Anatomik olarak kol, omuz ile dirsek eklemleri arasında kalan bölümdür. Dirsek ile el bileği arasına ise önkol adı verilir. Kol bölgesi; uzuv hareketlerinin önemli bir kısmından sorumlu büyük kas gruplarının yanı sıra kol, önkol ve el bölgelerinin dolaşımını sağlayan temel atardamar ve toplardamarlar ile bu bölgelere ait sinir dokularına ev sahipliği yapar.
Kol bölgesinde yer alan doku gruplarından herhangi birine ait bir sağlık sorununa bağlı ağrı şikâyeti gelişebilir. Bunun yanı sıra, omuz ve dirsek eklemleri ile bu bölgelerde yer alan başka dokulara ait rahatsızlıklarda da ağrı kola yansıyabilir. Kol ağrısının hissedilmesinden sorumlu sinir dokusunun diğer dokularla ilişkisine bağlı olarak, belirli iç hastalıklarında da kol ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir. Kol ile kolla ilişkili omuz ve dirsek eklemleri, günlük hayatta oldukça sık kullanılan kas-iskelet sistemi elemanlarıdır. Dolayısıyla fiziksel aktiviteye bağlı kol ağrısı şikâyeti ile sıklıkla karşılaşılır. Bununla birlikte, farklı sağlık sorunlarının seyrinde de kol ağrısı semptomu ortaya çıkabileceğinden, altta yatan rahatsızlığın doğru tespit edilebilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir. Özellikle tek taraflı kol ağrılarında farklı hastalıkların ağrıya yol açabileceği unutulmamalıdır.
Kol ağrısı; kas-iskelet sistemi elemanları, sinir dokusu veya kan damarları gibi farklı dokuların çeşitli rahatsızlıklarına bağlı gelişebileceği gibi başka sağlık sorunlarının etkisiyle de ortaya çıkabilir. Bu anlamda aşağıdaki durumlarda, altta yatan klinik duruma bağlı olarak, farklı şiddet ve karakterlerde kol ağrısı şikâyeti izlenebilir. Tendinit: Kolun sık tekrarlayan hareketleri sonucunda, hareketin gerçekleşmesinden sorumlu tendonların zedelenmesi ağrıyla sonuçlanabilir. Özellikle cam silmek, eşya taşımak, vida sıkmak gibi tekrarlayan hareketlerde kol kaslarındaki bağlar zarar görebilir. Bursit: Kolda yer alan kas, tendon ve bağların hareketleri sırasında gerçekleşen sürtünme sebebiyle dokular zamanla zarar görebilir. Bunu engellemek adına vücudun oluşturduğu, yastık görevi gören dokulara bursa adı verilir. Sık tekrarlayan hareketlerde, sürtünme sebebiyle bursaların zedelenerek iltihaplanmasına bursit adı verilir. Bursit gelişmesi sonucunda da kol ağrısı ortaya çıkabilir. Eklem Hastalıkları: Omuz ve dirsek eklemlerini etkileyen, eklem romatizması (romatoid artrit) veya eklem kireçlenmesi (osteoartrit) gibi hastalıklarda, eklemdeki hasara bağlı olarak kola yansıyan ağrı şikâyetleri görülebilir. Kalp Krizi: Özellikle sol kola yayılım gösteren, bastırıcı ve sıkıştırıcı bir tarzda olan, istirahatle azalan göğüs ağrıları, kalp krizi veya kalp damar hastalıklarının tespiti açısından çok önemlidir.
Kalbe ait problemlerde; ağrı hissini taşıyan sinirin köken aldığı sinir kökü, kolda seyreden sinir dokusuyla ilişkilidir. Bu sebeple, kalp krizi sırasında ağrı sol kola yayılabilir. Sinir Sıkışması: Kol, önkol ve el kaslarının hareketini kontrol eden ve duyusunu algılayan sinir dokularının belirli düzeylerde baskı altında kalarak sıkışması sonucunda kolda elektriklenme, uyuşma, karıncalanma gibi semptomların eşlik ettiği ağrı şikâyeti izlenebilir.
Damar Tıkanıklıkları: Kol bölgesinde bulunan büyük atardamarlar veya toplardamarlar ve bu bölgedeki dokuların kan dolaşımından sorumlu kan damarlarını etkileyen belirli hastalıklar kol ağrısı yapabilir. Özellikle büyük damarlarda tıkanıklığa neden olan damar içi pıhtılaşma, pıhtı atması (emboli) ve damar iltihabı (vaskülit) gibi durumlarda şiddetli kol ağrısı izlenebilir. Diğer Sebepler: Tümörler, enfeksiyonlar, travma, kas zedelenmeleri veya yırtıkları, bağ yaralanmaları ve kramplardır.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
YORUMLAR