sonucu oluşan durumdur. Osteoartrit genellikle sık kullanılan eklemleri tutma eğilimindedir. Dirsek bölgesini tutması ve kireçlenme oluşması halinde bu bölgede künt bir ağrı, eklem şişliği, eklemde tutukluk ya da hareket kısıtlılığı gibi şikâyetler meydana getirebilir. Dirsek kireçlenmesi, dirsek bölgesinde yer alan eklemin kıkırdak yapılarının aşınması ya da hasara uğraması sonucu meydana gelir. Daha önceki zamanlarda meydana gelen dirsek çıkığı ve dirsek kırığı sonrasında bu durumlar tetikleyici bir rol üstlenerek dirsek kireçlenmesi oluşumuna zemin hazırlayabilir. Genel olarak dirsek kireçlenmesinin altında yatan neden yaşın ilerlemesi ve eklemin sürekli kullanılmasıdır.


Eklemin kullanıldığı aktivitelerin sık olarak tekrarlanması kemiklerin uç kısmında yer alan eklem yüzeyindeki koruyucu kıkırdak tabakanın hasar görmesine neden olur. Koruyucu kıkırdak doku kaybı sert kemik yüzeylerinin hareket sırasında birbirine sürtünmesi ile sonuçlanır. Dolayısıyla zaman içerisinde deformasyon, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler meydana gelebilir. Dirsek eklemi osteoartrit rahatsızlığının en az etkilediği eklemler arasında yer alır. Bu durumun nedeni ise dirsek ekleminin oldukça güçlü ligamentler ile sabitlenmesi ve böylelikle dışarıdan gelebilecek darbelere karşı desteklenmiş olmasıdır.
Ligament hasarı ise eklemin sabitliğinin kaybolmasına ve osteoartrit gelişimine neden olabilir. Bu şekilde gelişen dirsek kireçlenmesi olguları diğer nedenlerden kaynaklanan kireçlenme vakalarına göre daha hızlı bir seyir izleyebilir. Bazı dirsek kireçlenmesi tespit edilen bireylerde herhangi bir geçmiş travma öyküsü bulunmayabilir. Bu bireylerde iş gereği veya günlük aktiviteler sırasında dirsek ekleminin sürekli kullanılması ile osteoartrit oluşur.


Osteoartrit herkeste meydana gelebilecek bir sağlık sorunudur. Genel olarak dirsekte kireçlenme gelişimi açısından risk faktörleri arasında yer alan durumlar ise şu şekilde özetlenebilir: Zorlayıcı fiziksel aktivite içeren meslek gruplarında çalışan orta yaşlı erkekler, daha önce dirsek bölgesini içeren travma geçirilmiş olması, ileri yaş,  ailede bu durumdan etkilenen başka bireylerin de bulunması, geçirilmiş travma nedeniyle meydana gelen dirsek kireçlenmesi vakaları erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür. Şikâyetlerin başlangıcı ise genellikle 50 yaş ve üzerinde meydana gelir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum