-
ABDULLAH GÜDENDEDE

ABDULLAH GÜDENDEDE


Menisküs Yırtığı

31 Aralık 2023 - 08:39

Menisküsler iki dizde bulunan şekli hilali andıran, temel görevi uyluk ve kaval kemiği arasında adeta bir yastık görevi görerek sürtünmeyi en aza indirmek olan kıkırdak dokudan oluşan yapılardır. Menisküsler iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Dizler vücudun en hareketli eklemlerinden birisi olduğu için menisküs yaralanmalarına sık rastlanır.


Menisküs yırtıkları yaşla birlikte görülebildiği gibi travmatik menisküs yırtıkları da görülebilir. Özellikle sporcular gibi hareketli bir yaşam süren kişilerde menisküs yırtığı daha çok görülen ortopedik bir sağlık sorunudur. Menisküs yırtığı dizde bulunan kıkırdak yapının hasar görmesi durumudur. Normal şartlarda menisküs dokuları elastik bir yapıdadır ve belli miktarda yükü taşıyabilirler. Ancak menisküse fazla yük binmesi halinde menisküs yırtığı oluşabilir. Menisküs yırtıklarının genellikle ani bir hareket neticesinde geliştiği görülür. Genellikle ayak sabit dururken üst vücudun ani olarak döndüğü hareketler, dize binen yükü arttırabilir. Buna ek olarak, otururken ani şekilde kalkmak ya da hızlı bir şekilde yere eğilme hareketi yapmak da menisküs yırtığına neden olabilir.


Menisküs yırtığının belirtileri denildiğinde ilk akla gelen ağrı ve takılma şikâyetidir. Bu ağrılar genellikle dizin iç ve dış kısmında olmakla birlikte menisküsün arka kısmında yırtık olan hastalarda dizin arkasında da ağrı görülebilir. Buna ek olarak menisküs yırtığı olan kişilerde görülebilen belirtiler hasarın olduğu yere göre de değişiklik gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: Menisküs yırtığı oluşan dizde ödem. Hareket sırasında artan dinlenirken azalan bir ağrı. Dizi uzatmak veya çekmek gibi hareketleri yaparken zorlanma. Hasarın derecesine bağlı olarak dizlerde kilitlenme, takılma ve hareketsizlik hissi. Hareket ederken dizlerden ses gelmesi. Egzersiz ile birlikte şiddeti artan ağrı. Bıçak batma hissini andıran aralıklı ağrı. Çömelme ya da ayağa kalkma hareketini yaparken zorlanma. Ağrılardan dolayı diz kaslarının zayıflaması.


Menisküs yırtıklarının çeşitleri vardır. Menisküslerde meydana gelen zedelenmeler genellikle bir travmadan kaynaklı olmakla birlikte ileri yaş grubunda dejenerasyona bağlı menisküs yırtığı görülme ihtimali de vardır. Travmadan kaynaklı olan menisküs zedelenmelerinin genellikle ani bir hareket sonucu geliştiği görülür. Bunun yanında düşme, trafik kazası gibi dize dışarıdan bir darbe gelmesi halinde de menisküslerde yırtık ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak yaşla beraber eklemlerin elastikliğini ve dayanıklılığını kaybetmesi neticesinde dize gelen ufak darbeler sonucunda dejeneratif menisküs yırtığı olarak adlandırılan tablo gelişebilir. Menisküs yırtığının tipleri de farklılık gösterir. Yırtığın hangi tip yırtık olduğuna karar vermek tedavi aşamasında oldukça önem taşır. Menisküs yırtığı tiplerinden bazıları şu şekildedir: Horizontal yırtık: Bu tür menisküs yırtıkları genellikle ileri yaşta dizlerdeki dejenerasyona bağlı gelişen yırtıklardır. Görüntüleme sırasında bu yırtıkların paralel yapıda olduğu görüldüğü için horizontal yırtık olarak adlandırılır. Bu yırtık tipinde menisküs üst ve alt olarak ikiye ayrılır. Longitudinal yırtık: Horizontal yırtıkların aksine bu tür yırtıklar dikey görüntü veren ve genellikle 40 yaşının altındaki kişilerde bir travma sonucu gelişen yırtıklardır. Bu yırtıklar sporcularda genellikle ön çapraz bağ yaralanmaları ile birlikte görülür.  Radyal yırtık: Bu yırtık çeşidi de genellikle bir darbe sonucu ortaya çıkar. Radyal yırtıklar medial menisküste başlar ve çevreye yayılır. Kova sapı yırtığı: Longitudinal yırtık ile benzerlik gösteren bir menisküs yırtığı çeşididir. Genellikle medial menisküste travmaya bağlı olarak ortaya çıkar.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum