-
ABDULLAH GÜDENDEDE

ABDULLAH GÜDENDEDE


Kas Ağrısı Deyip Geçmeyelim

14 Temmuz 2024 - 21:27

Günlük hayatta hemen hemen herkesin yakındığı kas ağrıları, yorgunluk ve performan düşüklüğü yanı sıra daha ciddi durumların habercisi olabilir. Kimi zaman kas ağrıları birkaç gün içerisinde ortadan kalkarken kimi zaman da kronikleşerek sürekli bir hal alabilirler. Birkaç gün içerisinde geçen kas ağrıları büyük sorunlara neden olmazken uzun süren ve kalıcı hale gelebilen kas ağrıları kişilerin günlük hayatını hem aktivite yönünden hem de psikolojik açıdan kötü yönde etkiler ve yaşam konforunda ciddi oranda azalmaya neden olur. Kas ağrılarının sürekli bir hal aldığı ve kişinin hayatını olumsuz etkilediği bu kronik durumlara miyalji adı verilir.


Miyalji halk arasında kas romatizması olarak da anılabilen bir durum olup genel olarak devamlı hale gelen ve birçok farklı nedeni bulunan kas ağrılarına verilen isimdir. Miyaljinin tedavisi ve ağrının ortadan kaldırılabilmesi öncelikle altında yatan nedenin bulunmasına bağlıdır. Miyalji belirtileri çeşitlilik gösterir ve kimi zaman başka hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilirler. En fazla görülen miyalji belirtilerinden bazıları şunlardır:  Uzun süreli kas ağrıları, ağrıyla beraber kaslarda hareket kısıtlılıkları, kramplar, dinlenmeyle geçmeyen kas yorgunlukları, kas tutulmaları ve belli kas gruplarında hassasiyettir.


Miyaljinin ortadan kaldırılmasında en önemli etkenlerden biri sebebinin doğru olarak belirlenebilmesidir. Miyalji görülmesine neden olan sebeplerin bazıları şunlardır:  Günlük hayatta yapılan hareketlerde belli kas grupları diğerlerine oranla daha fazla kullanılır. Özellikle bazı meslek gruplarında sürekli kas ağrıları gözlemlenir. Masa başı ve ağır yük kaldırmaya yönelik işlerde çalışan kişilerin yanı sıra sürekli efor sarf etmeye yönelik işlerde de belli kas gruplarının fazla çalışması ve zorlanması sonucu miyalji gelişebilir. Bunun yanında duruş bozuklukları gibi etkenler de miyalji görülme ihtimalini yüksek oranda artırır. Özellikle sırt ve boyun bölgesinde görülen miyaljilerin en fazla görülen nedenlerinden bazıları, çalışma esnasındaki duruş bozuklukları ve buna bağlı olarak bu kas gruplarında oluşan aşırı yük ve zorlanmadır. Çok önemsenmeyen burkulma, incinme gibi sakatlıklar doğru şekilde tedavi edilmez ve tam olarak iyileşemezlerse, zarar gören kas yapıları ve çevre kaslarda sürekli ağrılar ve kasılmalar oluşabilir. Spor esnasında ortaya çıkan yaralanmalar ve sakatlıklar da miyaljiye neden olabilir. Özellikle ısınma hareketleri yapılmadan kasların aşırı zorlanmaya maruz bırakılması sakatlıkların ve kalıcı kas hasarlarının önünü açabilir, buna bağlı olarak miyalji gelişebilir.


Bunların yanında geçmişte yaşanan fiziksel travmalar ve kazaların da miyalji oluşturma ihtimalleri vardır. Kimi zaman sebebi bilinemeyen yoğun ve sürekli kas ağrılarının sebebi çok uzun zaman önce dahi geçirilmiş kazalar ve sakatlıklar olabilir. Uzun süren grip benzeri viral hastalıklar miyaljiye neden olabilir. Viral hastalıklara bağlı kas ağrıları genellikle etken hastalığın iyileşmesiyle birlikte ortadan kalkarken kimi zaman başka faktörleri tetiklenmesiyle uzun süreli ve kalıcı hale gelebilir. Kasların gerilip gevşemesi esnasında vücutta bir dizi kimyasal reaksiyon meydana gelir. Bu kimyasal reaksiyonlarda başrolü elektrolitler olarak adlandırdığımız ve suda çözündüğünde elektrik yüklü küçük parçacıklar olan iyonlara bölünen mineraller oynar. Sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi elektrolitlerin az ya da çok görüldüğü durumlarda kaslarda çok çeşitli sorunlar görülebilir. Özellikle miyaljinin yanında görülen ani gelişen kas kramplarında elektrolit dengesizliklerinden şüphelenilir. Dolaşım sistemi, kalp, böbrek ve sinir sistemi gibi yaşamsal fonksiyonların sürdürüldüğü organ ve sistemlerde görülen hastalıkların yansıması olarak miyalji ortaya çıkabilir. Bu hastalıklarda kimi zaman miyaljinin yanında kaslarda zayıflamalar ve kas kayıpları da gözlemlenir.


Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum